Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet… Kennedy

Wie in Someren opgroeit, wordt vrijwilliger bij óf de carnavalsvereniging óf de Kennedymars. Of allebei, zoals marsleider Davy van Otterdijk. Deze bikkel laat zich zelfs door een haperende hamstring niet tegenhouden om tijdens een dorpsplandeling over het duurzame karakter van het wandelspektakel te vertellen.

Anton Damen
twee mannen bij een bord van Someren waar ze plandelen met een afvalgrijpstok.
Kennedymarsleider Davy (links) en Plandelman Anton (rechts).

Eerst even dit… Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. Die trend kunnen we op Wandel.nl alleen maar toejuichen. In de serie ‘Plandelman ontmoet…’ volgen we de Plandelman op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld.

man op het gras grijpt met afvalgrijpstok in een slootje.
Pas op voor je hamstrings, Davy!

Tekst & foto’s: Anton Damen

Hij liep al twee keer de Kennedymars uit ("de eerste keer op mijn zestiende. Ongetraind, zoals het eigenlijk hoort") en is al veertien jaar actief in de organisatie, maar een plandeltocht, dat is vandaag toch echt een debuut voor marsleider Davy van Otterdijk. We maken er dit keer maar geen afmattende tachtig kilometer van, want Davy moet morgen wéér naar de fysio voor een hardnekkige hamstringblessure. Maar dat ontdek ik eigenlijk pas helemaal aan het eind van ons rondje door het dorp. Op grond van zijn inzet (inclusief rekken en strekken om troep uit de Brabantse sloten te vissen) zou je het niet vermoeden.

Met de grijpstok door Someren

Op een zonnige zondagmiddag ligt Someren er keurig bij. In het parkje met een klein Mariakapelletje als 'hoeder van Brabant' is geen zwerfie te bekennen. Pas uit de bebouwde kom komt de grijpstok pas in actie. Het zwerfafval is het bekende spul: verpakkingen, snoepwikkels, blikjes en flessen in plastic en glazen varianten. En een aansteker waarvan iemand de naam 'wegwerpaansteker' te letterlijk nam.

man met afvalgrijpstok en blikje op het gras
Kennedymarsleider Davy van Otterdijk.
man met afvalgrijpstok bij een afvalbak in Someren

Bewust van impact

Maar hoe exemplarisch is de huidige staat van Someren voor het grote wandelspektakel begin juli, wanneer tweeduizend doorstappers zich aan de 80 kilometer wagen en nog eens duizend de halve afstand doen? "Vroeger kon het wel eens een bende worden, maar de laatste jaren lijken wandelaars veel meer bewust van hun impact. We zetten als organisatie ook megaveel afvalbakken neer, bij elke controlepost en eet-en-drink-punt. Hoeveel? Phoeh... honderden! Bovendien proberen we ook aan de voorkant het afval te verminderen. We roepen deelnemers op een eigen fles of Dopper mee te nemen en zorgen voor voldoende tappunten. Want dat scheelt natuurlijk ook een berg aan plastic flesjes." 

Statiegeldsysteem

Voor de deelnemers is het een wandelfeest (of marteling, want haast een kwart gaat de finish niet halen), maar voor nog meer mensen is de Kennedymars Someren gewoon alleen 'feest'. Hoe duurzaam wordt dat aangepakt? "We hebben een enorme container voor al het afval van die twee dagen, dat daarna afgevoerd en verwerkt wordt. Een professioneel schoonmaakbedrijf zorgt na afloop dat het dorpsplein er weer netjes bij ligt. En met de lokale horeca zijn we in goed overleg. De laatste berichten luiden dat zij dit jaar voor het eerst op een statiegeldsysteem op bekers en glazen komen. Goede zaak." 

man met afvalgrijpstok grijpt een fles uit een sloot.
man met afvalgrijpstok laat afval zien dat hij heeft gevonden op straat.

Kennedymars plandelen

Hoewel het qua zwerfafval reuze meevalt, groeit onze vuilniszak toch aardig. "Stiekem ligt er tóch meer zooi in de natuur dan je denkt." Dus misschien nog een oproep voor de marslopers, om straks drie stukjes zwerfafval op te rapen? "Goed idee: als je iets ziet liggen, laat het dan niet liggen", zegt Davy. Hij heeft op zijn beurt ook een tip voor de Plandelman, die overambitieus droomt om een Kennedymars te plandelen. "Hmmm. Plandelen gaat een tikkie langzamer dan wandelen. Om op tijd over de eindstreep te komen is het minimale tempo echt 4 kilometer per uur. Ik denk dat jij beter kiest voor het Rondje Someren. Dan hoef je maar 40 kilometer. Een mooi begin, hoor.”

Uitdaging aangenomen. Tot juli, Someren!

Meedoen aan een Kennedymars?

De Kennedymars Someren van 80 kilometer vindt plaats van zaterdag 1 juli op zondag 2 juli. Je start zaterdagavond en finisht de volgende dag. Je kunt ook kiezen voor het Rondje Someren op zondag 2 juli, met een afstand van 40 kilometer. Je start dan vroeg in de ochtend. Op deze pagina vind je alle Kennedymarsen die in 2023 plaatsvinden. Meer leuke wandelevenementen vind je in de complete Wandel.nl Wandelagenda, incl. meer informatie over de startlocatie, starttijden en inschrijven.

afbeelding van wandelaars aan de finish van Kennedymars Someren 2019.
Kennedymars Someren in 2019. (Foto: © Mari Smits)