Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... Renkumse opruimhelden Trudi en Frouke

Ochtendstond heeft goud in de mond. En blikjes, flesjes en ander zwerfafval in de zak van Frouke en Trudi. Deze overbuurvrouwen starten de dag goed met een schoonmaakrondje door Renkum. Plandelman zette er zijn wekker voor.

Anton Damen
twee vrouwen plandelen met een grijpstok en vuilniszak op straat.

Eerst even dit… Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. Die trend kunnen we op Wandel.nl alleen maar toejuichen. In de serie ‘Plandelman ontmoet…’ volgen we de Plandelman op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Dit keer zelfs twee opruimhelden!

Plandelman met twee Renkumse opruimhelden en afvalgrijpers en vuilniszakken.
Plandelman Anton ontmoet Trudi en Frouke in het Gelderse Renkum.

Tekst & foto's: Anton Damen

Trudi en Frouke zijn behalve vroege vogels soms ook haantje-de-voorstes. Ze waren de allereerste aanmelders voor de Renkumse Plandeldag in juni. Als het straks zo ver is, dan zijn deze enthousiastelingen waarschijnlijk als eerste uit de startblokken en klaar voordat de bups nog moet beginnen. Voor deze twee doeners is élke dag een plandeldag. Letterlijk. Om half acht vertrekken ze, weer of geen weer, ieder voor haar eigen rondje. Soms komen ze elkaar onderweg tegen en lopen ze een stukje op, vaak ook niet - maar ze weten wel van elkaar waar ze uithangen. En om negen uur zijn ze weer thuis voor koffie met de mannen en kan de dag echt beginnen. Want deze pensionada's hebben genoeg op de agenda.

Zen-moment

"Voor mij is een ochtendwandeling mijn zen-moment", zegt Frouke. "Het grootste deel van mijn route loopt door het bos. Soms met een podcast op of klassieke muziek, wel zo zacht dat ik de vogeltjes nog hoor. En het verkeer. Omdat hier niet zo veel ligt -en omdat we het iedere dag bijhouden- blijft het rustgevend."

Trudi vindt het ook prima om in haar eentje te lopen. "Dan heb ik lekker de vaart erin". De buschauffeurs kennen haar inmiddels, en zwaaien allemaal wanneer ze passeren. Dat geeft extra energie. Net als die onverwachte ontmoetingen als de wereld nog maar net wakker is. "Dan sta ik opeens oog in oog met een groep herten, of vliegt er een ransuil over. Indrukwekkend!"

vrouw loopt op de weg met afvalgrijper en vuilniszak om te plandelen.
We komen nooit met lege handen thuis

Plichtsbesef

De P is niet alleen van plandelen, maar ook van plichtsbesef. "Als ik in de ochtend verhinderd ben, dan probeer ik het in de middag in te halen. Zien we ergens een berg troep liggen, dan vraag ik mijn man om te helpen. En zijn we met vrienden aan het fietsen en zie ik zwerfafval in de berm, dan móet ik afstappen. 'Rij maar door, ik haal jullie wel in', roep ik dan."

twee vrouwen met vuilniszak en afvalgrijpers voor rododendronstruiken
Trudi en Frouke tijdens het plandelen.

Plandelduo

Voor Frouke begon het in de coronatijd, met de ommetje-app, en wandelen werd haast vanzelf plandelen. Van de gemeente kreeg ze een grijpstok. Op een buurtbijeenkomst vroeg overbuurvrouw Trudi hoe ze aan zo'n afvalgrijper kon komen en was het plandelduo geboren. Sindsdien is hun straat naar alle waarschijnlijkheid de schoonste van het hele dorp. Is de een op vakantie, dan neemt de ander dat gebied waar.

De beste tools

Inmiddels heeft Frouke de oude stok ingeruild voor een handzamer exemplaar. Met een reflectorband, om ook in de ochtendschemering van de wintermaanden goed zichtbaar te zijn. Trudi's tool is een lang laboratoriumpincet -het enige gereedschap dat ze met haar reuma goed kan hanteren. Het pincet bewijst ook andere goede diensten. Je kunt er prima gevonden blikjes mee uitdeuken, demonstreert ze. In elkaar gefrommelde blikjes vist ze uit de vuilnisbak en weet ze zo vrij aardig weer in de oude vorm te krijgen. Het zo vergaarde statiegeld gaat naar de dementiestichting.

"We lopen allebei een uur, en bestrijken samen een aardig groot gebied. Er ligt altijd wel wat, we komen nooit met lege handen thuis", zegt Frouke. "De buit van deze ochtend is misschien maar een bescheiden zakje, maar aan het eind van de week is dat alles bij elkaar toch weer een hele vuilniszak vol." Of twee.

een blikje uitdeuken tijdens het plandelen.
Een blikje uitdeuken tijdens het plandelen.

Doe je ook mee met de Renkumse Plandeldag?

Op zaterdag 24 juni krijgen Frouke en Trudi versterking van veel andere opruimhelden uit hun gemeente, want op de 1ste Renkumse Plandeldag is het doel om in één dag 100 straten, stoepen en schoolpleinen zwerfafvalvrij te maken. Iedereen mag meedoen, aanmelden kan via info@plandelen.nl. Kijk op plandelen.nl voor meer informatie en het programma.

Daar wil ik meer over weten!