Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

De leukste podcasts voor tijdens het wandelen

Vind jij het ook zo leuk en ontspannend om tijdens het wandelen te luisteren naar een interessante wandelpodcast? Of ben jij juist op zoek naar inspiratie voor een volgende wandeling of reis? Wij zetten onze favoriete podcasts voor je op een rijtje!

De leukste podcasts voor tijdens het wandelen.
(Foto: © Shutterstock)

Podcasts over de natuur

Puur Natuur

Natuurmonumenten heeft haar eigen podcastserie ‘Puur Natuur’, waarin onder meer boswachters je meenemen hun stukje natuur in en je alles vertellen over natuurontwikkeling en -herstel. Maar je leert ook over vogelen of hoe muziek en natuur samengaan.

Groene oren

Beleef de natuur door de ogen van de natuur zelf. In ‘Groene oren’ vertellen bomen, planten en dieren alles over wie ze zijn en hoe hun dagelijks leven er uit ziet. Hoe Gijs de rivierkreeft er van geniet om het water troebel te maken, zodat je lekker niets ziet. Of hoe Brigitte het fluitenkruid naar het langsrijdende verkeer wuift. Je ziet de wereld om je heen ineens met hele andere ogen.

Vogelspodcast

Na het luisteren van de ‘Vogelspodcast’ zul je zeker weten wat vaker omhoog kijken. Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat met zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden, op vogelsafari. Van beginnersvragen, mooie anekdotes tot uiteraard de zoektocht naar de meest uiteenlopende vogelsoorten in vele natuurgebieden en parken.

Libelle Luisterloopje

Voor de podcast 'Libelle Luisterloopje' gaat Patrick Martens op pad met mensen die veel weten over de natuur, zoals een boswachter, een vogelaar, een stadsecoloog, een nachtwandelaar en een mindfulnesstrainer. Via je oren kijk je in zo’n 25 minuten net even anders door je ogen tijdens het wandelen.

De leukste podcasts voor tijdens het wandelen: leren over dieren
De leukste podcasts voor tijdens het wandelen: leren over de Pacific Crest Trail.
Blissfull Hiker, de podcast, neemt je mee naar o.a. de Pacific Crest Trail.

Podcasts over wandelen en zingeving

Op wandel

Ga mee ‘Op wandel’ met deze Vlaamse podcastserie. Deze podcasts worden al wandelend opgenomen en gaan over wandelen en stilstaan bij het leven. En over verbinding. Met jezelf, met anderen en de natuur. Die zingeving lijkt in het dagelijks leven vaak ver te zoeken, maar wie zoekt zal vinden.

Blissful hiker – walking around the world

In deze Engelstalige podcast ‘Blissful hiker’ vertelt lange afstands- en solo hiker Alison Young over haar voetstappen die ze ondertussen op zes continenten achter heeft gelaten.  Van de Pacific Crest in de Verenigde Staten tot de Te Araroa in Nieuw-Zeeland neemt ze je mee in haar ontmoetingen, overpeinzingen, voorbereidingen en tegenslagen. Openhartig deelt ze haar reis in haar zelfontwikkeling en empowerment, waarin ze soms geconfronteerd wordt met de harde waarheid.

Podcasts die je inspireren over langeafstandswandelen

Ik Wil Hiken

Rick Mulder neemt je in de podcastserie ‘Ik wil hiken’ mee in alle ins en outs die een meerdaagse hike met zich meebrengt. Hij gaat met experts in gesprek over materialen, hiking en alles wat met outdoor te maken heeft, maar bovenal gaat hij in gesprek met outdoorliefhebbers, die inspirerende avonturen beleven.

de leukste podcasts voor tijdens het wandelen: Ik Wil Hiken, Rick Mulder.
Rick Mulder, blogger voor Wandel.nl en podcastmaker 'Ik Wil Hiken'.
De leukste podcasts voor tijdens het wandelen: Wit-Rood, over langeafstandswandelen
Wit-rood is een podcast over langeafstandswandelen (zie wit-rode markering).

Hike

Als je een berg aan reisinspiratie op wilt doen en mooie accounts wilt gaan volgen dan doe je er goed aan om de podcastserie ‘Hike’ (Engelstalig) te volgen. De verhalen nodigen uit om te ontdekken, wanderen en vooral te leven.

Wit-rood

De nieuwe podcastserie ‘Wit-rood’ is een aanrader voor de lange afstandswandelaar. Wybo Vons gaat met hikeliefhebbers in gesprek en bespreekt naast de praktische kant van het voorbereiden van een lange afstandswandeling ook de persoonlijke en poëtische aspecten van het wandelen.

Podcasts waarvan je wat opsteekt over de geschiedenis

Het Verhaal van Nederland

Wie de televisie serie ‘Het Verhaal van Nederland’ heeft gevolgd, kan de serie en de historische verhalen herbeleven met de gelijknamige podwalkserie. Ontdek hoe de eerste bewoners van Nederland leefden op de Drentse Hondsrug, hoe de Zwarte Dood Deventer teisterde in de Middeleeuwen en hoe de patriotten in opstand kwamen in Hattem. Aan de hand van de podwalk loop je een audiotour en zie je de geschiedenis voor je ogen herleven.

afbeelding van twee jonge wandelaars met een telefoon in hun hand.
(Foto: © Wim Kluvers)

Verborgen verhalen

In de podcastserie ‘Verborgen verhalen’ van de ANWB neemt Pascal van Hulst je mee naar alle hoeken van Nederland en gaat hij op zoek naar mysteries. Bijzondere natuurverschijnselen, legendes die van mond-tot-mond zijn overgeleverd en raadselachtige mythes: niets blijft geheim. Kom alles te weten over de verdwaalde kreeft in de Oosterschelde, krijg goudkoorts in Nijverdal en ontdek waar de kabouters wonen. Wandeltips bij de afleveringen van deze podcast vind je op de site van de ANWB.

Tip de redactie

Welke podcast luister jij graag tijdens het wandelen en waarom? Wij zijn benieuwd naar jouw aanraders. Vooral die voor echte wandelaars, natuurlijk! Mail je tip naar redactie@wandel.nl.