Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelen met... Bart, Daphne, Sid & Ivy

Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, gaat voor ons iedere maand op pad met een zwerfafvalheld. Deze week met maar liefst vier stuks: een Fantastic Four.

Anton Damen
Plandelen met... Bart, Daphne, Sid & Ivy
Plandelen met... Bart, Daphne, Sid & Ivy

Door Anton Damen

Toen Bart met zijn gezin een paar jaar terug van Tilburg naar een dorpje aan de Veluwezoom verhuisde, ging er letterlijk een wereld voor hen open. Zo bleken Bart en Daphne stiekem fanatieke vogelaars. Ze werden wandelende encyclopedieën op het vlak van insecten en paddenstoelen. En in hun achtertuin verrees een wildcamera waarmee ze nachtelijke bezoekers -de vos, de steenmarter, de egel "en ja, ook de buurtkatten"- op heterdaad betrappen. 

Een prachtige plek midden in de natuur dus, om te koesteren. Daarom trekt Bart er elke donderdag op uit. Want met de komst van corona zag hij de fraaie omgeving verslechteren. "Dan dacht ik iets moois te zien, bleek het wéér zo'n vochtig doekje te zijn. Het werd echt een grote janboel. Doordat de bossen meer in trek zijn, wordt er meer rotzooi achtergelaten. Nu de winkels weer open zijn, lijkt de vervuiling weer af te nemen. De mensen die het liefst in een koopgoot lopen, zijn vermoedelijk diegenen die het meest geneigd zijn om troep in het bos achter te laten." 

Bak op wieltjes

Een andere plausibele reden dat de bossen weer proper beginnen te ogen? Het kan maar zo dat dát het resultaat is van Barts plandeltochten. Vaak neemt hij zijn gezin mee op sleeptouw. De kids, Sid en Ivy, zijn minstens zo fanatiek als pa. Kwamen ze voorheen steeds met een volle Jumbo-tas aan straatvuil thuis, tegenwoordig valt de oogst vaak minder groots uit. De vondsten gaan subiet in het karretje dat Bart meesleept. Dat karretje was trouwens zelf ook een plandelvondst. "Dat lag aangespoeld bij de rivier, bij hoog water. Ik vermoed dat het overboord sloeg op een binnenvaartschip." Nu bewijst de bak op wieltjes goede diensten.  

Met minder afval in het bos blijft er meer tijd om te genieten van de natuur. Van de spechten die je al van heinde en ver hoort, de beverfamilie in het bos en de reeën op de hei, maar ook het kleine spul. "Moet je kijken wat gaaf: dansende smaragdlangsprietmotten!" 

Plandelen met... Bart, Daphne, Sid & Ivy met bak op wieltjes

Amerikaanse comics

Mocht de coronavervuiling straks als sneeuw voor de zon oplossen, dan houdt Bart het plandelen er toch in. "Een buurman verwoordde het perfect toen hij zei: jij combineert het nuttige met het aangename. Als je toch loopt, dan kun je net zo gemakkelijk wat meenemen." 

En sommige dingen zijn te fijn om te laten liggen. "Ik vond pas een 20 euro. Die biljetten blijken best bestand tegen regen. Waaraan ik het besteedde? Hmmm... ik denk aan Amerikaanse comics, want die verzamel ik." Aha! Wat als Bart, net als Plandelman, ook een superhelden-alias zou hebben? Hoe zou hij dan heten? Birdman of The Green Hornet misschien? "Doe mij maar een coole superschurkennaam: The Claw!"