Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen rond Amsterdam met actrice Nhung Dam

Actrice en schrijver Nhung Dam maakt in coronatijd haar ‘werk’ van wandelen. Ze vertrok vanuit Amsterdam en eindigde – fictief – in Italië. Aan Wandel.nl tipt ze haar drie favoriete natuurgebieden rondom Amsterdam.

Nhung Dam
Nhung Dam, foto: Sander van der Veen

“Wat doe je als alles stilvalt in je leven? Blijf je zitten of ga je eropuit”, vraagt Nhung Dam zich hardop af. Ze besloot voor de laatste optie te gaan. Toen ze in maart aan haar eerste tocht als ongeoefend wandelaar begon, liep ze ongemerkt al twintig kilometer. Weer bijna ongemerkt deed ze dat dagelijks. Op de zestiende wandeldag kwam ze met een idee. Ze bleef net zo lang wandelen tot ze fictief in Italië aankwam!

Dit idee resulteerde uiteindelijk in de theatershow '3 miljoen voetstappen naar Sicilië'. “Met alle uitzichtloosheid bedacht ik: dan maak ik van mijn dagelijkse wandeling gewoon mijn werk. Werk dat ik net zo leuk vind als acteren”, vertelt Nhung aan Wandel.nl.

 

Nhung Dam
Nhung Dam, foto: Sander van der Veen

Dwingen te vertragen

Elke dag ging ze op pad, weer of geen weer. In haar fantasie maakte Nhung haar tocht naar Rome zo getrouw mogelijk. Na elke wandeling verschoof ze haar poppetje op Google Maps. Ze leefde zich zó in, dat ze ook keek naar waar ze die dag zou zijn gaan eten en slapen, als ze er écht had gelopen. Ze zocht uit op welke energierepen je goed kan wandelen en welke slaapzak ze zou moeten aanschaffen voor de echte tocht. Ze probeerde zelfs ook de gemiddeld twaalf kilo zware bepakking van een pelgrim uit. “Nou, dat is echt andere koek!” Omdat alle horeca dicht was tijdens de eerste intelligente lockdown, plaste ze in de bosjes. Net zoals de meeste wandelaars wel moeten. Een thermoskan en iets lekkers gingen altijd mee in de rugzak voor een fijne stop onderweg. “Genietend op de steiger zag ik de mooiste dingen gebeuren. Soms keek ik zomaar een kwartier naar paaiende karpers. Ik zag jonge zwaantjes groot worden. Mooi hoe de natuur en wandelen je dwingen om te vertragen.”

Nhung Dams favoriete gebieden rondom Amsterdam

Onderweg vanaf haar woonplaats Amsterdam ontdekte Nhung de mooiste natuurgebieden. Gewoon, nét uit de stad. Benieuwd? Kijk mee!

De Nesciobrug in Amsterdam
De Nesciobrug in Amsterdam, foto: Ronald Wilfred Jansen - Shutterstock.com

De Nesciobrug – Muiden

De Nesciobrug in Amsterdam is vernoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio. Het is een gebogen hang-tuibrug en staat bekend als een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van ons land. De totale lengte is namelijk wel 780 meter! Nhung wandelde graag over deze brug richting Muiden. “Prachtig”, noemt ze de route. Muiden ken je misschien wel van het Muiderslot, een middeleeuws kasteel omringd door water en tuinen. Het is één van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland. Als je hier ronddwaalt, waan je je helemaal terug in de tijd.

Amsterdam Noord – Ransdorp

Vroeger stond deze wijk niet al te goed bekend, maar inmiddels is Amsterdam-Noord uitgegroeid tot een bruisend, inspirerend en landelijk stukje Amsterdam. Je vindt hier groene en pittoreske plattelandsdorpen, maar ook moderne architectuur en hippe restaurants aan het water. Wandel je richting Ransdorp? Dan krijgen de natuur en het water steeds meer de overhand. Neem hier ook zeker een kijkje bij de Ransdorpertoren, de stompe kerktoren in gotische stijl. Leuk feitje: de kerk werd tussen 1502 en 1542 gebouwd. In 1542 was het geld op, waardoor het niet meer mogelijk was om de toren spits te maken.

Broek in Waterland
Broek in Waterland

Waterland

Broek in Waterland ligt net boven de rook van Amsterdam en is ontstaan in het drassige hoogveen bij de Enge Leet. Het schilderachtige dorpje is oorspronkelijk een schippersdorp, waarin zich in de zeventiende en achttiende eeuw veel reders, kapiteins en rijke kooplieden vestigden. De kleurrijke huizen, natuur en het rustgevende uitzicht over het water zorgen voor een mooie wandeling. Ook Zunderdorp is een aanrader, volgens Nhung. Het kleine dorpje staat vol typisch Waterlandse stolpboerderijen, zoals de rijksmonumenten aan ’t Voorwerf 1 en ’t Nopeind 14.