Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Friesland: Rottige Meente

Gebied / Regio
Friesland
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
16.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Boswachterspad Friesland: Rottige Meente is verrevan 'rottig', zoals de naam misschien doet vermoeden. Voor deze wandelroute kun je gerust een dag uittrekken. Behalve dat het een stevige route is, is er onderweg ook genoeg te turen.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats P. Stuyvesantweg (N351)
Straat
Pieter Stuyvesantweg 134
Postcode
8481 JA
Plaats
Nijetrijne
Boswachterspad Friesland Rottige Meente
Boswachterspad Friesland: Rottige Meente (Foto: © DigiClicks, Getty Images Signature)

Wie van stevig wandelen houdt, door een uniek landschap in Friesland, is helemaal in z'n nopjes in de Rottige Meente. Hier in Zuidoost-Friesland vind je een grote variatie op 16,6 kilometer. Let er wel even op, je wandelt op onverhard pad. Langs het water. In natte periodes zijn laarzen of hoge schoenen aan te raden.

Boswachterspad Friesland Rottige Meente Rust Rottige Meente
Rust Rottige Meente (Foto: © Recreatieboerderij aan het voetpad)

Rust Rottige Meente

Hier vind je een zeldzame oase van rust te midden van de natuurlijke omgeving. Neem de tijd om de lucht te verkennen, waar de majestueuze kiekendief zweeft boven de rietlanden, terwijl de purperreiger of zwarte stern langs de waterkant te zien is.

Koekoeksbloem

Langs de waterlijn groeien diverse moerasplanten, waaronder de koekoeksbloem in bloei. Onder het wateroppervlak bevindt zich een verscheidenheid aan flora, zoals krabbenscheer. Soms vormt de waterbegroeiing een dicht tapijt dat bijna beloopbaar is.

Natuurgebied Brandemeer

De Brandemeer is een laagveen- en moerasgebied en ligt tussen Oldelamer en Munnekeburen in en ligt ten zuidwesten van Wolvega. De Brandemeer, gevormd in de 19e en 20e eeuw door turfwinning, vertelt een verhaal van arbeid en transformatie.

Zandwinningsput

Sluisjes in de vaart, elk in bezit van een veenboer, waren de levensaders die de turf naar de polder brachten. Later evolueerde het gebied tot een uitgestrekt cultuurgrasland, maar de oorspronkelijke schoonheid van het Brandemeer blijft behouden.

Boswachterspad Friesland Rottige Meente Natuurgebied Brandemeer
Natuurgebied Brandemeer (Foto: © Natuurgebied in Beeld)
Boswachterspad Friesland Rottige Meente Vogelkijkhut
Vogelkijkhut Lindedijk (Foto: © Marten Wesselius, BirdingPlaces)

Vogelkijkhut Lindedijk

Regelmatig zijn er prachtige vogels te zien vanuit de vogelkijkhut Lindedijk. Wat dacht je van de valk en de uil? Die zie je hier goed voorbij komen. Maar ook andere vogels kun je met meer of minder geluk hier spotten. Zoals de purperreiger, blauwe - en zilverreiger. Ook een grote variatie aan eenden, zwanen en ganzen vind je hier.

Kajakken Rottige Meente

Als je echt de Rottige Meente wil ervaren zoals niemand anders, heb je ook de mogelijkheid om met de boswachter door het gebied te kajakken. Je ziet dan nog beter vanuit het water de schoonheid van dit boswachterspad. En extra leuk: de boswachter kan je alles vertellen van de Rottige Meente! Je boekt de kajak met boswachter in het informatiehuisje van de Rottige Meente.

Boswachterspad Friesland Rottige Meente Kajakken Rottige Meente
Kajakken Rottige Meente (Foto: © Jepz11, Wikimedia)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met rode paaltjes
  • Er is geen horeca onderweg