Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Presentator Patrick Martens herontdekt het buitenmens in zichzelf

Via zijn podcast Libelle Luisterloopje herontdekte acteur en presentator Patrick Martens zijn liefde voor wandelen en de natuur. Hij hoopt dat er een vervolg komt en dat hoopt Wandel.nl met hem mee. We spraken hem onder meer over zijn favoriete wandelgebied: De Krabbebossen bij Breda.

Lizanne Croonen
Patrick Martens in het bos.
Patrick Martens.

Podcasts over wandelen: ze kunnen je inspireren tot wandelen en sommigen doen er zelfs hun koptelefoon voor op tijdens een wandeling. Misschien ken jij Wandellust van Twan Huys, Op Wandel, Ik Wil Hiken of Puur Natuur van Natuurmonumenten al? Voeg dan ook het Libelle Luisterloopje aan je lijstje toe. In deze podcast wandel je mee met Patrick Martens en bijzondere gasten die je meer leren over de natuur en jezelf. De reeks van vijf afleveringen liep tot afgelopen zomer en nu geldt: hoe meer luisteraars, hoe groter de kans dat de podcast een vervolg krijgt.

Patrick Martens in het bos.

Coronahobby

We spreken Patrick aan de telefoon over zijn herboren liefde voor het buitenleven. Maar eerst even resumé: Patrick kun je bijvoorbeeld kennen als Morris in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarna speelde hij in meerdere series en films, presenteerde hij kinderprogramma’s bij Nickelodeon en was hij een van de vaste presentatoren van Koffietijd. Op SBS6 presenteert hij momenteel het dating-programma Date smakelijk.

Dankzij zijn wandelpodcast vragen wij ons af: hoe fanatiek wandelt hij zelf? “Ik ben niet zo’n wandelaar die er met bergschoenen en wandeloutfit op uittrekt. Maar in coronatijd ben ik wel, net als zoveel mensen, verliefd geworden op het wandelen. Ik zou op vakantie gaan naar Slovenië, wat notabene een ontzettend wandelland is. Daar zouden we heel primitief van hut naar hut gaan trekken, maar corona zette daar een streep door. Vervolgens zaten we allemaal een beetje opgesloten. Ik besloot wat meer in mijn eigen omgeving naar buiten te gaan. Dat is toch iets positiefs aan zoiets negatiefs als corona!”

De Krabbebossen, een plek vol herinneringen

Op het moment van spreken is hij net terug van een boswandeling met zijn broer in De Krabbebossen in Rijsbergen bij Breda. Pal naast dit landgoed (ook wel: Krabbenbosschen) is zijn vader geboren en is zijn opa opgegroeid. In de zomer van 2023 is zijn vader tot zijn grote verdriet overleden. De wandelingen in het bos maken dan ook veel herinneringen en emoties bij Patrick los. “Het is een prachtige plek buitenaf, waar je bijvoorbeeld veel reeën kunt zien en waar je de stad even kunt ontvluchten. En een stuk minder druk dan in het Mastbos, dat in de buurt ligt.”

Patrick Martens wandelt in het bos.
Patrick Martens wandelt met zijn nicht Angela in de Krabbebossen.

“Mijn opa was boswachter en wist altijd een hoop te vertellen over de omgeving. Ik kom uit een echte jagersfamilie. Voor hem was het heel gewoon om in de natuur en van de natuur te leven. Als kind vond ik het hier fantastisch en wilde ik vooral hutten bouwen. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer de grote stad aan me trok. Ik wilde acteur worden en dan moet je naar Amsterdam. Toen heb ik me wel een beetje afgezet tegen het buitenaf wonen.”

Op zoek naar de Zwarte Specht

Patrick woont inmiddels al jaren in de hoofdstad. Mist hij het groen niet? “Gelukkig is Amsterdam best een groene stad. Ik loop nu over de Herengracht en je hebt hier best veel bomen. Groen is zo’n belangrijke kleur.” Zijn vader was een echte bomenexpert. “Hij wist over elke boom iets te vertellen. In De Krabbenbossen heeft hij zelf bomen geplant en die staan er nog steeds.” Zijn vader was ook vogelaar, met een zakgidsje en verrekijker op zak. “Zo ben ik zelf niet, daar heb ik te weinig geduld voor. Maar het was leuk om voor de podcast met een vogelwachter op pad te gaan, op zoek naar de Zwarte Specht. Je hebt maar één focus en dat is die vogel. Het is een hele mindful manier van wandelen. Het kan overal waar je bent, in elk seizoen. Jammer genoeg gun ik mezelf te weinig rust om dat vaker te doen.”

Patrick Martens in het bos.
Patrick Martens in Monschau, Duitsland.

Stadsnatuur

“Wat ik van de podcast heb geleerd is dat je voor de natuur de stad eigenlijk niet uit hoeft. Er zijn meer dieren dan je denkt. Wist je dat er slechtvalken op het dak van het Rijksmuseum broeden? En dat aalscholvers hun vleugels spreiden om droog te worden? Ik heb geleerd hoe halsbandparkieten in Nederland terecht zijn gekomen. Ik sprak boswachters die net als mijn opa super gedreven waren. Die vinden dat elke plantje en vliegje bestaansrecht heeft. We kunnen niet zonder!”

De stad zit in zijn hart maar zijn wilde haren is hij naar eigen zeggen wel kwijt. “Ik verkies een weekendje in de natuur inmiddels boven het losgaan in de stad.” Naast zijn acteer- en presentatieklussen – waaronder ZOOP, De Première Podcast en diverse musicalpodcasts – zou Patrick wel vaker willen ‘buitenspelen’. Het Libelle Luisterloopje was wat dat betreft een droomklus.

Over de podcast

Voor de podcast Libelle Luisterloopje ging Patrick Martens op pad met mensen die veel weten over de natuur, zoals een boswachter, een vogelaar, een stadsecoloog, een nachtwandelaar en een mindfulnesstrainer. Via je oren kijk je in zo’n 25 minuten net even anders door je ogen tijdens het wandelen. Je kunt de podcast beluisteren via Spotify en andere podcast-apps.

Ga naar Spotify