Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: dit moet je weten over huttentochten

Hoe maak je jouw huttentocht in de bergen onvergetelijk? Ervaren hiker Rick Mulder vertelt je de belangrijkste etiquette en geeft je inspiratie voor jouw volgende tocht in berghutten. Op naar het avontuur!

Rick Mulder
Trektocht Talks: dit moet je weten over huttentochten klimmen bergen
(Foto: © The Outdoors)

Ondanks dat ik toch het liefst in mijn tentje slaap, doe ik ook weleens een berghut aan. Het huttenleven is namelijk gezellig en knus. Niets is leuker dan, met andere wandelaars onder het genot van een warme maaltijd praten over de bergen en de gedeelde passie voor buiten zijn. Wil jij een huttentocht gaan maken? Lees dan vooral verder, voordat je jouw eerste huttentocht gaat lopen.

Trektocht Talks huttentocht, in Bulgarije
Berghut in Bulgarije. (Foto: © Rick Mulder)

Berghutten etiquette

Ken je dat gevoel: dat je thuiskomt na een vakantie van twee weken en je weer de vertrouwde straat in rijdt waar je woont? Dit is hoe ik een berghut zou omschrijven. Gemoedelijk aan een klein kaarsje je diner eten. In de gezamenlijke zaal vind je een plank met boeken vanuit alle talen en windstreken. Het rumoer van goede gesprekken tussen een Duitser en een Engelsman. Iedere berghut is anders, dat maakt iedere huttentocht voor mij dan ook uniek.

‘Doe alsof je thuis bent’, dat wordt vaak gezegd in een berghut. Maar toch moet ik hier een kleine kanttekening bij maken. Want er gelden wel een aantal regels bij het gebruik van een hut:

1.      Schoenen uit, hutslippers aan

Bij een berghut heb je vaak eerst een voorportaal. Hier kan jij je modderige bergschoenen uittrekken. Het is vervolgens heel gebruikelijk om een fijne hutslipper mee te nemen die je binnen in de hut aantrekt.

 

2.      Help de huteigenaar

Een berghut wordt vaak beheerd door één of twee eigenaren. Help daarom met het afruimen van de tafel en ruim in de avond alles netjes op. Zo wordt het ook gewaardeerd als jij je bed weer netjes achterlaat.

 

3.      Respecteer de rust

De laatste en belangrijke regel is dat je de stilte en rust probeert te omarmen. Luidkeels met elkaar praten onder het genot van een biertje kan je beter in het café doen. In de slaapzalen praat je na 20.00 uur niet meer en probeer je de hut zo stil mogelijk te verlaten in de ochtend.

Trektocht Talks: dit moet je weten over huttentochten slaapzaal
Slaapzaal in een berghut in de Pyreneeën. (Foto: © Kitty Terwolbeck, Flickr)

Op huttentocht? Dit neem je mee

Voor het maken van een huttentocht tip ik jou een aantal essentials die je niet mag vergeten. Deze drie items moet je zeker meenemen in je backpack.

1.      (Biologische) deodorant

Je zit hoog in de bergen, soms zelfs zonder stroomaansluiting. Dit betekent dat veel berghutten geen douche hebben. Om toch een beetje fris voor de dag te komen na een lange wandeltocht, is een goede deodorant niet verkeerd.

 

2.      Oordoppen

Muziek luisteren is heerlijk, maar die oordoppen bedoel ik niet. In de meeste berghutten heb je slaapzalen. Met een enorme snurker naast je, wil je toch lekker kunnen slapen. Dus neem altijd een goed setje oordoppen mee tijdens je huttentocht.

 

3.      Slaapzak of lakenzak

In de hut hebben ze dekens, maar deze dikke dekens worden niet dagelijks gewassen. Het is daarom gebruikelijk je eigen lakenzak of slaapzak mee te nemen. Deze mag zeker niet ontbreken op de paklijst van je huttentocht.

Trektocht Talks: dit moet je weten over huttentochten bergen Pyreneeën
(Foto: © Kitty Terwolbeck, Flickr)

De mooiste huttentochten in Europa

Er zijn zo veel mooie huttentochten te vinden in Europa. Het huttenleven is een echte beleving. Helaas kan ik niet alle huttentochten hier neerzetten. Daarom heb ik voor deze top-3 gekozen:

Stubaier Höhenweg

Zeven dagen boven de 2000 meter, De Stubaier Höhenweg is een unieke tocht over de hoogste toppen rondom het Stubaital. Zelf heb ik overnacht in de Dresdner Hütte en een prachtige klettersteig (met stalen kabels over rotsen klimmen, red.) gedaan. Hierdoor staat ook de Stubaier Höhenweg voor mij hoog op de Huttentocht-bucketlist.

Alta Via 1

"De hoge weg" dit is de betekenis van Alta Via. Midden in de dolomieten hoog boven de boomgrens vind je tussen de fameuze toppen de Alta Via. Deze huttentocht kan je in verschillende dagen lopen, in 8 dagen loop je de volledige route. Wil jij iets meer uitdaging? Kies dan voor de Alta Via 2. Dan loop je niet alleen over bergpaden, maar maak je ook klettersteigs van hut naar hut.

Trektocht Talks: dit moet je weten over huttentochten Stubaital
Stubaital. (Foto: © Eric de Redelijkheid, Flickr)
Trektocht Talks huttentocht; Ben Nevis, tijdens West Highland Way
Op de Ben Nevis, op de West Highland Way. (Foto: © Rick Mulder)

West Highland Way

Van de Alpen trekken we naar de hooglanden van Schotland. De West Highland Way is een trektocht die je offgrid met je tent kan bewandelen. Maar je kan ook de alternatieve tocht van berghut naar berghut lopen. Kies je voor de tocht van negen dagen, dan beklim je ook nog eens de Ben Nevis. Dit is de hoogste top van Groot-Brittannië.


Heb jij tips?

En jij, heb jij weleens een huttentocht gelopen in de bergen? Wat heb je geleerd dat je wilt delen met de lezers van Wandel.nl? Deel je tips via redactie@wandel.nl. Dan kunnen we het toevoegen op deze pagina.