Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De schijn ophouden in Brabant

Gebied / Regio
Alphen
Karakteristiek
Verhard en onverhard
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Hoe hou je de vijand voor de gek? Door de schijn op te houden. Kort nadat het Duitse leger Nederland in 1940 bezette, legde het Duitse leger Scheinflugplatz Kamerun aan. Een schijnvliegveld, dat in het Nederlands bekend staat onder de naam schijnvliegveld De Kiek.

Startpunt
Naam
W. Binckplein
Straat
Heuvelstraat 5
Postcode
5131 AP
Plaats
Alphen
De Schijn Ophouden In Brabant: De kiek
(Foto: © Eva Hopstaken)

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken 

Stuif en zand

Op weg naar ‘De Kiek’ komen we al in aanraking met het oorlogsverleden van dit gebied. De hoge stuifwal is niet alleen een indrukwekkend stukje natuur, het herbergt ook sporen uit WOII. “Je zal hier maar in weer en wind in zo’n schuttersputje hebben moeten liggen”, denken we hardop.  

De Schijn Ophouden In Brabant: Natuurbad t'Zand
Wandel langs Natuurbad ’t Zand. (Foto: © Eva Hopstaken)

Verdriet en vermaak liggen dichtbij elkaar. De recreanten bij Natuurbad ’t Zand hebben zon en zwemmen in gedachten. In onze routebeschrijving lezen we dat de zwemplas door de lokale bevolking ook wel ‘de politiepet’ genoemd wordt. We houden halt. Kijken. Lopen een stukje verder langs de waterkant. Kijken nog eens. We gaan zeker niet beweren dat het niet waar is, maar wij zien de vorm van het hoofddeksel met geen mogelijkheid terug in de deze recreatieplas.  

Bevrijding

Na jaren van oorlog, komt ook voor Alphen Oosterwijk de dag van de bevrijding. Om de Poolse bevrijders te bedanken, verrijst er in 1947 een Mariakapel. Een passant ziet ons een foto maken en vertelt;” Mijn oma vertelde altijd dat toen dit kapelletje ingewijd werd, héél Alphen bij plechtigheid aanwezig was en monseigneur Baeten daarna in een met paarden bespannen open rijtuig een rondrit door het dorp maakte. Nou, dat was volgens haar echt een spektakel.” 

De Schijn Ophouden In Brabant; Sint-Barbarakapel
In 1947 is er een kapel verrezen, de Sint-Barbarakapel. (Foto: © Eva Hopstaken)

Kijk daar

“Volgens mij zie ik daar iets tussen de bomen”, elkaar – op zoek naar bevestiging – aankijkend. De woorden amper uitgesproken vliegt er een Chinook helikopter over en klinkt er een knal. Gevolgd door nog en knal. Blijkt er aan de Oude Tilburgsebaan anno nu nog door militairen geoefend te worden op ‘Kamp Kiek’. Dat hadden we niet verwacht.  

“Jij mag zo weer,” sust de moeder tegen haar jongste zoon, terwijl de andere – waarschijnlijk voor de zoveelste keer – in het metalen vliegtuig klimt.  

De Schijn Ophouden In Brabant: Schijnvliegtuig Brabant
Het schijnvliegtuig in de Brabantse bossen. (Foto: © Eva Hopstaken)

Sinds 2019, in het kader van 75 jaar bevrijding, schittert het schijnvliegtuig in de bossen. Anno nu beter bestand tegen de elementen der natuur en volledig hufterproof ten opzichte van de houten modellen die de Duitsers hier plaatsten. Om de Engelsen voor de gek te houden, trokken soldaten de houten exemplaren over een rails voort. Hopende dat piloten vanuit de lucht het verschil tussen een nep-vliegtuig en een echte niet konden onderscheiden, zodat de bombardementen niet op het daadwerkelijke materieel werden uitgevoerd. Het is een indrukwekkende geschiedenisles die hier tot leven komt. De bunker, het prikkeldraad, het vliegtuig. Opdat wij niet vergeten. 

Praktische zaken:

  • We combineren de wandeling ‘Ommetje Oosterwijk’ met een extra lus naar De Kiek.  
  • De volledig routebeschrijving van het Ommetje Oosterwijk download je hier
  • Na ongeveer 4 kilometer kom je uit bij knooppunt 93. In plaats van rechtsaf ga je hier even rechtdoor en dan linksaf het fietspad op. Na ongeveer 1 kilometer kom je bij het schijnvliegveld. De wandeling wordt dus 2 kilometer langer en komt in een totaal op 8 kilometer. 
  • Parkeren op het W. Binckplein Alphen is gratis 
  • In Alphen zijn verschillende horecazaken om voor vertrek of bij terugkomst iets te nuttigen. 
  • Schijnvliegveld De Kiek is sinds eind 2023 onderdeel van de Liberation Route (zie ook de website 
  • Download de app om de geschiedenis nog meer tot leven te laten komen.  
  • Op 26 en 27 oktober 2024 wordt het vijfjarig bestaan van ‘De Kiek’ en 80 jaar vrijheid vieren. Het wordt een bijzonder weekend waar voor jong en oud van alles te zien en te beleven zal zijn.