Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen op La Palma: dit zijn de hoogtepunten

La Palma is een verrassend groen eiland met veel zonzekerheid. Het is een van de Canarische Eilanden waar je in het buitenseizoen goed terecht kunt voor een wandelvakantie. En het leuke is: het Spaanse ‘Isla Bonita’ is nog niet compleet overspoeld met toeristen. Wandeljournalist Lizanne Croonen geeft je een aantal droomtips voor jouw ontdekkingstocht te voet door La Palma.

afbeelding van wandelaars aan de ruige kust van La Palma.

Tekst & foto’s: Lizanne Croonen

La Palma staat bekend als het groenste eiland van de Canarische Eilanden. Je kunt er wandelen over hoge bergen, vulkanen, door barranco’s (kloven), oerwoudachtige laurierwouden, naaldbossen, langs watervallen, bananenplantages, wijngaarden, ruige rotskusten en lavastranden, met op bijna elke straathoek uitzicht op die oneindige, diepblauwe Atlantische Oceaan. Zoveel afwisseling op het vrij kleine eilandoppervlak van ruim 700 km2 maakt La Palma een parel voor wandelaars. Het leuke is dat het nog niet compleet is overspoeld met toeristische badplaatsen. Vooral in het noorden vind je nog veel rustige paden en waan je je soms alleen op de wereld.

Camino’s

Het eiland is perfect ingericht op wandelaars. Overal waar je komt, vind je de rood-witte bewegwijzering van lange-afstandswandelingen die je in meerdere dagen kunt lopen. Bijvoorbeeld de Camino Real de la Costa, de GR 130 van 200 kilometer of de Camino Naturalis GR 131 van 100 kilometer. Je ziet op de bordjes het aantal wandelkilometers tot het volgende dorp, waardoor je in de verleiding komt om je wandeling alsmaar uit te breiden. Realiseer je wel dat de afstand in kilometers weinig zegt. Door het vele stijgen en dalen kan een wandeling van 7 kilometer voor de niet-zo-geoefende wandelaar al uitmonden in een groot avontuur.

afbeelding van de bepijling van de Camino Real de la Costa op La Palma.
Bepijling van de Camino Real de la Costa op La Palma.
afbeelding van een uitzicht op de zee, een huisje en een drakenbloedboom.
Lekker ver van je af kijken bij Las Tricias op La Palma.

Naast de lange afstanden, worden ook kortere wandelroutes op bordjes aangegeven. Met de wit-gele routes die beginnen met PR ben je wel een dag zoet. De wit-groene routes die beginnen met SL zijn nog wat korter: zo’n 10 kilometer. In dorpjes vind je vaak informatieborden over de lokale wandelingen. Dit alles maakt het jou als wandelaar wel heel gemakkelijk, vooral als je geen liefhebber bent van steeds op je telefoon zoeken naar de route. Zo heb je meer vrijheid om lekker om je heen te kijken!

Voorbereiding

Gedurende het hele jaar kun je op La Palma genieten van temperaturen van overdag meer dan 20 graden. Het voorjaar is de mooiste reistijd, omdat dan de weides in bloementapijten veranderen. Tussen november en april kan het weer onverwacht omslaan. Regen en soms zelfs sneeuw kan je wandeling veranderen in een risicovolle onderneming. Berghellingen en paden kunnen glad worden en sommige dalen worden onbegaanbaar door overstromingen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de lokale weersvoorspellingen. Stevige, enkelhoge wandelschoenen met een goede grip zijn bij de meeste wandelingen noodzakelijk en neem voor de zekerheid regenkleding mee. Trekking stokken (of een gevonden stok) kunnen een prettige steun zijn op de steile berghellingen.

afbeelding van mist in de bergen.
In de bergen pakken wolken soms plotseling samen.
afbeelding van de vulkaan San Antonio op La Palma.
Vulkaan San Antonio, een van de vele vulkanen op La Palma waarop je kunt wandelen.

Veerkrachtige natuur

In 2021 had het eiland nog te maken met een verwoestende vulkaanuitbarsting: vulkaan Tajogaite, onderdeel van de actieve vulkanengroep Cumbre Vieja, spuwde haar lavastromen uit over een stuk land vanaf ongeveer Todoque tot Playa de Puerto Naos. Drieduizend gebouwen werden verwoest. De uitbarsting kwam exact 50 jaar na de uitbarsting van de Teneguia-vulkaan in 1971. Het eiland had de afgelopen jaren ook nog te kampen met verwoestende natuur- en bosbranden. In het noorden van het eiland zie je nog veel verkoolde bomen, maar gelukkig ook alweer veel ontluikend groen. De veerkracht van zowel de natuur als de bewoners is groot. Wegen worden in 2022 met man en macht hersteld. Laat je als toerist dus niet tegenhouden om het eiland te bezoeken. Het getroffen gebied is deels zelfs al te bewandelen.

afbeelding van wegwerkzaamheden na de vulkaanuitbarsting in 2021.
Wegwerkzaamheden na de vulkaanuitbarsting in 2021. Op de achtergrond vulkaan Tajogaite.

Droomwandelingen: 5 tips

Door velen wordt de wandeling door de Caldera de Taburiente (+- 5 uur) beschouwd als de meest spectaculaire wandeling op het eiland. Je loopt door een van de grootste erosiekraters ter wereld, langs reusachtige rotswanden en door wilde beken. Er zijn meerdere routes mogelijk, bijvoorbeeld vanaf Los Brecitos. Een andere wandeltopper op het eiland is de Vulkaanroute in het zuiden (+- 6 uur). Je loopt door het grandioze vulkaanlandschap van de Cumbre Vieja, met steeds weer verre zichten. En zo zijn er nog zoveel meer droomwandelingen op La Palma te maken. Deze 5 plekken zijn persoonlijke aanraders.

afbeelding van een groen oerwoudbos.
La Zarza.

1. La Zarza

Deze wandeling wil je niet missen als je van oerwoudachtige bossen met hoogteverschillen en lianen houdt. Je loopt door een sprookjesachtige barranco vol met laurierbomen, kastanjes, manshoge varens en langs steile wanden. Goed opletten, dan zie je de spiraal- en meandervormige tekeningen die ooit door oerbewoners in de wanden boven het pad zijn gekrast. Wandel vanaf het gehucht San Antonio del Monte via La Zarza naar Don Pedro (+- 5 uur) of maak een kortere rondwandeling (+- 2 uur).

2. Las Tricias

In en om dit schilderachtige dorp hangt een positieve stemming. Komt het door de vrolijk bloeiende bloemen en de vele cactussen in de tuinen van de al net zo vrolijke, authentieke huisjes? De koerende laurierduiven onderweg? Of door de bosjes ‘juichende’ drakenbloedbomen en palmbomen die her en der in het landschap staan? Langs de oude camino’s tref je campers en andere eenvoudige huizen van hippies, met altijd dat fantastische uitzicht op de zee.

afbeelding van een huis en palmboom op Las Tricias.
Las Tricias.
afbeelding van grotten in de bergen van Buracas.
Grotten in Buracas.

Sla in de buurt van Las Tricias zeker de afslag Buracas niet over, waar je met wat klimmen en dalen de grotten instapt en prehistorische rotstekeningen kunt zien. Op het hele eiland vind je wel meer dan 80 grotten. In deze streek wonen ook veel mensen in de grotten. Je gelooft het bijna niet, maar er is zelfs elektriciteit in sommige van deze woningen. Verleng je wandeling eventueel nog naar Puntagorda, dan kom je door een mooi dal met dennen.

afbeelding van de toppen van drakenbloembomen.
Drakenbloedbomen hebben geen jaarringen. Het zijn in feite planten, geen bomen.

3. San Andrès

Misschien wel een van de mooiste dorpen van La Palma. Het heeft een sfeervol pleintje met overheerlijke lokale cuisine, charmante historische huizen en een kustweg die leidt naar Charco Azul, een verzameling zeewaterzwembaden. Via slingerende weggetjes wandel je in de omgeving van San Andrès door oneindig veel bananenplantages. Bananen zijn het belangrijkste exportproduct van het eiland. In de buurt ligt Los Sauces, een iets grotere plaats waar in de avonduren wat meer gezelligheid te vinden is.

afbeelding van bananenbladeren en vogels.
Bananenplanten in San Andrès.
afbeelding van een donker, groen bos met grillige takken.

In de buurt kun je ook naar de prachtige oerwoudbossen in de kloof Cubo de la Galga (+- 3 uur), of maak een meer avontuurlijke hike (want steiler) in Los Tilos naar de waterbronnen van Cordero en Marcos (+- 7 uur). De manshoge varens, laurierbomen en wilgen maken indruk.

4. Santo Domingo de Garafía

Ademruimte, dat is wat je ervaart in Santo Domingo (Garafía) en omgeving. Het plaatsje in het noordwesten heeft iets dromerigs: het is er rustig, met veel authentieke huisjes en één dorpsplein met terras. Daal je af naar de kust, dan kom je uit bij een romantische puerto en een spectaculaire rotskust met heel veel vakantiehuisjes in grotten. De steenmannetjes op de oude camino’s in deze omgeving, leiden je door een afwisselend landschap van cactussen, vetplanten, langs diverse spiraalvormige rotstekeningen en, als je wilt, meerdere grotten in het gehucht Cueva del Agua, dat in de buurt ligt.

afbeelding van de ruige kust bij Santo Domingo.
Ruige kust bij Santo Domingo.
afbeelding van grothuisjes aan de ruige kustlijn van Lomada Grande.
Bij Lomada Grande en Santo Domingo zie je veel van dit soort huisjes in grotten aan de kust.

Heb je zin in nog meer ruige kust? Wandel dan van Santo Domingo naar Lomada Grande (+- 3 uur) om ook daar te genieten van een schouwspel van kolkende golven. Is de zee kalm, dan kun je hier zwemmen in de baai of in de natuurlijke rotsgeulen, maar let op dat het snel vloed kan worden. Zwem alleen als je de lokale bevolking dat ook ziet doen. De diverse in rotsen gebouwde vakantie- en vissershuisjes zijn een feest om te zien.

5. Roque de los Muchachos

Zin om echt wat hoogtemeters te maken? Ga naar de top van La Palma op 2426 meter hoogte. Je kunt een klim maken vanaf bijvoorbeeld Puntagorda of Tijarafe (+- 5 uur) of je start op de top en daalt af. Het is soms best steil, dus je knieën krijgen het dan wel te verduren. Veel mensen rijden met de auto naar de top. Het uitzicht is weergaloos. Vergezeld door min of meer tamme raven geniet je op een heldere dag van verre zichten over de caldera, diverse bergtoppen en de Cumbre Vieja, of je zit letterlijk met je hoofd in de wolken. Met een beetje geluk zie je een ‘wolkenwaterval’ of een ander wolkenspektakel. In de omgeving vind je diverse sterrenwachten van het observatorium. Over de kam van de caldera loop je urenlang van bergtop naar bergtop. Een leuke kleine wandeling van een uur (en een uur terug) gaat van de top naar Mirador de los Andenes.

afbeelding van verre zichten op de Roque de los Muchachos.
Verre zichten over de caldera op de Roque de los Muchachos.
afbeelding van een raaf op de Roque de los Muchachos.
Raaf bij het uitkijkpunt Mirador de los Andenes.
afbeelding van de bepijling van wandelroutes op La Palma.
Het wandelnetwerk op La Palma wordt duidelijk bepijld en heet ‘Red de Senderos de la Palma’.

Praktische informatie:

  • De wandelplattegrond van het eiland heet ‘Red de Senderos de la Palma’ en is verkrijgbaar bij de toeristenbureaus. Kijk op deze website voor actuele informatie en download hier de wandelroutes. Hier vind je ook informatie over bezoekerscentra en verblijfplaatsen.
  • Wandel je graag met een uitgeschreven, Nederlandstalige wandelroute in de hand? Dan is de Rother Wandelgids La Palma een aanrader. Hierin staan 63 berg- en kustwandelingen overzichtelijk beschreven.
  • Groepswandelingen worden onder meer door Isla Bonita Tours georganiseerd. De gidsen zijn Engelssprekend.
  • OV: het busnet van Tilp kent een betrouwbare dienstregeling, te vinden in een overzichtelijke app en op de informatieborden ter plaatse. Sommige trekpleisters op La Palma zijn niet bereikbaar met het OV, zoals de Caldera-hoogteweg en de Roque de los Muchachos. In bijna alle grotere plaatsen kun je een taxi boeken. De meeste mensen huren een auto.
  • Vliegen: bijvoorbeeld TUI en Transavia vliegen in ongeveer 4,5 uur op Santa Cruz de la Palma (SPC). Ook de ferry vanaf Tenerife (2,5 uur) komt hier aan. De hoofdstad heeft nog veel historisch karakter. De pastelkleurige gebouwen met vaak charmante balkons en de vele pleintjes vormen een warm welkom op het eiland.
afbeelding van een schip en de rotskust van La Palma, vanaf de zee.
La Palma vanaf de zee.