Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet… Zwerfie Rotterdam

Hij werd al uitgeroepen tot groenste vrijwilliger van Rotterdam en zorgt ervoor dat de Rotterdamse straten en oevers vrij zijn van afval. Niet alleen door actief op te ruimen, maar ook door inwoners van de stad, politiek en het bedrijfsleven bewust te maken van de afvalproblematiek. Ivo Rodermans, ook bekend onder de naam Zwerfie Rotterdam, laat de Plandelman zijn stad zien.

Anton Damen
Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Anton Damen
(Foto: © Anton Damen)

Eerst even dit... Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen! 

Zwerfie Rotterdam

Ivo Rodermans is als Zwerfie Rotterdam de onvermoeibare aanjager en spreekbuis van lokale opruimhelden die het Rotterdamse motto ‘niet lullen maar poetsen’ belichamen. Wat niet wil zeggen dat Ivo niet ook zijn mond geregeld opentrekt – richting politiek of producent, want het zwerfafvalprobleem dient ook bij de bron worden aangepakt. Zijn missie voert hem voorbij de stadsgrenzen: van de Tweede Kamer in Den Haag tot De Utrechtse Plandeldagen, waar hij als afvaldetective in actie komt. 

Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Plandelman rotterdam
Ivo Rodermans behoord tot de lokale opruimhelden van Rotterdam. (Foto: © Anton Damen)
Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Rotterdam Centraal
Ivo is samen met zijn 250 vrijwilligers actief in de hele stad. (Foto: © Anton Damen)

Windy city

We treffen elkaar op het iconische Centraal Station, dat in de volksmond liefkozend ‘de kapsalon’ heet, vanwege de gelijkenis met het aluminium fastfoodbakje. En fastfoodrestanten zijn er genoeg te plandelen op het stationsplein. Je moet je in deze windy city alleen wel vliegensvlug bij zijn, want voor dat je het weet waait het weg en belandt het uiteindelijk in het water. Dáár is Ivo overigens het allerliefst actief, aan de oevers waar hij en zijn 250 vrijwilligers het laatste redmiddel vormen in de gebieden waar niemand, ook de gemeente niet, komt en waar je dus de meeste impact maakt.

Inspiratie

Alhoewel. Verschil maken kun je ook in de binnenstad. Ivo, die al sinds 2010 als zwerfafvalraper actief is en die vorig jaar uitgeroepen werd tot de groenste vrijwilliger van Rotterdam, werd in 2016 geïnspireerd door kunstenaar Peter Smith die hem voorhield dat het beter was om één stukje zwerfafval op de Lijnbaan van straat te plukken dan zakken vol in het bos waar niemand het ziet. Met die aanwijzing was Zwerfie Rotterdam geboren. Als aanvoerder van een groeiend opruimleger maakt Ivo niet alleen schoon, maar ook het verschil.

Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Plandelen Rotterdam
Ivo werd in 2016 geïnspireerd door kunstenaar Peter Smith. (Foto: © Anton Damen)
Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Afval koffiebeker
(Foto: © Plandelman)

Tijden veranderen

Op de Kruiskade scoren we vooral koffiebekers en ander to-go-spul, want dat zijn typische moderne verschijnselen. Niet dat vroeger alles beter was, benadrukt Ivo. “Als ik lesgeef op de lagere school, laat ik de kinderen vaak een filmpje zien van een cleanup-actie op de Coolsingel, anno 1965, waarbij je ziet hoe ter verhoging van de feestvreugde massa’s ballonnen worden losgelaten. Die kids snappen direct wat daar niet aan klopt. Ik leg ze dan uit dat oudere mopperaars die nu de jeugd te gemakkelijk de schuld van het zwerfafvalprobleem geven, daar in hun tijd to-taal niet bij stilstonden.”

Kilometers maken

Als Zwerfie Rotterdam maakt Ivo heel wat kilometers. Niet erg: “Ik ben dol op wandelvakanties, en ook in het buitenland, bijvoorbeeld in de bergen, raapte ik altijd al de zaken op die er niet thuishoorden. Toen ik nog een hond had, gingen we vaak samen naar de Broekpolder: een buitengebied dat omgevormd werd tot landschappelijk park, omdat men er door het verontreinigde havenslib niets anders mee kon. Jaren geleden was ik daar de allereerste die met een vuilniszak rondliep. Mijn hond is inmiddels dood, maar als ik er nu nog eens kom, zie ik altijd wel andere mensen die ook aan het opruimen zijn. Erg leuk te zien hoe eenvoudig je eigenlijk iets teweeg kunt brengen.” 

Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Afval opruimen
Ook op vakantie raapt Ivo de zaken op die er niet thuishoren. (Foto: © Anton Damen)
Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Afval stad
In de stad blijken hoekjes en en struiken een goudmijn aan zwerfafval te zijn. (Foto: © Anton Damen)

Goudmijn

Midden in de stad, ingeklemd tussen de in het oog springende architectuur aan de ene en het oude Chinatown aan de andere kant, ligt het wijkparkje het Oude Westen. Het ligt er ogenschijnlijk keurig bij, maar de hoekjes en vooral in de struiken, blijken bij nader inzien een goudmijn aan zwerfafval te herbergen. Bij voorkeur wil Ivo iets aan de bron doen, maar hij is niet te beroerd om vuile handen te maken (figuurlijk dan, want hij trok net een setje Plandelhandschoenen aan).

Bona-boterkuipje

“Oprapen van wat er al ligt, heeft absoluut zin, want het moet wél weg om te voorkomen dat het in het ecosysteem gaat rondzieken,” zegt hij, terwijl hij de ene na de andere peuk, aansteker en vape uit de bosjes vist. Echt exotisch spul zit er niet bij – daarvoor kan Ivo uit zijn rugzak putten, waar hij een paar opmerkelijke zwerfies meesjouwt, zoals het allereerste Bona-boterkuipje uit de jaren 60. Geluk bij een ongeluk: nu kan dit stukje stad alvast worden afgestreept van de voor dit weekend geplande cleanup.

Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Afval park
(Foto: © Anton Damen)

Afvaldetective

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, houdt Ivo graag met gevraagd en ongevraagd advies de politiek scherp en het bedrijfsleven in de gaten (“ik zeg regelmatig: mijn vrijwilligers worden ongeduldig”). 

Plandelman Ontmoet Zwerfie Rotterdam: Afval Station
(Foto © Anton Damen)

Een recent wapenfeit is dat hij door onderzoek kon bewijzen dat de lokale afvalvervoerder bij de overslag van vrachtwagen naar boot verzameld huisvuil alsnog morst. In Rotterdam leidde zijn actie al tot handhaving. “Maar ik denk dat in Utrecht exact hetzelfde speelt, dus ik zou graag met jou tijdens De Utrechtse Plandeldagen als afvaldetective de mogelijke crime scene willen onderzoeken.” Wordt vervolgd of eh… wordt vervolgd! 

De activiteiten van Ivo & co staan op zwerfierotterdam.nl, en alles over De Utrechtse Plandeldagen (27 t/m 30 juni) staat op plandel.nl/utrecht