Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Van Gogh Wandelroutes in Brabant: 5x in de voetsporen van de meesterschilder

Wist jij dat de artistieke carrière van Vincent van Gogh in Noord-Brabant is gestart? Op de Van Gogh Wandelroutes is de meesterschilder als het ware jouw gids en wandel je door het Brabantse landschap dat hem van jongs af aan zo inspireerde. We tippen je vijf wandelroutes met steeds een lengte van 8 tot 16 kilometer.

Van Gogh Wandelroutes Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: molen in Nuenen
(Foto: © VisitBrabant)

Van Gogh en de Brabantse natuur

Het Brabantse landschap staat bekend om haar uitgestrekte natuur, boerenland, slingerende beken, groene landgoederen, charmante dorpen en steden. Geen wonder dat Vincent van Gogh (1853-1890) zich er graag door liet inspireren voor zijn schilderkunst. Hier werd hij geboren, startte hij zijn artistieke carrière en bleef hij een groot deel van zijn leven wonen en werken. We weten dat dat hem gevormd heeft als mens, maar ook als kunstenaar. De eigenzinnige schilder liet zich graag inspireren door de natuur en door de gewone Brabander die op het land werkte. Dat is dan ook het Brabant dat je terugziet in zijn wereldberoemde schilderijen.

Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: wandelknooppunten Helvoirt
Van Gogh NP Wandelroute Helvoirt. (Foto: © VisitBrabant)

Vijf wandelroutes

Ben jij benieuwd welke plekken een bijzondere rol speelden in het leven van Van Gogh? Op de vijf Van Gogh NP Wandelroutes kun je het zelf beleven, alsof je in een schilderij wandelt. Zo vind je in Zundert bijvoorbeeld zijn geboortehuis en in Nuenen wandel je in feite door een openluchtmuseum, met 23 locaties die je op Van Gogh’s schilderijen terugziet. De wandelroutes lopen door Helvoirt, Etten-Leur, Zundert, Tilburg en Nuenen.

Van Gogh NP Wandelroute Helvoirt

Afstand: 15 km
Startpunt:

De Sint-Nicolaaskerk
Kastanjelaan 16
5268 CA Helvoirt

Deze wandelroute neemt je mee door het Brabantse landschap en de plekken waar de familie van Vincent van Gogh heeft gewoond en waar de jonge Vincent zich thuis voelde. Zijn vader was predikant in Helvoirt en meerdere familieleden hebben er gewoond. Vanaf de Heilige Nicolaaskerk start je je wandeling door het charmante dorp, langs historische gebouwen door boerenlandschap en ongerepte natuur. Een hoogtepunt onderweg is de Loonse en Drunense Duinen, een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa.

Download de route
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder, Helvoirt
Van Gogh NP Wandelroute Helvoirt. (Foto: © VisitBrabant)

Van Gogh NP Wandelroute Etten-Leur

Afstand: 14 km
Startpunt:
Zundertseweg 66
4876 NL Etten-Leur

In Etten-Leur startte Van Gogh in 1981 zijn carrière als kunstschilder. Je vindt er bijvoorbeeld zijn allereerste woning en atelier, de Kosterswoning. Het heidelandschap in de omgeving was een belangrijke inspiratiebron voor hem, net als het karakteristieke boerenland en de ‘eenvoudige’ bewoners. Van Gogh kon hier zelf ook urenlang rondstruinen. De wandelroute is voor 98% onverhard en komt door het boerenland, over akkers met knotwilgen, door bossen met poelen, beekjes en schilderachtige vennen. Breng na je wandeling ook nog even een bezoek aan het pittoreske Sint Paulushofje (een favoriet van Van Gogh) waar je Museum De Kunst van het Leven kunt bezoeken. Hier (her)beleef je de tijd dat Van Gogh in Etten woonde en werkte.

Lees ook het verslag dat wandeljournalist Eva Hopstaken schreef over de Van Gogh NP Wandelroute Etten-Leur. > Ga naar het verslag.

Download de route
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder, Etten-Leur kunst.
Museum De Kunst van het Leven in Etten-Leur. (Foto: © VisitBrabant)

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg

Afstand: 16 km
Startpunt:
Piushaven
5017 AN Tilburg

In Tilburg kreeg Van Gogh als tiener zijn allereerste tekenlessen op de Hogere Burger School Koning Willem II. Hij woonde hier zo’n 1,5 jaar. Het bekenlandschap van de Leij en de Voorste Stroom, met zijn kleine akkers en karakteristieke knotwilgen, waren in die tijd favoriete plekken van inspiratie. Je ziet het terug in zijn latere werk. Je bent eigenlijk zo in het groen, als je de stad uitloopt vanaf de Piushaven. Het uitgestrekte Galgenven, de Oisterwijkse bossen en uitkijktoren De Nieuwe Herdgang zijn allemaal hoogtepunten onderweg.

Lees ook het verslag dat wandeljournalist Simone Vos schreef over de Van Gogh NP Wandelroute Tilburg. > Ga naar het verslag.

Download de route
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: Tilburg
Van Gogh NP Wandelroute in Tilburg. (Foto: © VisitBrabant)

Van Gogh NP Wandelroute Nuenen

Afstand: 10 km
Startpunt:
Berg 29
5671 CA Nuenen

Nuenen staat bol van de prachtige natuur en erfgoed, en de omgeving kun je zien als een openluchtmuseum. Hier woonde en werkte Van Gogh van december 1883 tot november 1885 en liet hij veel sporen na in gebouwen en via beelden en landschappen die een relatie hebben met zijn kunst. In Nuenen creëerde hij zijn eerste meesterwerk 'de Aardappeleters' en in het nabijgelegen kerkdorp Gerwen tekende hij bijvoorbeeld de Sint-Clemenskerk. Je kunt meteen goed geïnformeerd van start gaan, want je wandeling start bij het Van Gogh Village Museum in het centrum van Nuenen.

Download de route
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: Nuenen
Van Gogh NP Wandelroute Nuenen. (Foto: © VisitBrabant)

Van Gogh NP Wandelroute Zundert

Afstand: 8 km
Startpunt:
Markt 26
4881 CN Zundert

Niet ver van de Belgische grens bracht de protestante Vincent van Gogh zijn kinderjaren door in het katholieke Zundert. Op de Van Gogh NP Wandelroute Zundert wandel je langs de plekken uit zijn jeugd. Plekken waar hij speelde, wandelde of tekende. Waar hij fantaseerde en droomde. Vincent was een beetje een ‘buitenbeentje’, worstelde met zijn geloof en bracht in zijn jeugd flink wat tijd door in de natuur, wat hem in zekere zin troost bood.

Onderweg doe je verschillende Van Gogh Monumenten aan, kom je langs het erfgoed en door het landschap met slingerende beken dat hem zo na aan het hart lag. Herken jij de straatnamen die herinneren aan Van Gogh’s schetsen en schilderijen? Na je wandeling kun je ook nog het Vincent van GoghHuis in Zundert bezoeken, een ‘levend kunstcentrum’.

Download de route
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: Zundert
Van Gogh Galerie in Zundert. (Foto: © VisitBrabant)
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: Nuenen
Van Gogh NP Wandelroute Nuenen. (Foto: © VisitBrabant)

Wandelen door Van Gogh Nationaal Park

De Van Gogh NP Wandelroutes maken deel uit van het Van Gogh Nationaal Park, een mooie, groene leefomgeving in Noord-Brabant waar Van Gogh je gids is. Het Van Gogh Nationaal Park is in het leven geroepen om dit landschap en de bijbehorende erfgoedlocaties een duurzame toekomst te geven.

Praktische informatie:

  • Download het .GPX-bestand van de wandelroutes op de bovenstaande pagina’s. De papieren wandelkaart is te bestellen bij VisitBrabant Routebureau.

  • De routes zijn uitgezet via het Brabantse wandelknooppuntensysteem. Groen-gele pijlen wijzen je de weg tussen de knooppunten. Onder de knooppunten vind je bordjes met schildjes en het opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’.

  • Tip: in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch kun je de originele werken van Vincent van Gogh bekijken.
Van Gogh Wandelroutes in Brabant 5x in de voetsporen van de meesterschilder: wandelknooppunten
Het Brabantse wandelknooppuntennetwerk. (Foto: © VisitBrabant)

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VisitBrabant Routebureau. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.