Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Herinneringen aan de Vierdaagse

De 104de Vierdaagse Nijmegen mag dan in 2020 niet doorgaan, de herinneringen aan dit wandelevenement zijn gelukkig nog volop aanwezig. Op Wandel.nl plaatsen we daarom mooie verhalen over de Vierdaagse.

oranje bloemen

Door: Jos Bouwmeister (oud-horecaondernemer van Het Witte Huis in Lent)

Pater Kocks was, kort gezegd, heel gewoon. Hij was er voor iedereen en daardoor heel populair in onze stad. Zelf heeft hij negen keer de Vierdaagse uitgelopen. Maar de geruchten gaan dat hij ook weleens alleen het einde van Malden (Charlemagne) tot de Wedren liep. Zijn Vierdaagseritueel was als volgt: de donderdag (derde dag van de wandelmars) zorgde hij dat zijn pij en sandalen werden gebracht bij goede kennissen in Malden. Daar kleedde hij zich op vrijdag om en van hieruit kwam hij, op de toen nog brede Via Gladiola, binnen.

Mijn oom was een van de vrienden van het Carmelkoor en zodoende kende hij de pater goed. Mijn vader en mijn oom runden destijds een horecabedrijf in Lent. Daar vond, onder het genot van enige alcohol om de tongen los te maken, menig overleg met vrienden van Kocks plaats. Dit duurde vaak tot in de kleine uurtjes.

Polygoonjournaal
Fragment uit het Polygoonjournaal van 1967

Mijn vrienden en ik waren aan het trainen, want 1967 was het jaar dat wij met de echte Vierdaagse mee wilden lopen. Natuurlijk kwam ik bij die gezellige besprekingen onze pater tegen. Hij vertelde dat hij een groot probleem had op de laatste wandeldag, de vrijdag. Omdat hij zo populair was, kreeg hij enorme bossen bloemen en kon deze niet dragen, hij zocht hulp! Na herhaaldelijk aandringen heeft hij ons, mijn vrienden en ik, geronseld om hem op te wachten in Malden en dan gezamenlijk met hem binnen te komen in Nijmegen. Wij konden dan zijn bloemen dragen (die later uiteraard een goede bestemming kregen). Hij had het immers te druk met zwaaien en het applaus in ontvangst nemen.

Ik hoor u al denken, leuk verhaal en mooi bedacht. Maar het verhaal klopt! Wanneer u intikt: polygoonjournaal Vierdaagse prins Claus en dan laatste dag vierdaagse (1967), dan kijkt u naar de intocht van Prins Claus en pater Kocks. Met links voor de kijker een jongeman met een blauw poloshirt en dat ben ik!