Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Venntrilogie in België is verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2024

De Venntrilogie is verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2024 in de Benelux. Op deze langeafstandswandeling van 109 kilometer ontdek je de ruige natuurpracht van de Oostkantons in België, niet ver van de Nederlandse en Duitse grens. De wandelroute bestaat uit zes etappes door de noordelijke Venen, de Hoge Venen en de zuidelijke Venen.

Venntrilogie Belgie; vlonderpad
Vlonderpad op de Venntrilogie.

Van het drielandenpunt met Nederland en Duitsland tot in Bütgenbach: op de wandelroute Venntrilogie zie je een prachtige verscheidenheid aan natuurlandschappen in Oost-België. Woest avontuur en gemoedelijkheid wisselen elkaar af. Denk aan rustieke velden en weides, diepe naaldbossen, prachtige dallandschappen, beken, watervallen, rotspartijen, kastelen, weidse panorama’s en gastvrije dorpjes. De route kreeg niet voor niets het certificaat Leading Quality Trails, Best of Europe.

Venntrilogie Belgie; wandelen langs beekjes
Wandelen langs beekjes op de Venntrilogie.

Over het natuurgebied de Venen

De Venen in de Oostkantons is een van de oudste berggebieden van Europa. De wandelroute Venntrilogie strekt uit van het hoge noorden tot het zuiden van de Venen, met steeds weer bijzondere geologische kenmerken en zeldzame plant- en diersoorten. Het middenstuk Natuurpark Hoge Venen is met 5000 hectare aan beschermde natuur een ware trekpleister voor avonturiers. Het is het oudste natuurreservaat van Wallonië. De venen zijn ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd in de laatste ijstijd. Er zijn sporen gevonden die duiden op menselijke aanwezigheid sinds de Romeinen. Al eeuwenlang wordt gewerkt aan het behoud en het beschermen van het veengebied.

Uitdagingen onderweg

De paden kunnen best uitdagend zijn, vooral in de Hoge Venen, vanwege de hoogteverschillen. Taal kan ook een leuke uitdaging zijn. Op sommige plekken zul je een kop koffie in het Frans bestellen en een sandwich in het Duits (of andersom). Je weet eigenlijk nooit in welke taal je wandelaars moet begroeten. Een andere uitdaging is misschien de matige netwerkdekking van je telefoon in met name de Hoge Venen. Hierdoor wordt aanbevolen om de wandelroute van tevoren te downloaden en offline mee te nemen.

Venntrilogie Belgie; Hoge Venen
Hoogteverschillen in de Hoge Venen. (Foto: © Lizanne Croonen)
Venntrilogie Belgie; informatiebord
Informatiebord op etappe 1 van de Venntrilogie.

Venntrilogie in zes etappes

Je loopt de zes etappes van de wandelroute Venntrilogie aan de hand van de wandelknooppunten die in beide richtingen zichtbaar zijn. Op sommige plekken zie je een bord met meer informatie over de route en wordt het aantal kilometers tot het einde van de etappe gecommuniceerd. Hieronder lichten we de zes etappes uit, verdeeld over drie karakteristieke regio’s.

Noordelijke Venen

Venntrilogie etappe 1: Het Drielandenpunt – Eynatten (23,5 km)
Venntrilogie etappe 2: Eynatten – Eupen (18,9 km)

 • Pitteresk
 • Rustiek
 • Velden
 • Glooiende weides
 • Poortjes
 • Cultureel erfgoed
Venntrilogie Belgie; paddenstoelen
Paddenstoelen op de Venntrilogie. (Foto: © Lizanne Croonen)
Wist je dat… het water dat van de hoogvlakte in de Vesder bij Eupen stroomt, zo zacht is dat kalkaanslag in de Venen simpelweg niet bestaat? Dit water kon goed gebruikt worden voor het wassen van wol

Hoge Venen

Venntrilogie etappe 3: Eupen – Botrange (24,8 km)
Venntrilogie etappe 4: Botrange – Malmedy (19,9 km)

 • Plateaus
 • Wilde natuur
 • Rotsen
 • Oerlandschap
 • Vlonderpaden
 • Flinke klimmen
Venntrilogie Belgie; vlonderpaden in Hoge Venen
Vlonderpad in Natuurpark Hoge Venen. (Foto: © Lizanne Croonen)
 Venntrilogie België; rivier Hoge Venen.
(Foto: © Lizanne Croonen)
Wist je dat… het Signaal van Botrange met 694 meter het hoogste punt van de Benelux is? Je kunt de uitkijktoren opklimmen in Botrange

Zuidelijke Venen

Venntrilogie etappe 5: Malmedy – Robertville (10,6 km)
Venntrilogie etappe 6: Robertville – Bütgenbach (11,9 km)

 • Natuur
 • Folklore
 • Vergezichten
 • Romantisch landschap
 • Water
Venntrilogie Belgie; Kasteel Reinhardstein
Kasteel Reinhardstein. (Foto: © Groupe Obscurescence, via Flickr)
Wist je dat… in Weywertz drie belangrijke wandelroutes samenkomen? De Venntrilogie, Vennbahn en de Stoneman Arduenna

Praktische informatie

 • Meer informatie over de Venntrilogie en het GPX-bestand van de wandelroute is te vinden op de onderstaande website van het Toeristisch Agentschap Oost-België.
 • Je kunt een gratis wandelgids van de Venntrilogie downloaden via de onderstaande link. In de gids worden enkele historische verhalen en legenden uit de streek verteld. Bij de etappes vind je meer informatie over de moeilijkheidsgraad, hoogtemeters en bezienswaardigheden De papieren gids is verkrijgbaar bij de Tourist Info-Centra op de route.
 • Wildkamperen is strikt verboden in België.
 • Honden zijn op deze wandelroute aangelijnd welkom. Honden zijn niet toegestaan op het gedeelte in het natuurreservaat van de Hoge Venen van Grand Bongard naar Botrange, om de natuur niet te verstoren. Ter plaatse wordt een alternatieve route aangeboden.
Download de wandelroute
Venntrilogie Belgie

Wandelroute van het Jaar 2024

Venntrilogie is op zaterdag 2 maart 2024 op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2024. De driekoppige jury keek onder meer naar de bewegwijzering, ondergrond, de thematiek en de kwaliteit van de informatie over de route. Alleen nieuwe of recent ingrijpend gewijzigde routes in de Benelux kwamen in aanmerking.

De 4 andere genomineerden op de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2024 waren Van Dorestad naar Dokkum, Rondje Limburg, GRP573 Tour de la Vallée de la Vesdre et des Hautes Fagnes en Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie. Op deze pagina vind je meer informatie over alle genomineerden.

Venntrilogie is de opvolger van het Stellingenpad, de Wandelroute van het Jaar 2023.