Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Sallandse Heuvelrug: Koningsbelt

Gebied / Regio
Overijssel
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Geniet van de rust en de prachtige natuur tijdens een wandeling over de Sallandse Heuvelrug. Bewonder de kleurrijke heidevelden en de Koningsbelt, het hoogste punt van de omgeving. Misschien kom je zelfs de schaapsherder met zijn kudde tegen!

Startpunt
Naam
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Straat
Grotestraat 281
Postcode
7441 GS
Plaats
Nijverdal
Boswachterspad Sallandse Heuvelrug Koningsbelt
Boswachterspad Sallandse Heuvelrug: Koningsbelt. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Het heidelandschap dat je hier ziet, is een cultuurlandschap. Een landschap gemaakt door de mens. In de afgelopen honderd jaar is dit landschap op allerlei verschillende manieren gebruikt.

Grazers zoals schapen, koeien en geiten hebben er gelopen, er werden plaggen gestoken als dakbedekking of brandstof. Maaisel werd aan het vee gevoerd. Er werd zand en grind van de vlaktes gehaald. En vanaf de late steentijd werden er ook grafheuvels gebouwd. Eeuwen later maakte het handelsverkeer diepe karrensporen in de bodem. Het is een landschap met vele verhalen.

Boswachterspad Sallandse Heuvelrug Koningsbelt Schaapskooi Sallandse Heuvelrug
Schaapskooi Sallandse Heuvelrug. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Schaapskooi Sallandse Heuvelrug

Aan het begin van de route kom je langs Schaapskooi Twilhaar. De huidige schaapkooi werd in 1977 gebouwd. Echter, al ver voor die tijd stonden er schaapskooien op dezelfde locatie. De geschiedenis van de schaapskooi ontvouwt zich rond 1800, toen het heidegebied voor het eerst werd bewoond door hardwerkende boeren.

Boeren verdwenen

Maar zoals elk verhaal heeft ook dit zijn wendingen gekend. De omliggende boerderijen verdwenen, en met hen vervaagde de eens zo bruisende landbouwcultuur. Maar nu, in de schaduw van de moderne tijd, koestert de stichting een gedurfde droom: het heropleven van dit eeuwenoude systeem voor een nieuwe generatie.

Koningsbelt

De Sallandse Heuvelrug is verrijkt met hooggelegen punten, zoals de Noetselerberg, Haarlerberg, Sprengenberg en Holterberg. De hoogste hiervan is de Grote Koningsbelt (75,5 m. NAP), gelegen op landgoed De Sprengenberg. Met een lengte van 1,1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8%, waarbij het steilste gedeelte een percentage van 9,4% bereikt, is dit een echte kuitenbijter.

Boswachterspad Sallandse Heuvelrug Koningsbelt
Koningsbelt. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Boswachterspad Sallandse Heuvelrug Koningsbelt Heidevelden
Heidevelden Sallandse Heuvelrug. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Heidevelden Sallandse Heuvelrug

Een heidelandschap is veel meer dan alleen maar paarse heide. Het is een lappendeken van diverse ecosystemen, waaronder zandige plekken, kruidige gebieden met een rijke geur, kleine heideakkertjes, dichte jeneverbesstruwelen, mysterieuze vennen en weelderige bossen. Deze verscheidenheid biedt een thuis aan een unieke mix van flora en fauna, zoals de vossebes, de jeneverbes, de boompieper, de korhoen, de roodborsttapuit en de zandhagedis.

Pieterpad en Tijdlijnpad

Dit boswachterpad over de Sallandse Heuvelrug gaat deels over twee andere bekende routes: etappe 11 van het Pieterpad en etappe 9 van het Wereldtijdpad. Het leuke is dat ze elkaar deels kruisen. Je komt bijvoorbeeld bij beide wandelingen deels over het Wereldtijdpad. Dat is een langeafstandsroute door de tijd heen.

Wereldtijdpad

Etappe 9 neemt je mee over de Sallandse Heuvelrug, van het jaar 1733 tot nu. Onderweg tref je informatieborden en kleine kubussen die je kunt draaien om meer te weten te komen over de internationale, nationale en regionale gebeurtenissen.

Boswachterspad Sallandse Heuvelrug Koningsbelt Pieterpad En Tijdlijnpad
Pieterpad en Tijdlijnpad. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met paarse paaltjes.
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.