Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De vele kleuren van Tenerife: wandeltips

De meeste mensen kennen het Canarische Eiland Tenerife als zonbestemming en zien meteen die ene grote vulkaan voor zich, El Teide. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken, juist voor wandelaars. Wandelliefhebber Fieke Fenneman-Koch bezocht het vulkanische eiland en neemt je mee langs alle kleuren en windstreken.

omlaag wandelen in de bergen aan zee, op Tenerife.
Parque Rural de Anaga op Tenerife.

 

Tekst & foto’s: Fieke Fenneman-Koch (Instagram: @wandelingetje)
In samenwerking met Turismo de Tenerife

In het noordoosten: groene hellingen in Parque Rural de Anaga

Op het noordoostelijke puntje van het eiland vind je Parque Rural de Anaga. Steile bergtoppen en diepe ravijnen wisselen elkaar af. Overal om je heen zie je oude vulkanische kraterpijpen. Door de luchtstroom vanaf de oceaan, is dit stuk ook het groenste stuk op het eiland. Tropisch regenwoud en laurierbossen vind je hier op de noordzijde van de hellingen. De oceaan is altijd in de buurt en dus ook steile kliffen.

rotskust aan zee op Tenerife
Parque Rural de Anaga op Tenerife.
wandelen in een regenwoud.

In het oosten: klimmen en dalen vanuit Chamorga

Vervolgens wandelen we op het meest oostelijke puntje van Tenerife. Vanuit Chamorga lopen we direct het tropisch regenwoud in. Het is vochtig, de bomen kronkelen door elkaar en zijn prachtig groen. We klimmen steil omhoog over het rotsachtige pad. Iets voorbij de top doemt de oceaan voor ons op. Wat een heerlijk uitzicht. Nu we aan de zuidzijde lopen, wordt het landschap droger, de vegetatie verandert en de ruigheid van het landschap laat zich zien.

ruige bergen op Tenerife.
Wist je dat het eiland wel meer dan 300 vulkanen telt?

We lopen langs de kust, klimmen en dalen, en komen aan bij een verlaten dorpje. Een idyllische plek voor onze lunchpauze. Even opladen voor de klim die ons te wachten staat. Berggeiten kijken ons toe terwijl wij omhoogklimmen. Het is warm, maar de zeewind maakt het aangenaam om te wandelen. Boven aangekomen, kijken we nog een keer uit over de oceaan voordat afdalen richting de auto. Wat een prachtige ruige tocht was dit, 13 kilometer in 6 uur en 1000 hoogtemeters staan er aan het eind van de dag op de teller.

Bekijk de route
in een bergdorpje op Tenerife.
'maanlandschap' in Nationaal Park El Teide op Tenerife.
Nationaal Park El Teide op Tenerife.

In het midden: over het ‘maanlandschap’ met El Teide aan je zijde

Midden op Tenerife vind je de vulkaan El Teide. De meeste mensen zullen bij Tenerife vooral aan deze ene vulkaan denken. De top van El Teide is met 3715 meter het hoogste punt van Spanje. Maar wist je dat het eiland wel meer dan 300 vulkanen telt? Het gebied rondom El Teide is een Nationaal Park. Dit park ligt op gemiddeld 2000 meter hoogte en laat je kennismaken met de inheemse vegetatie in het bijzondere vulkaanlandschap. Een wandelpadennetwerk stelt je in staat om wandelingen samen te stellen die passen bij jouw wensen.

drie boompjes op vulkanische grond op Tenerife.

Wij lopen een wandeling van 5 kilometer om de Samara-vulkaan. Als ik om me heen kijk, zie ik vooral zwart, groen en blauw. De grond, de bomen en de lucht steken fel tegen elkaar af. Door een dennenbos (leuk feitje: de naalden van Canarische dennen zijn per drie gegroepeerd) lopen we over de zwarte vulkaangrond omhoog. We lopen voorbij de boomgrens, waarna de dennen uit ons zicht verdwijnen en een soort maanlandschap aan onze voeten verschijnt.

zwarte vulkanische grond in Nationaal Park El Teide op Tenerife.
Nationaal Park El Teide op Tenerife.
Met de laaghangende zon waan ik mij in een sprookjeswereld
Bomen en planten in Nationaal Park El Teide.
Nationaal Park El Teide.

In dit maanlandschap torent de El Teide boven alles uit. Zijn wittige top herken je direct. De zwarte grond krijgt steeds meer kleur en gaat van diepzwart tot licht bruin. Na het bereiken van de top van de Samara-vulkaan, dalen we aan de andere zijde af. De dennenbomen verschijnen weer, maar ook prachtige bloeiende struiken kleuren het landschap. Met de laaghangende zon waan ik mij in een sprookjeswereld. Mooi om te zien hoe dit landschap zoveel gezichten kent.

Bekijk de route
in het vulkanische gebied van de Chinyero.
Chinyero-vulkaan op Tenerife.
dikke laag vulkaangrond/lava.

In het westen: door de lavastromen van de Chinyero

De meeste recente vulkaanuitbarsting op Tenerife vond plaats in 1909, toen de in het noordwesten gelegen Chinyero-vulkaan uitbarstte. Het gebied rondom de vulkaan is nu een reservaat. Hier zie je van dichtbij wat de lavastromen met het landschap doen en hoe het landschap herstelt na een uitbarsting.

Het eerste stuk van deze 6 kilometer lange gemarkeerde rondwandeling start in het dennenbos. Opeens doemt er een grote zwarte muur voor ons op. Het is de lavastroom die hier ruim 100 jaar geleden als een kolkend hete massa naar beneden kwam zetten. Indrukwekkend om te zien hoe hoog zo’n stroom is. Iets verderop loopt de route over de lavastroom heen en zie je niets anders dan lava om je heen. Alles is weggevaagd.

lavastroom zichtbaar tussen de bomen.
vulkanisch zwart landschap bij de Chinyero-vulkaan.
Chinyero.
wandelen door vulkanisch landschap met wat bomen.

De eerste tekenen van het natuurherstel dienen zich nu aan: een soort witte mos groeit op de lavarotsen. Iets verderop zien we al iets meer vegetatie tussen het zwart opkomen. De route maakt een rondje om de vulkaan. De uitzichten op de vulkaan zijn hier adembenemend mooi.

Bekijk de route

Enthousiast geworden?

Op webtenerife.nl vind je nog veel meer wandelingen en andere activiteiten op Tenerife, zoals routes, excursies, natuurgebieden en culturele evenementen en uitjes. Hier vind je ook tips voor het plannen van je reis en accommodatie.

Meer informatie en inspiratie over Tenerife
Wandelen in Parque Rural de Anaga.
Wandelen in Parque Rural de Anaga.