Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Horsterwold: Stille Kern

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
5.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wandelen in de Stille Kern is voor iedereen die even wil ontsnappen aan de dagelijkse dag. Voor de wandelaar die wil genieten van stilte. En met een beetje geluk kom je de 'vliegende deur' tegen.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats De Horsterberg
Straat
Flediteweg
Postcode
3896 LR
Plaats
Zeewolde
Boswachterspad Horsterwold Stille Kern
Boswachterspad Horsterwold: Stille Kern. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Het Horsterwold in Zeewolde (Flevoland) is een van de grootste aaneengesloten loofbossen (3700 hectare) van Europa. Middenin het Horsterwold vind je de Stille Kern. Een bosgebied van 1100 hectare waarbij stilte centraal staat. Nou ja, stilte van mensen. Want als je hier wandelt, zul je opmerken dat het alles behalve stil is.

 

Wilde dieren Stille Kern

De vogels kwetteren in de grote centrale waterplas, de Schotse Hooglanders laten van zich weten, in de lucht slaat een visarend zijn vleugels imponerend uit en in het riet vind je kwakende kikkers. En extra leuk: je hoeft weinig geluk te hebben om al dit moois tegen te komen. Kom gewoon in het juiste seizoen - zo in de lente, vroege zomer. Dan is de modder weg en kan het echte genieten beginnen!

Boswachterspad Horsterwold Stille Kern Horsterberg
Horsterberg. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Horsterberg

Boswachterspad de Stille Kern begint op de parkeerplaats van de Horsterberg, vanaf daar wandel je een kleine kilometer op het enige verharde stuk van deze route, tussen de bomen door. Je komt uit op de Horsterberg: een uitzichtpunt over de hele Stille Kern. Als je met je gezicht naar de waterplas staat, vind je rechts grote weilanden. Konikpaarden staan op die plek graag te grazen. Rust even lekker uit op een bankje en geniet van het uitzicht!

Grote waterplas

Zodra je de Horsterberg naar beneden wandelt, het wildhek opent en rechts afslaat, wandel je met de klok mee rond de waterplas. De route is niet gemarkeerd maar dat is geen probleem. Er is in feite maar één pad dat om de waterplas gaat. Wanneer je het bos van de torenhoge populieren in wandelt, heb je grote kans op het zien van Schotse Hooglanders.

Afstand houden

Let een beetje op, want deze reuzen staan weliswaar bekend als vriendelijk, maar dat is zeker niet altijd het geval. Doorkruis geen kuddes, zéker niet als er kleintjes bij zijn. En staat een Schotse Hooglander op je pad? Dan zit er niets anders op dan omlopen.

Boswachterspad Horsterwold Stille Kern Grote Waterplas
Grote waterplas. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Boswachterspad Horsterwold Stille Kern Tuurtoren
Tuurtoren. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Tuurtoren

Het is je wellicht al opgevallen bij de parkeerplaats: daar staat een enorme uitkijktoren. Het is de Tuurtoren van de Stille Kern. Deze toren draagt niet voor niets deze naam. Het is er heerlijk turen over de oneindige velden en bossen van het Horsterwold. Staar naar de trage Schotse Hooglanders of spot grote vogels in de lucht. De toren is 12 meter hoog en niet geschikt voor mensen slecht ter been.

Flora en fauna

De Stille Kern staat bekend om zijn flora en fauna. Je vindt er niet alleen een imposant populierenbos en eveneens indrukwekkend essenbos, maar ook de meidoornstruiken geven veel weg van hun schoonheid.

Grazers Horsterwold

Natuurlijk mogen de konikpaarden en Schotse Hooglanders niet ontbreken: de grote grazers van de provincie weten de Stille Kern maar al te goed te vinden. In het juiste seizoen heb je trouwens ook kans op het spotten van zeldzame vlinders en unieke vogelsoorten zoals de visarend.

Boswachterspad Horsterwold Stille Kern Flora En Fauna
Flora en fauna. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is niet gemarkeerd; volg het pad rondom de waterplas
  • Er is geen horeca onderweg, voor een restaurant kun je het beste naar Zeewolde
  • Blijf altijd op minimaal 25 meter afstand van wilde grazers