Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: winterkamperen, dit heb je nodig

In de winter kamperen? Dat wordt bibberen, zou je denken. Maar hike-expert Rick Mulder kan je vertellen dat het met een goede voorbereiding heel leuk en comfortabel kan zijn. Wat heb je nodig voor winterkamperen? Je leest het in zijn nieuwe blog.

Rick Mulder
Trektocht talks: winterkamperen, dit heb je nodig
(Foto: © Shutterstock)

De winter is een periode waarin we het liefst warmpjes in ons huis blijven zitten. Het wordt snel donker en hierdoor is het niet de meest ideale tijd voor het lopen van een trektocht. Toch zien we de laatste jaren een winters fenomeen steeds populairder worden: winterkamperen. Ikzelf heb het erg vaak gedaan en zal je er in deze editie van Trektocht Talks meer over leren.

Trektocht Talks winterkamperen dit heb je nodig; in het bos
(Foto: © Bvdphotography)

Elk nadeel heeft zijn voordeel

We geven over het algemeen veel nadelen aan de winterperiode, zoals: het is koud, het wordt snel donker en het is nat. Maar je kunt dit ook allemaal zien als avontuur. Stap uit je comfortzone! Het wordt sneller donker, maar hierdoor heb je veel kans om sterren te zien. Ga bijvoorbeeld in de winter eens naar het Dark Sky-gebied in Nationaal Park Lauwersmeer en ervaar hier de winterse nachten. De kou kun je juist als een uitdaging zien. Want hoe gaaf is het om je eigen vuurtje te maken, water te koken en ‘s avonds hiermee je kruik warm te maken? Een paar dikke wollen dekens en je zal het zeker niet koud krijgen. Met een beetje geluk word je wakker in een witte wereld. Dat geeft nog net een beetje extra magie aan een winterkampeer-avontuur. Ik ben zelf erg fan van de winter: lekker buiten koken, een heerlijke frisse neus en op kunnen warmen in onze bell-tent met kachel.

Winterkamperen: zo houd je het warm

Er is eigenlijk maar een codewoord tijdens het winterkamperen: warmte. Een warme slaapzak, een goede slaapmat en een fijne thermolaag zullen je zeker gaan helpen. Voor een trektocht heb je meer nodig dan voor een uitstapje naar één camping. Bij dat laatste kun je zo veel meenemen als je wil. Afzien tijdens het winterkamperen is echt niet nodig, als je maar de juiste materialen en keuzes maakt. Ik neem je mee langs de belangrijkste benodigdheden en geef je wat pro-tips voor het winterkamperen.

Trektocht Talks winterkamperen dit heb je nodig; vuur stoken
(Foto: © Rick Mulder)

Winterkamperen tip 1: warme winterslaapzak

Bij winterkamperen moet je vooral letten op de comforttemperatuur van je slaapzak. Deze wordt bepaald door de dichtheid van het gebruikte materiaal. Dit is vaak synthetisch of echt dons. De comforttemperatuur voor vrouwen ligt vaak 5 graden lager dan voor mannen. Let hierop bij de aanschaf van een winterslaapzak.

Winterkamperen tip 2: isolerend slaapmatje

Tegenwoordig wordt er voor slaapmatten R-waarde als indicatie gebruikt om aan te geven tot welke temperatuur je kan comfortabel kan overnachten. Tijdens het winterkamperen komt veel kou van de grond. R-waarde vanaf 4 is geschikt voor winterse condities.

Winterkamperen tip 3: drie-lagensysteem

Laagjes, laagjes, laagjes – wanneer jij gaat wintersporten of een winterhike gaat maken kan ik het niet vaak genoeg benadrukken. Het drie-lagensysteem bestaat uit een onderlaag (thermo), een tussenlaag (fleece, sweater, dons) en een bovenlaag (softshell, windstopper). De eerste laag zorgt ervoor dat zweet wordt gereguleerd, de tweede laag zorgt ervoor dat je lichaamswarmte niet verloren gaat en de bovenste laag dat de kou en wind wordt tegengehouden. Je kunt natuurlijk variëren, afhankelijk van het weer.

Trektocht Talks winterkamperen dit heb je nodig
(Foto: © Shutterstock)

Winterkamperen tip 4: je fles als kruik gebruiken

Doe in de avond heet water in je waterfles. Doe hier vervolgens een lekkere sok overheen en je hebt een warme kruik voor in bed.

Winterkamperen tip 5: hoofd, voeten en handen warm houden

De uiteinden van je lichaam zijn je hoofd, voeten en handen kunnen snel koud worden. Wanneer je deze probeert zo warm mogelijk te houden ook gedurende de nacht, dan zal je een goede nachtrust hebben.

Winterkamperen tip 6: minder drinken in de avond

Lig je net lekker warm in je slaapzak, moet je eruit om te plassen! Als je iets niet wil, is er tijdens het winterkamperen s ’nachts uitmoeten. Dus drink niet te veel meer in de avonden.

Trektocht Talks winterkamperen dit heb je nodig
(Foto: © Rick Mulder)

Winterkamperen tip 7: alles met een accu, mee in de slaapzak

Je powerbank, hoofdlampje, telefoon en andere toebehoren neem ik altijd mee in mijn slaapzak. Want in de winter zullen elektronische apparaten sneller leeg zijn. Door ze warm te houden laden ze minder snel leeg.

Winterkamperen tip 8: gebruik een reddingsdeken

Een reddingsdeken of het antivriesscherm van je auto, kun je gebruiken om het warmer te hebben in de nacht. Leg hem onder je slaapmat en je verhoogt de R-waarde van je slaapmatje.

Trektocht Talks winterkamperen dit heb je nodig; buiten koken op vuur
Buiten koken op vuur, door De Wildbroeders. (Foto: © Rick Mulder)

Enthousiast geworden? Ga mee op Wintercamp

Ga op 13 en 14 januari 2024 mee op winterkampeeravontuur, want dan organiseer ik Wintercamp op de Veluwe. Samen met je eigen of een gehuurde tent ga je winterkamperen in de natuur. Er staat een winterse hike op het programma en je leert vuur maken met een firesteel. Alle maaltijden worden buiten bereid door De Wildbroeders. Lezers van Wandel.nl kunnen dit Wintercamp exclusief met 10% korting boeken. Ga naar de website voor meer informatie en boek jouw avontuur met de kortingscode WANDEL10 (de actie is geldig t/m 12 januari, zolang er plek is).

Bekijk Wintercamp