Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

De wolf is terug in Nederland en wordt steeds vaker gezien. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Een wolf

De wolf in Nederland

Sinds een paar jaar is de wolf definitief terug in Nederland. Hij lijkt hier zo goed te gedijen dat het aantal wolven is toegenomen. Dat komt mede doordat het een beschermd dier is en er daarom niet op gejaagd mag worden. Het exacte aantal wolven in Nederland is niet bekend, maar ligt eind 2023 op minimaal 20 gevestigde wolven. Daar komen de welpen van de afgelopen zomer en eerdere nakomelingen nog bij.

Er zijn negen wolvenroedels bekend. Dit zijn wolvenparen die een nest jongen hebben gehad. Zeven van deze roedels leven op de Veluwe, één roedel in Midden-Drenthe en de laatste in de Drents-Friese regio. Daarnaast worden ook wolven gesignaleerd op andere plaatsen in Nederland. Vaak zijn dit rondtrekkende individuen, die op zoek zijn naar een eigen territorium. Deze wolven kunnen flinke afstanden afleggen en komen ook steeds dichter in de buurt van bewoond gebied.

Sprookjes

We kennen wolven vooral van sprookjes en liedjes, waarin de wolf vaak als angstaanjagend monster wordt omschreven. De Boze Wolf in Roodkapje verslindt zowel oma als Roodkapje en drs. P. zong ooit in het lied Dodenrit over een roedel hongerige wolven die een gezin op de hielen zat. Kom je volgens deze verhalen een wolf tegen, dan heeft je laatste uur geslagen.

Hoewel sprookjes een kwaad beeld schetsen over wolven, zijn wolven voor mensen over het algemeen niet gevaarlijk. Sterker nog: de wolf is banger voor jou dan jij voor het dier. Jaarlijks gaan miljoenen mensen op (wandel)vakantie naar gebieden waar wolven leven. Veel wandelaars lopen dan ongemerkt vele kilometers door het leefgebied van de wolf. In die gebieden liggen bovendien diverse dorpen, waar mensen al eeuwenlang met wolven in hun nabijheid leven. Zolang je een wolf niet in het nauw drijft, levert deze geen enkel gevaar voor de mens op.

Sprookje roodkapje en de boze wolf.
(Afbeelding: © Pixabay)
Wat Moet Je Doen Als Je Tijdens Je Wandeling Een Wolf Tegenkomt
(Foto: © Shutterstock)

Wat te doen als je een wolf tegenkomt?

Op de website Wolven in Nederland, een samenwerking van diverse organisaties als Natuurmonumenten en het IVN, staat veel informatie over wolven. Je leest er onder andere over het gedrag van wolven en wat je het beste kunt doen als je een wolf tegenkomt. De site geeft de volgende adviezen:

  • Respecteer de wolf en bekijk het dier in alle rust.
  • Neem langzaam afstand van de wolf. Op die manier verstoor je het dier niet.
  • Mocht je een hond bij je hebben, houd die dan aan een korte lijn of in een losloopgebied onder appèl.
  • Loop de wolf niet achterna.
  • Voer de wolf niet. Op den duur kunnen de dieren hierdoor opdringerig naar mensen toe worden.
  • Komt de wolf te dichtbij, gebruik dan je stem en maak gebaren.

Wolf gezien? Melden

De kans dat je in Nederland tijdens je wandeling een wolf tegenkomt is aanwezig en wordt ook steeds groter. Alhoewel wolven schuwe dieren zijn, laten ze zich overdag steeds vaker zien. Soms lijken ze zelfs contact te zoeken met honden.

Als je een wolf tegenkomt, probeer dan een foto of filmpje te maken en geef je waarneming door op de site van BIJ12. Als waarneming gelden ook sporen, zoals drollen en pootafdrukken. Door middel van deze monitoring wordt een zo duidelijk mogelijk beeld verkregen van de vestiging van wolven in Nederland.

Actuele waarnemingen:

  • April 2022: een wolf loopt over een drukke weg door de bebouwde kom van Amersfoort. Diezelfde week wordt waarschijnlijk dezelfde wolf op nog een andere plek in Amersfoort gespot. Lees verder >
  • Voorjaar 2023: meerdere keren wordt er op diverse plekken op de Utrechtse Heuvelrug een jonge wolf gesignaleerd. Deze wolf gedroeg zich erg nieuwsgierig naar honden toe en zoekt contact. Lees verder >
  • In 2023 (gegevens bekend tot en met oktober 2023) is het aantal dodelijke aanvallen door wolven op vee toegenomen. Onder schapen vielen de meeste dodelijke slachtoffers: ruim 800 in der periode januari tot en met oktober 2023 (ten opzichte van 585 in 2022). Afgelopen jaar is ook de eerste persoon gewond geraakt door een wolf. De boer probeerde zijn vee te beschermen. Dit soort incidenten brengt wolven negatief in het nieuws. (Bron: BIJ12, overzicht schademeldingen)
Wat Moet Je Doen Als Je Tijdens Je Wandeling Een Wolf Tegenkomt, sporen in het zand
Sporen van de wolf? (Foto: © Shutterstock)

Wandelroutes: hier zou je wolven kunnen tegenkomen

Oog in oog komen te staan met een wolf is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Vooral de rondtrekkende jonge dieren begeven zich nogal eens in bewoond of druk bezocht gebied. Deze wandelingen voeren je door gebieden waar roedels zijn gevestigd of waar waarnemingen zijn geweest van wolven. Houd te allen tijde de regels van het natuurgebied en de neem de adviezen voor als je een wolf tegenkomt in acht.

Wat Moet Je Doen Als Je Tijdens Je Wandeling Een Wolf Tegenkomt, in het bos
(Foto: © Shutterstock)

Veluwezoom

Of je nu een wolf tegenkomt of niet, de Veluwezoom is altijd een fantastische locatie voor een wandeling. Vanaf het bezoekerscentrum starten diverse wandelroutes, waaronder Wandelroute Heuven Beekhuizen van 9 kilometer. Check de agenda van Natuurmonumenten voor wolvenexcursies in dit gebied. Onder begeleiding van een gids ga je op zoek naar sporen van de wolf en leer je alles over het gedrag en de ecologische rol van dit fascinerende dier.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wandelen door Nationaal Park de Hoge Veluwe is een belevenis. Om het park in te komen betaal je dan wel entree, maar de wandelmogelijkheden zijn ongekend. Naast dat je de kans hebt om wolven te spotten, kun je ook oog in oog komen te staan met edelherten, zwijnen en moeflons. Het grofwild (zoals de moeflon) staat op het menu van de wolf, zo vertelt de beheerstichting. En laat de moeflon nu een onmisbare begrazer zijn van het gebied, die een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit en aan het behoud en beheer van het steeds zeldzamer wordende open landschap op de Veluwe.

Hart van Drenthe

Ook in de regio Midden-Drenthe is een roedel actief. De exacte verblijflocatie wordt niet bekend gemaakt, omdat de wolf een beschermd dier is. Maar de naam van deze wandelroute is wel een mogelijke verwijzing… De wolvenpootafdruk op keien markeert de route. Het Wolvenspoor is een wandeling van 5 kilometer en voert je door donkere bossen, over heidevelden en over vlonderbruggen tussen vennen door.

Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt. Afrastering bij de Schaapskudde Ruinen, bescherming tegen wolven.
Afrastering bij de Schaapskudde Ruinen. (Foto: © Ronald Wilfred Jansen, Shutterstock)

Drents-Friese Wold

Eén van de roedels wolven in Nederland heeft zich gevestigd in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit prachtige natuurgebied kent meer dan 130 kilometer aan wandelpaden, en ruim 30 gemarkeerde rondwandelingen. Een aantal is ook online beschikbaar.

Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?
(Foto: © Shutterstock)

Utrechtse Heuvelrug

Het afgelopen jaar zijn er veel waarnemingen geweest van een wolf, of meerdere, op de Utrechtse Heuvelrug. Eén van de plekken waar de wolf is waargenomen (de schaapskudde is er niet ongeschonden van af gekomen) is Heidestein en landgoed Bornia. Dit prachtige gebied ligt ingeklemd tussen Zeist en Driebergen-Rijsenburg. Je vindt hier twee gemarkeerde wandelingen met ieder een eigen startpunt, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden: Wandelroute Heidestein van 4,5 kilometer en Wandelroute Bornia van 5,5 kilometer.