Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De Geheimen van de Peelse Heide

Gebied / Regio
Reusel
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
9.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

In het Brabantse natuurgebied de Peelse Heide wisselen bos en heide elkaar af en liggen mysterieuze verhalen aan je voeten. Vanaf Outdoorpark Reusel – vlakbij de grens met België – ontdek je bijvoorbeeld geheimzinnige keien, cirkels in het landschap en een dodendraad waar je mond van openvalt.

Startpunt
Naam
Outdoorpark Reusel
Straat
Burgemeester Willekenslaan 5
Postcode
5541 NA
Plaats
Reusel
vrouw wandelt door heide naast een waterplas

In samenwerking met Hanwag

Wandel.nl was op 29 april aanwezig bij de opening van de wandelroutes ‘De geheimen van de Peelse Heide’ (9,7 km) en de ‘Witte Vos Ontdekroute’ (2,7 km) die beide starten bij Outdoorpark Reusel. Het outdoorpark wil samen met schoenenmerk Hanwag buitenliefhebbers van alle leeftijden stimuleren om de wandelschoenen aan te trekken en de natuur in en om Reusel te verkennen, want hier liggen veel verrassende verhalen verscholen. Echte waaghalzen kunnen hun wandeling combineren met een stoer klimpark. En psst… voor de eerste 200 wandelaars die een routekaart ophalen bij het outdoorpark, ligt een toffe wandelpin klaar! Op naar Reusel, dus.

De Nieuwe Brandtoren

Bij Natuurpoort De Brandtoren hoef je maar omhoog te kijken voor het hoogtepunt van je wandeluitje. Hier staat een dijk van een uitkijktoren die zéker aantrekkingskracht uitoefent op avonturiers. De Nieuwe Brandtoren is namelijk ook een klimtoren. Ruim 26 meter hoog, torent hij boven de bomen uit. In het ontwerp van speels op elkaar geplaatste kubussen is een klimwand, tokkelbaan en highrope verwerkt. Bij Outdoorpark Reusel kun je aankloppen om een klimavontuur te boeken. Vanaf de top van de toren kan je voorafgaand aan je wandeling de omliggende Peelse Heide goed tot je nemen: boomtoppen in duizend-en-één tinten groen. Wist je dat de toren is ontworpen door dezelfde architect – Ateliereen Architecten – van o.a. de Uitkijktoren Herperduin, Uitkijktoren Lommelse Sahara en Uitkijktoren De Onlanden?

uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren tussen de bomen
Uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren in Reusel. (Foto's: © Lizanne Croonen)
heide en bomen met een blauwe lucht, met twee fietsers
De Peelse Heide.

Bos en heide

We wandelen in het grensgebied tussen het Nederlandse Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Tot 1900 vond je in de Peelse Heide omvangrijke heide, maar in de loop van de 20e eeuw zijn hier steeds meer bossen aangeplant. Dat levert vandaag de dag een zeer gevarieerd landschap op van naaldbomen, heide, akkers en vennen, waar vele diersoorten zich thuis voelen. De route van bijna 10 kilometer is grotendeels onverhard, dus trek schoenen met een stevig profiel aan (Hanwag heeft nog wel een paar tips) en volg de wandelknooppunten op de routekaart. Wij vinden het heerlijk: lopen op knooppunten geeft je altijd de ruimte om extra goed om je heen te kijken.

Smokkelaars?

En dat is een must hier. Juist omdat we ons op grensgebied begeven, liggen middenin de natuur spannende verhalen over smokkelaars en het oorlogsverleden verscholen. Vooral boter – ook wel ‘het vette goud’ genoemd – werd hier veel de grens over gesmokkeld naar België. Dat leverde een levendig kat-en-muis-spel met douaniers op. De verhalen spreken bij jong en oud nog steeds tot de verbeelding.

groen-gele marketing van wandelroute met twee wandelaars op de heide
Je loopt de route via de wandelknooppuntenmarkering.
vrouw bij de dodendraad met houten palen en porseleinen isolatoren in het gras
Dodendraad op de grens van Nederland-België.

Dodendraad

Een minder romantisch beeld van het leven aan de grens, ontstaat als we het verhaal horen over de dodendraad. Tijdens de Duitse bezetting van België in de Eerste Wereldoorlog, vormde de elektrische draadversperring een soort ‘IJzeren gordijn’ of ‘Berlijnse muur’ in deze streek. Dit om te voorkomen dat een grote stroom Belgen naar Nederland zou vluchten. Op de route zien we een reconstructie van de houten palen met stroomdraden, bevestigd via porseleinen isolatoren. Drie rijen dik was de versperring, en 2000 volt zou de vluchtelingen wel tegenhouden. Een akelig idee.

afbeelding van een stenen hoofd met een vrouwengezicht en mannengezicht.
De Januskop.

Mysteries op de route

Zo komen nog meer ‘geheimen’ van de Peelse Heide tot ons. We zien de Januskop, een mythische figuur met zowel een vrouwen- als mannengezicht. Hij staat precies op de denkbeeldige waterscheiding van de Schelde en de Maas. En we zien de Stenen der Zaligheden, een groepje van 8 stenen, precies zo gelegen als de omliggende grensdorpen. ‘Zaligheden’ (selligheden) is een spotnaam voor de arme dorpjes die niet toevallig allemaal het achtervoegsel -sel hebben: Hulsel, Netersel, Wintersel (nu Wintelre), Knegsel, Eersel, Duisel (nu Duizel), Steensel en Reusel. En dan is er nog die ene mysterieuze grote Reuselse Kei, een 550 miljoen jaar oude zwerfkei…

grote keien/stenen op een grasveld met bomen.
Stenen der Zaligheden.
vrouw wandelt op wandelpad door heide met een bos op de achtergrond.
Wandelen op de Grote Cirkel.

Cirkels

Hoewel we grotendeels over rechte lanen lopen, treffen we op de heide opeens twee cirkels in het landschap. De Groote en de Kleine Cirkel zijn geïnspireerd op de Parijse Place de l’Étoile en de Place de la Concorde, met daartussen de Champs Elysées. We zouden de Peelse Heide op geen ander vlak kunnen vergelijken met de Franse hoofdstad, maar toch leuk dat een gemeenteambtenaar ooit zo creatief is geweest. Het zijn nu (en in oorlogstijd, voor piloten) duidelijke herkenningspunten op de plattegrond.

De aardige mensen van Outdoorpark Reusel vertellen je met liefde meer verhalen over al je vondsten onderweg! Wij klimmen op het eind van de wandeling nog een keer omhoog op de uitkijktoren en verwonderen ons over dit veelzijdige wandelgebied!

uitzicht vanaf uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren over groene boomtoppen
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren.
wandelschoenen op een grasveld
Binnenkort op Wandel.nl: review van deze wandelschoenen van Hanwag.

Meer informatie

  • Je loopt over grotendeels onverhard, vlak terrein. Draag comfortabele wandelschoenen met een goede grip en een waterdicht & ademend membraan, zoals de Hanwag Coastridge Low ES. Binnenkort lees je een recensie van deze schoen op Wandel.nl.

  • Startpunt van de route ‘De Geheimen van de Peelse Heide’ (9,7 km) is Outdoorpark Reusel bij Natuurpoort de Brandtoren. Adres: Burgemeester Willikenslaan 5 in Reusel. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

  • Op de wandelroute zijn honden ook welkom, mits aangelijnd.

  • Speciaal voor de kleinsten ligt bij het outdoorpark ook de ‘Witte Vos Ontdekroute’ van 2,7 km klaar, vol met leuke spelelementen. Kinderen gaan op pad met een knapzak voor smokkelwaar.
  • De routekaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV, Taverne d’n ouwe Brandtoren (horecatip!) en natuurlijk bij Outdoorpark Reusel zelf. Behoor jij tot de eerste 200 wandelaars die bij het outdoorpark om deze route vraagt? Dan krijg je een toffe wandelpin cadeau!

  • Houd op social media @Outdoorparkreusel en de hashtag #hanwagopr goed in de gaten! Hanwag en Outdoorpark Reusel geven namelijk mooie prijzen weg zoals wandelschoenen en een klimarrangement voor vier personen t.w.v. 100 euro.

  • Deze wandelroutes worden aangeboden door Outdoorpark Reusel en Hanwag. Meer informatie is te vinden op de onderstaande site.
Lees meer over de route
mensen die klimmen op een klimparcours met touwen.
Klimmen bij Outdoorpark Reusel.