Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De 7 mooiste wandelregio’s in Duitsland

Buurland Duitsland heeft alles in huis voor een afwisselende wandeldag of –vakantie. Wandel.nl geeft je zeven tips om te wandelen in de mooiste regio’s van onze oosterburen.

NaturWanderPark Delux ligt in de Duitse Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal
NaturWanderPark Delux ligt in de Duitse Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal, foto: Eifel Tourismus GmbH/Dominik Ketz

Wandel.nl in samenwerking met het Duits Verkeersbureau

Hoge bergen, uitgestrekte bossen, rollende heuvels, enorme heidevelden, schuimende beken, fijne Gasthaüser en jazeker, ook kust en eilanden. Buurland Duitsland heeft alles in huis voor een afwisselende wandeldag of –vakantie. Voor sommige plekken moet je wat verder reizen, maar heel vaak kun je net over de grens al heel mooie wandelingen maken. Wandel.nl geeft je zeven tips om te wandelen in de mooiste regio’s van onze oosterburen. 

Geniet van het uitzicht op de Kranzberg
Geniet van het uitzicht op de Kranzberg, foto: Alpenwelt Karwendel/Wolfgang Ehn

Tip 1: Alpenwelt Karwendel: 360° panorama en kristalheldere meren

In de regio Alpenwelt Karwendel, met de dorpen Mittenwald, Krün en Wallgau, vind je een echte klassieker onder de wandelroutes: de Kranzberg-panoramarondgang. De naam zegt het al: als je op zoek bent naar een mooi uitzicht, is dit dé route die je gelopen moet hebben. De wandeling start in het dal van Mittenwald, bij de Kranzberglift. Daarna is het klimmen tot je bij Berghaus St. Anton bent op 1233 meter hoogte. De route gaat daarna verder richting de berghut Kranzberg-Gipfelhaus, waarvandaan een kronkelweg je naar de top van de Kranzberg brengt. Maar dan heb je ook wat: hier geniet je in een ligstoel van het prachtige 360° panorama over Alpenwelt Karwendel, met de nabijgelegen Ester- en Soierngebergten, Wetterstein en Karwendel.

Op de weg terug kom je langs het bergmeer Ferchensee. Bewonder het spiegelbeeld van de Wettersteinbergwand (absoluut een fotomoment waard) of neem een verfrissende duik. Voor de (zoete) trek kun je terecht bij het nabijgelegen Gasthaus Ferchensee, vanwaar de route verder bergafwaarts gaat naar het bergmeer Lautersee en de kapel Maria Köningin. Vanaf hier ben je weer bijna bij het begin- en eindpunt: het dal van Mittenwald.

Tip 2: Grenzeloos wandelen in NaturWanderPark Delux in de Eifel

Bizarre rotsformaties, diepe wouden, bloeiende weiden en zeldzame dier- en plantensoorten. Je komt het allemaal tegen tijdens een van de 23 te maken wandelingen in het NaturWanderPark Delux, dat gelegen is in het grensgebied van Duitsland en Luxemburg en delen van de Duitse Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal bestrijkt.

De wandelroutes zijn allemaal dagtrips, dwars door de wilde natuur en over landsgrenzen heen. Uniek zijn de zandstenen rotsen, grotten en smalle kloven waar je je op de routes doorheen moet wurmen. En als je goed kijkt, vind je in de veengebieden, wateren, bossen en op de heuvelruggen diverse bedreigde dier- en plantensoorten die leven in de natuurlijke ecosystemen met loofbossen en rotsen. Zoals de prachtige ijsvogel, wilde katten en zwarte ooievaars. En vergeet het ‘dal van de duizend vlinders’ en de ijverige bevers in het gebied niet.

NaturWanderPark Delux ligt in de Duitse Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal
NaturWanderPark Delux ligt in de Duitse Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerthal, foto: Eifel Tourismus GmbH/Dominik Ketz
Waan je in een sprookje op de 120 kilometer lange König-Ludwig-Weg in Beieren
Waan je in een sprookje op de 120 kilometer lange König-Ludwig-Weg in Beieren, foto: www.bayern.by / Volker Preusser

Tip 3. König-Ludwig-Weg: in de voetsporen van de Beierse sprookjeskoning

Als herinnering aan de bekende Beierse koning Ludwig II – ook wel de sprookjeskoning genoemd, vanwege zijn grote liefde voor Franse koningshuizen en de achttiende-eeuwse levensstijl – opende in 1977 de wandelroute König-Ludwig-Weg. Deze 120 km lange vorstelijke route verbindt het door hem gebouwde sprookjeskasteel Neuschwanstein in Füssen en het tegenovergelegen Slot Hohenschwangau waar hij opgegroeid is, met Ludwigs lievelingsplekken in Beieren en de Starnberger See, waar zijn leven tragisch tot een einde kwam. Niet alleen de kastelen die je onderweg tegenkomt, zien er betoverend uit, ook het prachtige Alpenlandschap waar je doorheen wandelt, lijkt zo uit een sprookjesboek te komen. Onderweg passeer je de barokkerk in Andechs, de beroemde Wieskirche, het klooster Wessobrunn en de romantische Ammerkloof bij Rottenbuch.

Tip 4. Thüringen: grenzeloze natuur op de Groene Band

Waar ooit de grens tussen Oost- en West-Duitsland liep, ligt tegenwoordig de ‘Groene Band’. Het is het thuis van bedreigde planten- en diersoorten, zoals de zwarte ooievaar, vuursalamander en wilde orchideeën. Door de weelderige natuur zijn de sporen van de historische grens nagenoeg uitgewist, hoewel de geschiedenis van het gebied op sommige plekken nog steeds zichtbaar is.

Zo heeft bijna elk dorp op deze wandelroute zijn eigen geschiedenisverhaal, zoals Tannbach, ook wel ‘klein Berlijn’ genoemd, waar de grens midden door het dorp liep. Het monument Point Alpha in de Rhön was een van de belangrijkste grensovergangen van de Koude Oorlog. Ook de uitzichten maken indruk. Zo kun je bij helder weer vanaf de ‘Skywalk Sonnenstein’ in Eichsfeld tot aan de Harz in het noorden kijken.

Geniet van de natuur en geschiedenis op een van de vele wandelroutes in de Groene Band
Geniet van de natuur en geschiedenis op een van de vele wandelroutes in de Groene Band, zoals de Leine-Werra-Weg, foto: Thüringer Tourismus GmbH / Joachim Negwer
De Harz staat niet alleen bekend om de rijke cultuur, ook de natuur laat zich van haar beste kant zien,
De Harz staat niet alleen bekend om de rijke cultuur, ook de natuur laat zich van haar beste kant zien, foto: Boris Beuer Fotografie

Tip 5. De Harz: natuur en cultuur in de Selketal

De Selketal-Stieg is een van de mooiste wandelroutes door de Harz. De route begint in Stiege en eindigt 72 km later in het prachtige vakwerkstadje Quedlinburg, dat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Onderweg wandel je afwisselend door dichte beukenbossen en bloeiende weiden en kom je langs tal van burchten. Neem bijvoorbeeld de tijd om de middeleeuwse burcht Falkenstein te bezoeken. Hier werd in 1220 de eerste Saksenspiegel, het oudste rechtsboek uit de Duitse geschiedenis, samengesteld. Ook het slot Ballenstedt is een bezoekje waard. Wandel door de prachtige baroktuinen en laat je meevoeren door de geschiedenis van het hof.

Een ontspannende duik nemen kan in het kuuroord Alexisbad. Al eeuwenlang komen mensen naar dit kleine dorpje voor de helende kracht van het zuivere bergwater. Voor een panorama-uitzicht over de Harz wandel je verder naar Mägdetrappe en de Köthener Hütte. Voor wie de etappe in delen wil lopen biedt de smalspoorbaan Selketalbahn uitkomst. De stoomtrein stopt op verschillende plaatsen langs de route en brengt je terug naar het begin- of eindpunt.

Tip 6. Wandelen langs de jonge Donau

In de regio langs de Junge Donau, de op één na grootste rivier van Europa, vind je verschillende wandelroutes met ieder een eigen karakter. Zo heeft de 14 km lange Ehingen Bierwanderweg een gouden randje. Niet alleen omdat de route meerdere keren bekroond is, maar ook omdat je door het Donau-dal langs drie bierbrouwerijen en gezellige biertuinen komt. De tweede route, de Altmühltal-Panoramaweg, is ook in de prijzen gevallen. Vanwege de uitstekende bewegwijzering en goede transportverbindingen heeft deze het certificaat ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’ van de Duitse wandelvereniging gekregen. De wandelroute brengt je over 200 km langs de rivier Altmühl en door het natuurpark Altmühltal. Nog iets langer is de Donau Panoramaweg (220 km) van Neustadt naar Passau.

Het is even klimmen in het Altmühltal, maar je wordt beloond met het mooiste uitzicht
Het is even klimmen in het Altmühltal, maar je wordt beloond met het mooiste uitzicht, foto: Christoph Düpper
Wandel bij de Nedersaksische Waddenzee tot aan de Oost-Friese eilanden wandelen
Wandel bij de Nedersaksische Waddenzee tot aan de Oost-Friese eilanden wandelen, foto: Dietmar Scherf

Tip 7. Wadlopen in de Nedersaksische Waddenzee

Bij lage waterstand valt de zeebodem van de Nedersaksische Waddenzee elke zes uur droog en kunnen wandelaars en natuurliefhebbers van de unieke omgeving genieten. Je kunt dan heel ver het glinsterende wad op lopen, zelfs tot aan de eilanden, die dichtbij de kust liggen. Op het wad heb je een buitengewoon fraai uitzicht: je kunt het vasteland, de Oost-Friese eilanden en de zee zien. Er zijn hier meer dan tienduizend unieke plant- en diersoorten. Het gebied staat natuurlijk niet voor niets sinds 2009 op de lijst van het UNESCO-Natuurwerelderfgoed!

Behalve een tocht vlakbij de kust, kun je van het vasteland naar de Oost-Friese eilanden wandelen. Zo wandel je bijvoorbeeld in 2,5 uur van Nessmersiel naar het eiland Baltrum. Tip: kies voor een bijzondere overnachting. Slaap bijvoorbeeld in een tot bed omgetoverde grote rieten strandstoel of in een pipowagen met maritieme uitstraling.