Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

5x Wandelen in Duitsland, net over de grens

Even een kort vakantiegevoel ervaren? Daar hoef je niet ver voor te reizen! Net over de landgrens met Duitsland liggen prachtige gebieden om te voet te ontdekken. En deze gebieden zijn nog makkelijk bereikbaar vanuit Nederland ook. Ga met Wandel.nl op ontdekkingstocht vlak over de Duitse grens.

afbeelding van de vennen in het Zwillbrocker Venn, Duitsland.
Zwillbrocker Venn, Duitsland. (Foto: © Lizanne Croonen)

Zwillbrocker Venn – vlakbij Groenlo

Vlak over de grens bij Groenlo ligt het Zwillbrocker Venn. Het ven is ontstaan door turfwinning en het natuurgebied biedt naast het mooie ven ook moerasgebied en bos. Meer dan honderd soorten vogels weten in het voorjaar de weg naar Zwillbrocker Venn te vinden om te broeden, waaronder ook een kolonie flamingo’s.

De Trage Tocht Zwillbrock kun je aan de Nederlandse kant van de grens beginnen. Als je met het openbaar vervoer naar Groenlo reist, heb je nog een aanlooproute naar de wandelroute. Reis je met de auto, dan kun je je wandeling starten bij café Grenszicht (Vredenseweg 2 in Eibergen) of het informatiecentrum Biologische Station Zwillbrock (Zwillbrock 10, Vreden, Duitsland). De wandelroute is ongeveer 12 kilometer lang.

Bekijk de route
Winters landschap in Zwillbrock.
Zwillbrock in de winter. (Foto: © Shutterstock)

Rüenberger Venn en Gildehauser Venn – vlakbij Dinkel

Het Rüenberger Venn en Gildehauser Venn liggen vlak over de grens bij Dinkel. In deze gebieden kun je vele uren aan wandelplezier beleven, want er zijn meerdere routes, die je de mooiste plekjes laten zien. De Gildehasuer Venn-route voert je over vlonderpaden door prachtig heide- en hoogveengebied. Onderweg kun je op de uitkijktorens in alle rust vogels observeren. De Drie Landen-route gaat door drie Duitse deelstaten. Naast een vogelkijkhut kom je tijdens je wandeling ook langs het Franziskaner klooster. De Rüenbergse route gaat door één van de mooiste natuurgebieden in de omgeving. Via natuurlijke paden kom je langs het oude adellijke huis Rüenberg en twee leuke hutjes, die uitnodigen voor een gezellige picknick.

De routes variëren van 8 tot 10,5 kilometer. Als je met de bus in Dinkel arriveert, is het maar een korte aanlooproute voor de wandeling die beginnen bij de parkeerplaats aan de Gildehauserstrasse/Hagelsweg (D) en ietsje verder voor de route die start vanaf parkeerplaats Dreiländersee (Brechter Weg, 48599 Gronau, Duitsland).

Bekijk de routes

Ketelwald – vlakbij Groesbeek

Het Ketelwald is echt een wandelparadijs. Met een oppervlakte van ruim 9000 hectare biedt het glooiende bosgebied kilometers en uren aan wandelplezier. Het Ketelwald kenmerkt zich door de lange rechte en elkaar kruisende paden, waar je enerzijds geniet van de natuur en anderzijds geconfronteerd wordt met sporen uit de Tweede Wereldoorlog. In dit gebied is hard gevochten en de loopgraven, die je vooral op het zuidelijke deel van de route tegenkomt, getuigen hiervan.


De wandelroute start meteen pittig, met veel korte en steile klimmetjes de heuvelrug op. Met het openbaar vervoer kun je tot in Breedeweg komen. Vanaf hier wandel je in enkele kilometers richting het Ketelwald waar je de ruim 18 kilometerlange route op kunt pakken. Kom je met de auto? Parkeer dan bij Eethuis De Diepen (Zwarteweg 60, 6596 MJ Milsbeek).

Bekijk de route
afbeelding van een winters pad door het bos bij Ketelwald.
Ketelwald in de winter. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een wandelpaadje langs een sloot in Schwalm.
Schwalm. (Foto: © Shutterstock)

Schwalmbruch – vlakbij Swalmen

Ontdek het waterrijke gebied van Schwalmbruch met een ruim 15 kilometerlange wandeling, die je zowel door Nederland als Duitsland voert. De route volgt de rivier de Swalm en je ziet duidelijk of je in Nederland of Duitsland bent. Waar in Duitsland de rivier in 1904 gekanaliseerd werd en het bos voor bosbouw werd gebruikt, zo bleef de rivier in Nederland ongerept en heeft het bos nog het karakter van een oerbos.  Bescherming van planten en dieren heeft ervoor gezorgd dat de natuur zich in de oorspronkelijke toestand begint te herstellen. Geniet tijdens deze wandeling van de afwisseling tussen de verschillende landschappen van heide, vennen, rietlanden, moerassen en bossen.

Wie met het openbaar vervoer komt heeft vanaf station Swalmen een aanlooproute van ongeveer twee kilometer.

Bekijk de route

Moor-Veenland – vlakbij Klazienaveen

Op de grens van Drenthe en Duitsland ligt het grensoverschrijdende natuurpark Moor-Veenland. Het is één van de weinig levende hoogveengebieden die er nog zijn. De voedselarme bodem zorgt voor een bijzondere vegetatie en dat trekt weer dieren aan die prima in deze habitat kunnen gedijen.
Het gebied wordt doorkruist door wandelpaden. Stel je eigen route samen met behulp van de wandelknooppunten of kies uit één van de vele gemarkeerde routes van 3 tot 14 kilometer. Wie met het openbaar vervoer komt kan het beste kiezen voor een startpunt in de buurt van Meppen.

Bekijk de routes