Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: hiken met kinderen

Vier maanden geleden is hiker Rick Mulder vader geworden. Geen verrassing dus dat hij je in deze blog bijpraat over hiken met jonge kinderen. Want waar moet je dan allemaal aan denken? Hij deelt zijn tips in de voorbereidingen op een eigen eerste trektocht of huttentocht met zijn dochter Suzy.

Rick Mulder
Trektocht Talks: hiken met kinderen
Rick, Laura en hun dochter Suzy, hier 2 maanden oud. (Foto's: eigen bezit)

Als outdoorfanatiekeling was ik me al in de negen maanden voor de geboorte van Suzy aan het bedenken wat we allemaal wel niet konden gaan doen. Samen naar de klimhal, een fietsvakantie, een trip in Zweden met de kano en natuurlijk het maken van een trektocht. Het maken van een meerdaagse wandeltocht is waar we komende zomer van willen genieten. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Ik neem je in deze blog mee in de voorbereidingen die ik tref en die jou ook kunnen helpen bij het maken van een stevige wandeltocht met kinderen.

#1 Plezier is het belangrijkste

Als kind namen mijn ouders ons al mee de bergen in. De voorpret begon dan al op de camping. Onze eigen rugzak met een rijkelijk belegd stokbroodje en wat snacks. Boven op de berg was het dan tijd om lekker te smikkelen. Een element van plezier is zo belangrijk tijdens een trektocht met kinderen. Hier een aantal tips voor vermaak onderweg:

 • Kom je iets leuks tegen onderweg? Stop hier dan gewoon om kinderen lekker te laten ontdekken en spelen.
 • Neem speelgoed mee: een vlieger, insectenpotje, tekenspullen om natuur na te tekenen, etc.
 • Ga samen klimmen en klauteren
 • Bekijk ook de kleine dingen met kinderen in plaats van alleen de focus op het einddoel.


De Scandinaviër @Stineogjarlen deelt mooie Reels op Instagram over het maken van plezier met je kind tijdens een trektocht. Volg hem vooral voor een flinke dosis kids & hiking inspiratie.

Trektocht Talks kinderen: Rick en zijn dochter in het Zwarte Woud
Eerste lange wandeltocht met dochter Suzy in het Zwarte Woud.

#2 Neem de tijd

Ik volg al langer verschillende kanalen op Instagram van ouders die trektochten maken met hun kinderen. Daar haal ik zelf erg veel inspiratie uit voor toekomstige wandeltochten met mijn eigen kind. @Daleywalk is een account van een gezin dat gezamenlijk de Pacific Crest Trail heeft gelopen. Met drie kinderen liepen ze maanden over deze trail in Amerika. Wat ik van hen geleerd heb, is dat je de tijd moet nemen wanneer je met kinderen op pad gaat. De ene dag lukt het om 10 kilometer te wandelen en de andere dag zet je de tent weer op na 3 kilometer. Je kinderen bepalen het tempo. Vooral wanneer je kinderen zelfstandig kunnen en willen lopen.

Trektocht Talks kinderen, in het bos
Rick, Laura en Suzy tijdens een paddenstoelenwandeling.

#3 Huttentocht of trektocht?

Onze dochter Suzy zal in de zomer ongeveer een jaar oud zijn. Net als dat zij alles moet ontdekken, moeten wij dat ook doen. Want hoe veel zwaarder wordt je rugzak eigenlijk wanneer je ook nog babyspullen moet meenemen? Om deze reden hebben wij besloten om rustig aan de starten met een huttentocht. Zo zijn er genoeg hutten in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland waar kinderen ook welkom zijn. Wij beginnen met een huttentocht van 2 tot 3 dagen. Is dit een groot succes? Dan kunnen we zelfs misschien een keer met onze tent en kampeeruitrusting op pad in de bergen. Mijn tip is dus: start rustig en begin klein.

#4 Wanneer draagt je kind een eigen rugzakje?

Wanneer je kind er klaar voor is. Dit is misschien niet het antwoord dat je had verwacht, maar kinderen zullen interesse hebben in alles wat papa of mama doet. Dus wanneer de tijd daar is, zullen ze vragen wat er allemaal in je rugzak zit. Hoe leuk is het dan dat je ook een kleine rugzak kan inpakken met een flesje water en wat drinken voor hem of haar zelf. Pas tussen de acht en tien jaar zal je ook een slaapzak, slaapmat en andere spullen mee kunnen geven aan je kind. Hiking essentials heb je natuurlijk ook in ultralight vorm voor kleine kinderen.

Een wereldreis met je kinderen? @restlesscrusade laat zien dat het kan. Tot aan een trekking richting Everest Basecamp aan toe.

Trektocht Talks kinderen
Suzy (hier 2 maanden) is nog iets te jong voor een eigen rugzak.

#5 Breng je basisuitrusting op orde

Wat je meeneemt is natuurlijk afhankelijk van of je een huttentocht of een trektocht gaat maken. Maar ik ga ervanuit dat je met de basis begint. Dus dan heb je de volgende dingen zeker nodig:

 • Wandelschoenen voor kinderen
 • Kleding in laagjes
 • Geschikte regenjas
 • Eigen wandelrugzak
 • Lakenzak voor kinderen
 • Warme pyjama met sloffen voor in de berghut
 • Een speciaal zakje voor alle mooie vondsten van je kind
Trektocht Talks: hiken met kinderen, draagzak
Kleed je kind ook in de draagzak warm aan. (Foto: © Instagram @stineogjarlen)

Dragers voor kinderen

Voor ouders die willen beginnen met een trektocht met kinderen, heb ik een ultieme tip: de Trail Magik. Dit is een drager voor kinderen die je kunt vastmaken aan je rugzak. Zo heb jij je bepakking op je rug en je kind voor je in een draagzak. Het is een lichtgewicht systeem, je hoeft dus geen zware extra spullen mee.

En de wandelrugzak danwel kinderdager dan? Voor een dagtocht op de Veluwe of zelfs hoog in de bergen kan zo’n mooie kinderdager van Deuter of Osprey erg handig zijn. Maar er kunnen vaak niet zo veel spullen mee in deze kinderdragers. Voor een meerdaagse huttentocht zijn ze dus niet echt geschikt.

Inspiratie op Instagram

Wil jij gewoon wat vaker de natuur in met je kinderen? Laat je dan inspireren door de Instagramaccounts die ik hierboven allemaal heb genoemd. Zelf volg ik @Haileyoutside ook al tijden. Ze heeft twee kids en deelt alles over het moeder zijn op de trail. Zo deelt ze niet alleen praktische tips over bepakking. Maar ook over het geven van borstvoeding, hapjes en ongesteldheid tijdens een trektocht. Een flinke dosis inspiratie dus voor je volgende avontuur met kinderen.

En dan nu... met Suzy op pad

Het duurt nog even voordat het zomer is, en daarom gaan we nu al beginnen met onze voorbereidingen. Zo gaan we op zoek naar een mooie huttentocht die aansluit bij onze zomervakantie. Maar nog belangrijker: we gaan in Nederland alvast een weekend plannen. Om te ervaren hoe het is om bepakking mee te nemen voor twee dagen met je kind. In het voorjaar zullen we daarom een tweedaagse tocht gaan plannen. NS-wandelingen zijn perfect voor een duurzame wandeltocht met je kind. We boeken een overnachting bij een bed&breakfast of een hotel.

Maar wat we vooral willen is plezier. Dus is het te zwaar, vind Suzy het niet leuk of halen we er geen vreugde uit? Dan is er altijd een bushalte in de buurt om ons weer naar huis te brengen.