Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar 2024

Ben jij ook zo benieuwd welk wandelpad de titel Wandelroute van het Jaar 2024 in de wacht sleept? Er zijn nog vijf genomineerden. Op Wandel.nl vind je de shortlist met drie routes in Nederland en twee in België.

Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; Venntrilogie
Een van de genomineerden voor Wandelroute van het Jaar 2024: Venntrilogie.

Bij het bepalen van de Wandelroute van het Jaar 2024 kijkt een driekoppige jury onder meer naar de bewegwijzering, ondergrond, de thematiek en de kwaliteit van de informatie over de route. Alleen nieuwe of recent ingrijpend gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking. De winnaar van de verkiezing wordt op zaterdag 2 maart 2024 bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Hieronder vind je de genomineerden: drie routes in Nederland en twee routes in België.

Bonifatiusroute Dorestad

Treed in de voetsporen van de bekende missionaris Bonifatius uit de vroege middeleeuwen. In het jaar 716 zette hij voet aan wal in Dorestad (Utrecht) en in 754 moest hij zijn christelijke zendingsdrang in Dokkum (Friesland) met de dood bekopen. De route van de missionaris en zijn tijdgenoten vormen de leidraad van een mooie langeafstandsroute van ruim 340 kilometer. Wist je dat Dokkum nog altijd een levend bedevaartsoord is? De Bonifatiusroute loop je echter met maar één missie en dat is: heel veel wandelplezier.

Meer informatie
Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; Bonifatiusroute Dorestad
Genomineerd in de verkiezing Wandelroute van het Jaar: Bonifatiusroute Dorestad.
Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; Venntrilogie
Genomineerd in de verkiezing Wandelroute van het Jaar: Venntrilogie.

Venntrilogie

De mooiste natuurlandschappen van Oost-België ontdek je op deze langeafstandsroute van 109 kilometer. De route is verdeeld over zes dagetappes door drie regio’s: de noordelijke Venen, de Hoge Venen en de zuidelijke Venen. Van het drielandenpunt met Nederland en Duitsland tot in Bütgenbach. Indrukwekkend zijn de vele rustieke velden en weides, diepe bossen, prachtige dallandschappen, watervallen, kastelen, weidse panorama’s en gastvrije dorpjes. Woest avontuur en gemoedelijkheid wisselen elkaar af. De route heeft niet voor niets het certificaat Leading Quality Trail, Best of Europe.

Meer informatie

Rondje Limburg

Van het plaatsje Eijsden tot de Mookerhei en langs het drielandenpunt in Vaals weer terug. Het Rondje Limburg biedt wandelaars een prachtige dwarsdoorsnede van de provincie Limburg. In ruim 385 kilometer kun je genieten van veelal onverharde paden langs de rivier de Maas, door bos en heide, gezellige dorpjes en natuurlijk over de glooiende heuvels die zo kenmerkend zijn voor Zuid-Limburg. Het langeafstandspad is opgedeeld in 18 etappes. Maak er een sportieve uitdaging van met de digitale stempelkaart of kies voor een losse wandeling, het kan allemaal.

Meer informatie
Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; Rondje Limburg
Genomineerd in de verkiezing Wandelroute van het Jaar: Rondje Limburg.
Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; GRP573
Genomineerd in de verkiezing Wandelroute van het Jaar: GRP573.

GRP573 Tour de la Vallée de la Vesdre et des Hautes Fagnes

Een waar avontuur, dat is de langeafstandswandeling GRP573 van 140 kilometer door de Waalse provincie Luik. Dit pad is recent voor 60 procent vernieuwd. Onderweg vallen de grote contrasten op: je wandelt door diepe bossen, valleien en uitgestrekte vennen met leuke knuppelpaadjes. In Natuurreservaat Hoge Venen is de natuur nog ongerept en stil. Snelstromende veenrivieren zoals de Helle, de Hoëgne en de Weser (Vesdre) zorgen voor verfrissing. En de plaatsen Pepinster, Verviers, Limbourg en Eupen bieden afwisseling. De wandelgids is alleen in het Frans verkrijgbaar.

Meer informatie

Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie

Hoe hield de Oude Hollandse Waterlinie de vijand tegen in 1672? En wat gebeurde er op de diverse locaties zoals rivieren, sluizen, molens en oude vestingsteden? Je ontdekt de spannende verhalen op de wandelroute Lopen langs de Oude Hollandse Waterlinie. In ruim 170 kilometer, verdeeld over 11 etappes, maak je kennis met een stukje oer-Hollandse geschiedenis, namelijk over het water als verdedigingswerk. Van Slot Loevestein bij Woudrichem tot het Muiderslot in Muiden; wat is er veel te zien en te leren over het gebied van de Oudse Hollandse Waterlinie!

Meer informatie
Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar; Oude Hollandse Waterlinie
Genomineerd in de verkiezing Wandelroute van het Jaar: Oude Hollandse Waterlinie.

Heb jij een van deze routes gelopen?

Laat ons via social media je allermooiste wandelfoto’s zien! Tag Wandel.nl en wie weet kunnen we jouw foto’s delen op Facebook of Instagram.