Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife

Op een steenworp afstand van Santa Cruz de Tenerife vind je een prachtig gebergte met ontelbare wandelpaden en natuurlijke rijkdommen. Ga jij op vakantie naar Tenerife, breng dan zeker een bezoek aan Anaga. Wij geven je de beste wandeltip in dit natuurpark.

Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife
(Foto's: © Turismo de Tenerife)

In het noordoosten van Tenerife vind je een van de belangrijkste natuurlijke trekpleisters van het eiland: het natuurpark Anaga. Dit gebergte strekt zich uit van La Laguna, Santa Cruz de Tenerife tot aan Tegueste. Anaga is een UNESCO Biosfeerreservaat, wat betekent dat hier heel veel natuurlijke rijkdommen bewaard zijn gebleven. De flora en fauna blaast je omver, vanwege de vele inheemse soorten in alle geuren en kleuren.

Anaga: een wandelwalhalla

Voor wandelaars is Anaga een echt walhalla. Je wandelt er tussen ruige rotsformaties en langs diepe ravijnen, langs kliffen, helemaal tot aan de zee. De zandstranden maken hier indruk, waaronder het strand van Benijo. Hier kunnen je wandelschoenen uit en wil je het zand tussen je tenen voelen, voor het echte eilandgevoel. Een duik in de Atlantische oceaan is natuurlijk niet te weerstaan. Aan de kust vind je natuurlijk ook de karakteristieke drakenbloedbomen en Canarische palmbomen.

Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife; Roque Bermejo
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife: Roque Bermejo.
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife; laurierbos
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife: laurierbos.

Laurierbos in Anaga

Bij Tenerife denk je in eerste instantie misschien vooral aan strand en rotsen, maar in Anaga vind je bijvoorbeeld ook een mooi laurierbos. Hier waan je je in een sprookje, met de ‘dansende’ boomtakken en het vele mos. Misschien spot je hier wel de laurierduif, een inheemse Canarische vogelsoort. Sowieso vind je in het natuurpark veel beschermde vogelsoorten.

Wandeltip in natuurpark Anaga

De wandelroute ‘Sendero Chamorga - Roque Bermejo’ start in het dorpje Chamorga en daalt af via Las Casas de Tafada, waar je spectaculaire uitzichten hebt op de Roques de Anaga. De afdaling gaat verder via de vuurtoren Faro de Anaga, waar je het pad vervolgt dat naar Roque Bermejo leidt. Roque Bermejo is een gehucht met een tiental huizen, twee stranden en een aanlegsteiger. De haven van Roque Bermejo werd gebouwd om brandstof te leveren aan de vuurtoren van Anaga. Het hele jaar door wonen er twee mensen in het gehucht, een aantal dat in de zomer groeit. Tijdens de zomer en in het weekend is er vaak een winkeltje te vinden waar je frisdrank, bier en water kunt kopen. Er zijn twee opties voor de terugweg; met de watertaxi of weer omhoog via het ravijn Barranco de Roque Bermejo, waar het gebruikelijk is om kuddes geiten op de hellingen te zien.

Download de wandelroute
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife; Capilla Sendero Roque Bermejo
Kapel op de wandelroute 'Sendero Chamorga - Roque Bermejo’.
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife: Chamorga, Igueste de San Andrés
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife: Chamorga, Igueste de San Andrés.

Praktische informatie over de route:

  • Afstand: 7,8 km
  • Duur: +- 4 uur
  • Zwaarte: gemiddeld
  • Startpunt: Chamorga
  • Overnachten: Je hebt in de omgeving van La Laguna en in Santa Cruz de keuze uit verschillende fijne hotels. Enkele tips zijn hotel Santa Cruz, La Laguna Gran Hotel en Albergue de Anaga. Op deze zoekpagina vind je meer overnachtingstips.
  • Vervoer: Tussen Roque Bermejo en Las Teresitas ga je een stukje over het water. Hiervoor dien je van tevoren een watertaxi te reserveren. In Las Teresitas kun je een bus pakken die je weer terugbrengt naar het beginpunt Chamorga, waar je je auto hebt geparkeerd. Of je parkeert in de ochtend je auto alvast bij Las Teresitas, pakt de bus naar het startpunt in Chamorga, zodat je met de watertaxi weer in Las Teresitas aankomt en dan meteen bij je auto bent. De vertrektijden van de bussen vind je op deze pagina.

Tip!

Huur een gids in om de wandeling samen of met een groep te lopen. De organisatie kan ook de watertaxi voor je regelen. De gids kan je bovendien van alles vertellen over het gebied, wat echt een toegevoegde waarde heeft op je uitstapje. Via de onderstaande site vind je meerdere organisaties waarbij je een gids kunt boeken.

Enthousiast geworden?

Op webtenerife.nl vind je nog veel meer wandelingen en andere activiteiten op Tenerife, zoals routes, excursies, natuurgebieden en culturele evenementen en uitjes. Hier vind je ook tips voor het plannen van je reis en accommodatie.

Meer informatie en inspiratie over Tenerife
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife; Chamorga, Igueste De San Andrés
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife: laurierbos.
Wandelen in natuurpark Anaga op Tenerife; Chamorga Igueste De San Andrés.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Turismo de Tenerife. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.