Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Meest populaire wandeluitdaging in 2023: het Pieterpad lopen

Rond de jaarwisseling hebben we jullie gevraagd om een Wandel Bucketlist te maken en zo je wandeldoelen voor 2023 te bepalen. Wat blijkt? Het Pieterpad is verreweg het meest gekozen pad om te gaan lopen. Een van de wandelaars die de uitdaging aangaat is Ilse Langevoort (23) uit Vaassen.

Ilse Langevoort loopt in 2023 het Pieterpad
Ilse Langevoort. (Foto: © David Meulenbeld)

Ruim vijfhonderd kilometer langs heide en uitgestrekte weilanden, door bossen, heuvelachtige gebieden, dorpjes en steden; het Pieterpad neemt je mee door heel diverse gebieden in Nederland. Ilse loopt dit jaar de gehele route van Pieterburen in Groningen tot aan de St. Pietersberg in Zuid-Limburg. Wij spraken haar over het wandelavontuur dat ze aangaat.

* Ben jij benieuwd welke paden nog meer populair zijn dit jaar, naast het Pieterpad? Onderaan op deze pagina vind je het top-lijstje uit de Wandel Bucketlist 2023.

Mini-avontuur

"Ik vind veel rust in het wandelen en vind het fijn om buiten te zijn. De wind door mijn haren, de koelte tegen m’n gezicht en de warmte van de zon op m’n hoofd; dat maakt wandelen zo heerlijk. Daarnaast geniet ik ook erg van de prachtige landschappen", vertelt Ilse.

"Ik hoorde van een aantal mede-atleten uit mijn omgeving dat het Pieterpad een mooie tocht is. Ik had al weleens in Zuid-Limburg een wandelvakantie gedaan en dat was heel fijn. Vorig jaar woonde ik voor mijn studie in Groningen en heb ik al de eerste twee etappes gelopen vanaf Pieterburen. Ik vond het echt een ontdekking om het pad te lopen, zie iedere etappe als een mini-avontuur."

Extra uitdaging

Ilse is regelmatig in de natuur te vinden, niet alleen tijdens het wandelen, maar ook om hard te lopen, te fietsen en te zwemmen. Ze doet triatlons en is daarvoor veel aan het trainen. Zo’n zes uur per week traint ze, naast haar werk als dyslexiebehandelaar en haar master Taalwetenschappen. Het wandelen van het Pieterpad komt daarbij als extra uitdaging. “Ik wil in een jaar alle etappes lopen en dan zie ik het als een uitdaging om te kijken hoeveel etappes ik achter elkaar kan lopen.  Ik vond de eerste etappe al erg mooi en afwisselend; van uitgestrekte Groningse vlakten naar dorpjes als Winsum en over bruggetjes wandelen. Dat voelt echt als het Pieterpad voor mij.”

“Ik zie graag de schoonheid van Nederland en heb van horen zeggen dat het Pieterpad verandert met de etappe, daar ben ik nieuwsgierig naar. Vooral Drenthe, Overijssel en Zuid-Limburg lijken me heel mooi. Ik heb al delen van Zuid-Limburg gezien, maar de stukken van het Pieterpad daar ken ik nog niet. Ik houd ervan om nieuwe plekken te ontdekken, dus dat is alleen maar leuk”, zegt ze.

Ilse Langevoort loopt in 2023 het Pieterpad
(Foto: © David Meulenbeld)

Vrijheid

“Mijn ouders zijn ook echte natuurmensen, daar heb ik de liefde voor de natuur van meegekregen. Maar er is een tijdje geweest dat ik me er wat minder voor interesseerde, tijdens mijn puberteit”, gaat Ilse verder. “De laatste jaren merk ik dat ik mezelf echt aan het ontdekken ben en dat ik wandelen en de rust van de groene omgeving heel fijn vind. Ik woon niet voor niets in Vaassen, op de Veluwe. Die bosrijke omgeving om me heen is belangrijk”

Een planning voor het Pieterpad heeft Ilse nog niet, maar ze wil haar vrije momenten graag benutten om te wandelen. “Ik moet echt m’n momentjes zoeken, het liefst plan ik er meerdere achter elkaar, zodat ik wat verder kom. Onderweg overnacht ik dan bij B&B’s of in trekkershutten of ik benader via de Facebookpagina van het Pieterpad gastgezinnen. Ik ben van plan om alleen te lopen, want ik vind het heerlijk om zelf op pad te gaan. De natuur geeft mij vrijheid, vrijheid om te denken en om mezelf te kunnen zijn.”

Over het Pieterpad

Het Pieterpad bestaat dit jaar 40 jaar! De route beslaat 26 etappes, die gemiddeld tussen de 15 en 22 kilometer lang zijn. Wil je meer lezen over de hoogtepunten op de route? Lees dan dit artikel.

Hoogtepunten van het Pieterpad
afbeelding van de cover van Magazine Wandel.nl.
Magazine Wandel.nl nr. 1 van 2023.

Meer lezen in Magazine Wandel.nl

In Magazine Wandel.nl nr. 1 van dit jaar (verschijnt 24 maart) lees je meer ervaringsverhalen over het Pieterpad. Dit jaar gaan ook Jos Giesberts (70) uit Swalmen en Mariël Reijrink (50) uit Lichtenvoorde de uitdaging aan. Wat zijn hun ervaringen en verwachtingen van het beroemde pad? Bestel het magazine en laat je inspireren!

Bestel Magazine Wandel.nl

En deze paden stonden ook op jullie Wandel Bucketlist

Niet alleen het Pieterpad is populair om dit jaar te gaan lopen. Op jullie Wandel Bucketlist 2023 stonden nog een aantal mooie langeafstandswandelpaden. Ruim 2000 wandelaars deden mee met de actie. Deze vijf paden staken er met kop en schouders bovenuit en gaan dit jaar dus veelvuldig gelopen worden:

1. Elfstedenpad - 283 km langs het parcours van de beroemde schaatstocht
2. Dutch Mountain Trail - 101 km over de 7 summits in Zuid-Limburg
3. Krijtlandpad - 90 km van en naar Maastricht
4. Marskramerpad - 372 km van Oost naar West-Nederland
5. Trekvogelpad - 414 km van Noord-Holland naar de Duitse Grens.

KWBN Bucketlist Bucketlist

Dit zijn de prijswinnaars van de bucketlistactie

Wenneke wint een wandelweekend op Texel in een accommodatie via VVV Texel t.w.v. € 285,-.

Sabine Schols en Joop Pleune winnen een McKinley-outdoorjack van INTERSPORT t.w.v. € 69,99

Amy Boudens en Jean-Paul winnen Grisport-wandelschoenen t.w.v. € 129,95

Fred Oosterhuis en Mieke winnen 2 tickets voor de Wandel4daagse Alkmaar 2023 t.w.v. € 90,-.

De wandelsokken van Sockwell gaan naar:
Monique, Harold, Martine, Sabrina, Johan, Sofie, Jacqueline, Wilma, Shanti en Diny.

Gefeliciteerd, allemaal! Wandel.nl heeft inmiddels contact opgenomen met de prijswinnaars.