Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Op pad met wandelgids Luis door Oost Algarve

Begin juni zijn wij op uitnodiging van wandelgids Luis Silva naar de Oost Algarve afgereisd. Luis organiseert wandelingen voor Primavera Reizen, samen hebben we de Portugese natuur ontdekt. Op deze pagina lees je meer over onze wandeling en vertellen we hoe ook jij hier op pad kunt gaan.

Op pad met wandelgids Luis door Oost Algarve

Oost-Algarve is een regio in Portugal en loopt van Faro tot aan de Spaans-Portugese grensrivier de Guadiana. Het gebied is nog niet overspoeld door toerisme en de meeste toeristen komen er voor een strandvakantie en om te genieten van de zon. Maar richting het binnenland kan ook heel goed gewandeld worden, waardoor ook de actieve vakantieganger aan zijn trekken komt.

Tekst & foto’s: Suze Vermeer

Om 7 uur s’ ochtends worden we bij ons hotel opgehaald door Luis. Luis Silva is een man met een groot hart voor de regio. In het voorjaar en de herfst begeleid hij groepswandelingen voor Primavera Reizen. Daarnaast is hij actief als fotograaf en ontdekt hij bijna dagelijks ‘zijn’ omgeving op de mountainbike. Doordat hij zo actief is, ontdekt hij elke keer weer nieuwe paden waar goed gewandeld kan worden. Vandaag neemt hij ons mee over die paden.

Uitzicht op de zonsopgang vanaf hotel Cabanas Beach & Nature
Uitzicht op de zonsopgang vanaf hotel Cabanas Beach & Nature
Pad tussen de bomen langs de beek
Pad in het dal lang de beek

We wandelen vandaag twee rondes van ongeveer 6 kilometer. De eerste ronde loopt over redelijk vlak terrein en is niet heel zwaar. We wandelen door het dal langs beekjes. De hagedissen schieten onder onze voeten vandaan en hier en daar horen we kikkers kwaken. Langs de beek is het mooi groen en we passeren ook enkele felgekleurde oleanderbloemen.
In de zomer is het erg droog in de Algarve waardoor de beek op veel plekken is drooggevallen. Luis vertelt ons dat we eigenlijk nog een keer moeten terugkomen in de winter of het voorjaar. Dan is de natuur in Portugal op zijn mooist. Hij laat ons een paar foto’s zien. "Met name dit deel van de route is mooi om te lopen later in het jaar, de beek staat dan voller, de natuur nóg mooier in bloei en je komt heerlijk tot rust luisterend naar het kabbelende water en de vogels."

We passeren enkele boerenhuisjes. "Bom Dias!" We worden vrolijk begroet door de al wat oudere bewoners. Wandelend langs de sinaasappel- en olijvenplantages kom je ook resten tegen van het oude boerenleven. Om de akkers te bewateren werd er vroeger gebruikgemaakt van ezels. De ezel liep rondjes rondom de waterput waardoor water naar boven wordt gepompt. Tegenwoordig mogen de ezels ook lekker vakantievieren.

Oude waterput langs de route
Oude waterput
Uitzicht onderweg
Uitzicht tijdens de klim omhoog

Teruggekomen bij het startpunt pauzeren we even. Een intensievere wandeling volgt. We gaan de hoogte in om te kunnen genieten van de vergezichten. Waar we in het dal nog over wat bredere paden liepen, worden die nu ingeruild voor smalle avontuurlijke paden. Tussen de mediterrane struiken kijken we af en toe uit op het dal en de vele plantages. Na een flinke klim worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. Beneden zien we het groen rondom de beek waar we eerder die ochtend liepen.

Na de wandeling wil de gids ons nog snel iets laten zien. We bezoeken een traditionele steenfabriek. Tijdens de wandelingen was het ons al opgevallen dat de ondergrond oranje gekleurd is. Perfect voor het maken van de traditionele oranje tegels en dakpannen. Ook vanaf de fabriek kan je goed wandelen. Maar dat is voor een volgende keer, vertelt Luis. We sluiten de ochtend af in Tavira, met stip het mooiste stadje in de regio. Onder het genot van een Portugees gebakje (Folhados de Tavira) en een heerlijke koffie bij bakkerij Veneza, praten we nog even na over de wandeling.

De oude steenfabriek
De oude steenfabriek

Wil jij ook op pad met Luis?

Luis Silva begeleidt normaliter wandelingen voor groepen van Primavera Reizen. Bij verschillende reizen naar de Oost-Algarve kun je de zogenaamde ‘Wandelweken’ bijboeken. Je gaat dan vier dagen op pad met de wandelgids. Je wordt door een bus opgehaald en naar het vertrekpunt gebracht en later ook weer teruggebracht. Omdat er twee groepen worden gemaakt komen zowel ervaren als minder ervaren wandelaars aan hun trekken.

Maar ook zonder gids kun je de Algarve prima wandelend ontdekken. Er zijn verschillende goed gemarkeerde wandelroutes te lopen. Wij hebben in ieder geval ervaren dat het de moeite waard is om met een gids te gaan wandelen. Buiten de gebaande paden zie je pas echt hoe deze prachtige omgeving eruit ziet. Wil je meer lezen over de wandelweken van Primavera Reizen? Via onderstaande knop vind je meer informatie.

Wandelweken Primavera Reizen