Wandelroutes in Zuid-Holland: 10 tips

Je hoeft het volkslied van Zuid-Holland maar te lezen, en je weet dat het in die provincie geweldig wandelen is. Wandel.nl geeft je 10 tips over wandelroutes in Zuid-Holland.

Wandelen op Tiengemeten (Foto: Margriet Spangenberg) Wandelen op Tiengemeten (Foto: Margriet Spangenberg)

Je hoeft het volkslied van Zuid-Holland maar te lezen, en je weet dat het in die provincie geweldig wandelen is. Extraatje: een fraaie wandeling over landgoed De Horsten. Een koninklijk ste(e)kje dat het volkslied heeft laten vallen.

'Zuid- Holland met je weiden en 't grazende vee, Je molens, je duinen, je strand en je zee, Je plassen en meren, aan schoonheid zo rijk, Je grote rivieren, betoomd door de dijk, Je akkers met graan, waar de wind overgaat, Je bloembollenvelden in kleurig gewaad! Aan jou o, Zuid- Holland, mijn heerlijk land, mijn heerlijk land, Aan jou o, Zuid- Holland, heb ik mijn hart verpand!'


Wandeltip 1: Weiden en grazend vee

Wandelen door Land van Wijk en Wouden

Het Land van Wijk en Wouden is het westelijkste deel van het Groene Hart en wordt ingesloten door vijf grote steden, Leiden, Den Haag, Leidschendam/Voorburg, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Het is een open waterrijk gebied met weilanden, droogmakerijen en veenweidepolders. Je vindt er nog veel veeboeren en fraaie karakteristieke boerderijen. Veel van die boeren verkopen boerenkaas, boerenjoghurt, aardbeien zo van het land en ander boerenlekkers. Je vindt ze door te wandelen over de boerenlandpaden die de boeren zelf onderhouden en beheren. Let op, tot 15 juni is het broedtijd.

Wandelroutes Land van Wijk en Wouden


  Molens bij Kinderdijk (Foto: Frans Berkelaar / Flickr.com) Molens bij Kinderdijk (Foto: Frans Berkelaar / Flickr.com)

  Wandeltip 2: Molens

  Kinderdijk en langs Kagerplassen

  Molens kun je in Zuid-Holland overal vinden, er zijn er meer dan 250. Op een kluitje bijeen liggen ze o.a. rond Warmond. De beroemdste, die van Kinderdijk, vind je in de Alblasserwaard. Hier staat een kaart van de molens, met uitleg per molen.

  Tip: jaarlijks wordt op de tweede zaterdag in mei de Nationale molen- en gemalendag gehouden. Door heel het land zijn er meer dan 600 molens en gemalen te bezoeken.

  Wandelroutes langs/met uitzicht op molens

  • Kagerplassen: routes van 9, 10 en 15 km vanaf TOP-Sassenheim
  • Kinderdijk: wandelroutes langs de molens van Kinderdijk beginnen vanaf TOP-punt Alblasserwaard, van 8 tot 18 km, sommige bewegwijzerd.

  Wandeltip 3: Duinen (en de zee)

  N.P. Hollandse Duinen, Meijendel/Wassenaarse Slag

  Tussen Hoek van Holland en Langevelderslag ligt een uitgestrekt duingebied, Nederlands 21e nationaal park: Nationaal Park Hollandse Duinen.

  Erg mooi is Hollandse Duinen bij Meijendel (Wassenaar), daar slingeren avontuurlijke struinpaadjes dwars door duin en del. Ze waaieren uit vanaf bezoekerscentrum De Tapuit, ook naar zee.

  Lekker duinwandelen kan ook bij Kijkduin. Daar ligt voor de kust De Zandloper, een kunstmatige zandbank, die door de zeestroming steeds een beetje van vorm en plek verandert.

  Wandelroutes Nationaal Park Hollandse Duinen

  Wandelroutes Meijendel

  • Vanaf bezoekerscentrum De Tapuit enkele korte paaltjesroutes. Met een dagkaart (in De Tapuit te koop) heb je ook toegang tot de Kijfhoek en Bierlap, een ruig wandelgebied waar je kilometerslang kunt struinen.

  Wandelroutes Kijkduin

  • Wandelroute Rondje Kijkduin is 13 kilometer lang, uitgezet via knooppunten en combineert zand, strand en zee met het groene achterland van Den Haag. Het Delftland.

  Lees ook

  Ons artikel: Wandelroutes langs de Nederlandse kust.


  Wandeltip 4: De Zee! (en duinen...)

  Duinen van Goeree, Goeree Overflakkee

  De Duinen van Goeree bestaan uit stuifduinen, slikken, brede stranden en bos. Een fraai wandelgebied is Kwade Hoek. Het is bij de uitvoering van de Deltawerken buitendijks gebleven waardoor de zee  hier nog de baas is. Onder invloed van wind en water verandert dit natuurgebied voortdurend en worden er nieuwe duinen, zeerepen en slufters gevormd. Het zeewater overstroomt zo nu en dan het gebied, zodat je er zeekraal, zeeaster, heemst en lamsoor vindt.

  Wandelroutes Duinen van Goeree

  • Wandelroute De Koploper is 20 km lang, met blauwe paaltjes gemarkeerd en opgesplitst in 10,8 km (deel 1) en 8,2 km (deel 2).
  • Wandelroute Kwade Hoek, een korte wandeling van 4,3 km.

  De Reeuwijkse Plassen, foto: Wikimedia - Frans Berkelaar De Reeuwijkse Plassen, foto: Wikimedia - Frans Berkelaar

  Wandeltip 5: Plassen en meren

  Reeuwijkse Plassen, Ackerdijkse Plassen, Kagerplassen

  Zo'n blinkende plas, omzoomd met randen wuivend riet, gekwetter van vogels, de wind in witte zeilen… en dan niet óm  zo'n plas heen hoeven, maar er dwars door mogen wandelen. Veel plassen in Zuid-Holland hebben prachtige paadjes, verscholen tussen wilgen, dicht langs het water. Je kunt ondermeer mooi wandelen  bij de Reeuwijkse Plassen, de Ackerdijkse Plassen en de Kagerplassen. Tip, kies geen zonnige zondag, want dan kunnen de paden dichtslibben met wandelaars en vogelaars.

  Wandelroutes Reeuwijkse Plassen

  Wandelroutes Ackerdijkse Plassen

  Wandelroutes Kagerplassen


  De Rhoonse grienden, foto: Wikimedia - A. Beijer De Rhoonse grienden, foto: Wikimedia - A. Beijer

  Wandeltip 6: Rivieren en dijken

  De grienden langs de Oude Maas

  Zuid-Holland wordt doorstroomd door de Hollandse IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Merwede en de Oude Maas. De dijken erlangs zijn niet per se de beste (veiligste) paden om te wandelen. Maar wel waar het water het land overstroomd en je spannende paadjes vindt, langs bermen vol bijzondere bloemen. Zoals in de Rhoonse Grienden. Het zijn zogenaamde zoetwatergetijdegrienden, buitendijks gelegen, aan de Oude Maas. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water. Er groeit o.a. spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.

  Wandelroutes Rhoonse Grienden


  Tiengemeten, foto: Wikimedia - G. Lanting Tiengemeten, foto: Wikimedia - G. Lanting

  Wandeltip 7: Akkers met graan

  Tja…de woonwijk in?

  Akkers met graan.. dat wordt even zoeken. De meeste Graanakkers vind je in woonwijken.. straatnamen die verwijzen naar de plek onder het beton waar ooit de graanakkers lagen. Maar er is één plek, inmiddels ontdekt door veel wandelaars, waar je kunt wandelen rond een akker. Een bezienswaardigheid bijna. Bovendien alleen via een pontje te bereiken. Eens in je leven moet je er gewandeld hebben: Tiengemeten.

  Wandelroutes Tiengemeten

  De routes zijn eenvoudig uit te bereiden of te combineren met gebieden waar je kunt struinen. Meer info vind je op het eiland zelf bij het bezoekerscentrum


  Wandeltip 8: Bloembollenvelden

  Leiden, Lisse, Noordwijk(erhout), Hillegom, Katwijk..

  Vlak achter de duinen liggen de geestgronden van Zuid-Holland. Een spooky naam waarmee de zandrijke bodem bedoeld wordt waarop onze bollen zo fijn gedijen. Het gebied dat de velden omarmt heet de Bollenstreek. Op zijn kleurrijkst zijn de bloembollenvelden in april, uitlopend tot half mei.

  Wandelroutes bloembollenvelden


  Voorschoten, foto: Wikimedia - Ben Bender Voorschoten, foto: Wikimedia - Ben Bender

  Wandeltip 9: Extraatje: landgoederen

  Vergeten in het volkslied: de Horsten

  Tussen Wassenaar en Voorschoten ligt landgoed De Horsten, één van de grootste landgoederen van Zuid-Holland dat bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Bekende landschapsarchitecten als Zocher en Petzold hebben zich met de aanleg bemoeid. Het bestaat uit dicht bos, een kunstmatige heuvel, de fraaie Seringenberg en het wordt doorsneden door fraaie lanen. Op het landgoed staat Villa Eikenhorst, sinds 2003 bewoond door de koning en zijn gezin.

  Wandelroutes De Horsten


  Wandeltip 10: nog meer wandelroutes!

  Geschreven door

  Nanda Raaphorst

  Nanda Raaphorst is buitensporter en auteur. Ze schrijft reisreportages, o.a. over wandel- en fietsroutes in Nederland en Europa.

  Word lid van KWBN

  Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

  Waarom lid worden?