Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Liberation Route Brabant: in de voetsporen van de bevrijders

Met de Liberation Route Brabant kun je wandelend de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding herdenken en beleven. In vijf wandeletappes, in totaal 125 kilometer, volg je Operatie Market Garden van Bergeijk tot aan Grave. Je komt langs allerlei locaties die van historisch belang zijn.

Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: cemetary
(Foto: © VisitBrabant)

Liberation Route Brabant: echte verhalen

Steeds minder mensen kunnen het navertellen, maar hoe was de Tweede Wereldoorlog eigenlijk voor de gewone Brabanders? Op de Liberation Route Brabant wandel je langs de echte verhalen en historische locaties. Onderweg sta je stil bij wat hier tijdens de oorlog allemaal heeft plaatsgevonden. Soldaten, vluchtelingen, bezetters en de lokale bewoners leefden tussen hoop en vrees en zagen hier hun levens veranderden.

Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders
(Foto: © VisitBrabant)

Vijf wandeletappes

Op de themawandelroute volg je de route van Operatie Market Garden. In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog moesten hier wegen en bruggen worden veroverd om de Siegfriendlinie via Arnhem te omzeilen, zodat het geallieerde leger kon doorstoten naar Berlijn. De route is opgesplitst in de onderstaande vijf wandeletappes.

Liberation Route Brabant, wandeletappe 1

Bergeijk – Waalre
Afstand: 26 km

Deze etappe van Liberation Route Brabant volgt het eerste deel van het pad die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Je komt onder meer langs een aantal luisterzuilen met oorlogsverhalen en langs een Brits Militair Kerkhof in Valkenswaard. Dit dorp heeft veel te lijden gehad onder de geallieerde beschietingen en luchtaanvallen. Op 17 september 1944 werd het bevrijd.

Download de wandelroute
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: luisterzuil
Luisterzuil onderweg. (Foto: © VisitBrabant)

Liberation Route Brabant, wandeletappe 2

Waalre – Eindhoven
Afstand: 27 km

Op deze etappe kom je meer te weten over de weg naar de bevrijding van Eindhoven. Op 18 september 1944 trokken de geallieerde legers Eindhoven binnen en werd de stad bevrijd van de Duitse bezetting, destijds als een van de eerste steden in ons land. Aanvankelijk was dit een feest, maar de volgende dag sloeg de stemming om en werd Eindhoven gebombardeerd. Het aantal burgerslachtoffers was enorm.

Download de wandelroute
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: Eindhoven
Bevrijding van Eindhoven. (Foto: © via VisitBrabant)

Liberation Route Brabant, wandeletappe 3

Son en Breugel – Sint-Oedenrode
Afstand: 25 km

Ontdek het gebied waar de Amerikaanse 101st Airborne Division landde tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden. Je komt op deze etappe o.a. langs een oorlogsmonument bij Kasteel Henkenshage en langs monumenten die herinneren aan de omgekomen parachutisten in de omgeving van Son en Breugel. In Museum Bevrijdende Vleugels in Best kom je er meer over te weten.

Download de wandelroute
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders, Museum Bevrijdende Vleugels in Best
Museum Bevrijdende Vleugels, Best. (Foto: © VisitBrabant)

Liberation Route Brabant, wandeletappe 4

Sint-Oedenrode – Uden
Afstand: 23 km

Volg de route van de Hell’s Highway, waarbij luchtlandingstroepen diverse strategische bruggen veroveren. Een deel van de prachtige Vlagheide tussen Sint-Oederode en Schijndel was destijds een dropzone. Op deze route bezoek je de Eerdse molen die als observatiepost diende. Onderweg vind je meerdere luisterzuilen die je de persoonlijke verhalen vertellen over de bezetting en de bevrijding.

Download de wandelroute
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: vlagheide
Vlagheide. (Foto: © via VisitBrabant)

Liberation Route Brabant, wandeletappe 5

Uden - Grave 
Afstand: 27 km

Op deze etappe volg je het laatste deel van de route die de bevrijders op Nederlands grondgebied hebben afgelegd. Bij het Uden War Cemetery sta je stil bij de 701 Britse militairen (en andere nationaliteiten) die om het leven kwamen tijdens de zware gevechten tijdens Operatie Market Garden. Ieder jaar worden zij op 11 november op Remembrance Day door de Udenaren herdacht.

Download de wandelroute
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders, Uden War Cemetery
Uden War Cemetery. (Foto: © via VisitBrabant)
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: wandelknooppunten
Het Brabantse wandelknooppuntennetwerk. (Foto: © VisitBrabant)

Praktische informatie:

  • De route is uitgezet door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met Brabant Herinnert en volgt een deel van het Airborne Wandelpad.

  • Download het .gpx-bestand van de wandelroutes op de bovenstaande pagina’s. De papieren wandelkaart is te bestellen in de webshop van VisitBrabant Routebureau.

  • Je volgt de geel-groene pijlen van het Brabantse wandelknooppuntensysteem. Onder de reguliere knooppuntenbordjes vind je een afbeelding van schildjes met het opschrift 'Liberation Route Europe'.
  • Je kunt de etappes ook los van elkaar wandelen. Maak onderweg tussenstops bij luisterzuilen, musea, monumenten, begraafplaatsen en andere historische locaties om de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog nog meer te beleven.

  • Liberation Route Brabant maakt deel uit van de Liberation Route Europe, een wandelroute van 10.000 kilometer door tien Europese landen waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten.

  • Naar verwachting wordt in 2024 een Liberation Route Brabant Canada gelanceerd. Je treedt hierbij in de voetsporen van de Canadese bevrijders.
Meer informatie over Liberation Route Brabant
Liberation Route Brabant in de voetsporen van de bevrijders: monument Son
Bevrijdingsmonument in Son. (Foto: © VisitBrabant)

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VisitBrabant Routebureau. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.