Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet… De Groene Witte op het Pieterpad

Met #getwasted maakt Annelies alias De Groene Witte niet alleen Instagram wat mooier, maar straks ook het hele Pieterpad tijdens een schoonmaakmarathon. Hoeveel zwerfafval komen zij en Plandelman Anton Damen tegen op de proefetappe van Zelhem naar Braamt?

Anton Damen
afbeelding van twee plandelaars op het Pieterpad.

Eerst even dit… Het was alweer even geleden dat Anton Damen op Wandel.nl zijn eigen rubriek had onder zijn alias de Plandelman. Wij vonden het tijd voor een comeback! Zijn recente rubriek ‘Op pad met een pro’ transformeren we tot ‘Plandelman ontmoet’. Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. Die trend kunnen we op Wandel.nl alleen maar toejuichen. In deze serie volgen we de Plandelman op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld.

Tekst & foto’s: Anton Damen

Er is genoeg negativiteit op social media, maar zou je de techniek ook kunnen aanwenden om de wereld wat mooier te maken? Annelies doet het als 'binfluencer' De Groene Witte letterlijk en figuurlijk, door vrienden, vriendinnen en onbekenden aan te sporen mee te doen met een van haar clean-ups. Vaak is dat een korte thuiswedstrijd in Utrecht, maar het kan net zo goed op Terschelling of aan een Frans strand.

afbeelding van een vrouw met een afvalgrijper in haar handen.
afbeelding van een vrouw op een houten bruggetje met een afvalzak en grijper.
Plandelen op het Pieterpad, links de markering (rood-wit).

Door de Achterhoek

Vandaag staat een dagetappe van 17 kilometer door de Achterhoek op het plandelprogramma. Een proefstukje als voorbereiding om Annelies’ grote schoonmaakmarathon in mei. Dan hoopt ze in één ruk het hele Pieterpad zwerfafvalvrij te maken. Liefst met aanhakers, want vele handen maken licht werk, zoals vandaag met Plandelman.

Drankverpakkingen

Heel veel werk hebben we trouwens niet, want de Nederlandse wandelpaden liggen er relatief schoon bij. Hoe verder uit de buurt van winkelcentra en fastfoodrestaurants, des te schoner. Het is hier niet anders. Dat wil niet zeggen dat je hier van de Achterhoekse grond kunt eten. Al wandelend knijpt Annelies drankverpakkingen -soms wel van een hele liter- uit de berm en vist ze een snoepwikkel uit de slotgracht van kasteel Slangeburg en uit de berm een McShake-beker. Hier een peuk, daar een peuk, en af ten toe een verdwaalde to-go-beker. En blikjes, veel, heel veel blikjes. Hopelijk dat de komst van statiegeld die ondingen straks een stuk zeldzamer maken op de route.

afbeelding van Annelies die een blikje aan de waterkant opraapt.
Blikjes... heel veel blikjes.
afbeelding van Annelies langs een sloot met een afvalzak en grijper.

Met volle moed verder

Zeulen met een backpack en een vuilniszak is uiteindelijk toch
een soort topsport. Gelukkig biedt een dorpsschooltje halverwege uitkomst. Daar kunnen we de reeds verzamelde buit alvast afstorten in de container om met volle moed en een lege zak de weg te vervolgen.

Opgeruimde lopers

Onderweg komen we natuurlijk niet alleen zwerfafval in alle soorten en maten tegen, maar ook opgeruimde Pieterpadders. Een koppel uit het hoge Noorden herkent het woord 'plandelen' op de rugtas; laat dat nu net vorige week een vraag in de Groningse pubquiz zijn geweest (hun team had het goed). En Ineke en Arie, die een paar jaar uit het Westland hier neerstreken en lekker lokaal een ommetje maken, zijn zo enthousiast als ze Annelies' initiatief horen dat ze spontaan hun tuin aanbieden om in mei haar tentje op te zetten. En dan lopen ze de dag daarop gezellig een stukje mee - de grijpstokken hebben ze al.

afbeelding van Annelies die plandelt door het Achterhoekse landschap.
afbeelding van Annelies met twee volle vuilniszakken in haar hand.
Annelies toont de oogst: twee van de drie volle vuilniszakken.

De oogst

Bij de finish in Braamt is de oogst drie zakken vol. "Heel benieuwd hoe dit stuk er straks in mei bijligt", zegt Annelies. Zo opgeruimd als nu, of zou er dan toch weer genoeg te rapen zijn? Dat gaan we met met eigen ogen zien - op Instagram of ter plekke, in het kielzog van De Groene Witte.

Meer weten en/of meedoen?

Wil je De Groene Witte volgen tijdens haar ‘Pieterpad Schoon Genoeg’-actie? In mei 2023 loopt ze van Pieterburen tot aan Sint Pietersberg, zo’n 500 kilometer door Nederland. Je kunt ook een etappe met haar meelopen of sponsoren. Kijk voor meer informatie op haar website of volg Annelies op Instagram.

afbeelding van Annelies die naar het Pieterpad-bordje wijst met haar afvalgrijper.