Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws: de wolf is terug in Nederland. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Een wolf

Sprookjes

We kennen wolven vooral van sprookjes en liedjes, waarin de wolf vaak als angstaanjagend monster wordt omschreven. De Boze Wolf in Roodkapje verslindt zowel oma als Roodkapje en drs. P. zong ooit in het lied Dodenrit over een roedel hongerige wolven die een gezin op de hielen zat. Kom je volgens deze verhalen een wolf tegen, dan heeft je laatste uur geslagen.

sprookjes
Afbeelding: Pixabay

Niet gevaarlijk

Gelukkig zijn dit sprookjes. De wolf is voor de mens namelijk niet gevaarlijk. Sterker nog: de wolf is banger voor jou dan jij voor het dier. Jaarlijks gaan miljoenen mensen op (wandel)vakantie naar gebieden waar wolven leven. Veel wandelaars lopen dan ongemerkt vele kilometers door het leefgebied van de wolf. In die gebieden liggen bovendien diverse dorpen, waar mensen al eeuwenlang met wolven in hun nabijheid leven. Zolang je een wolf niet in het nauw drijft, levert deze geen enkel gevaar voor de mens op.

Een paar adviezen

Op de website Wolven in Nederland, een samenwerking van diverse organisaties als Natuurmonumenten en het IVN, staat veel informatie over wolven. Je leest er onder andere wat je het beste kunt doen als je een wolf tegenkomt. De site geeft de volgende adviezen:

  • Respecteer de wolf en bekijk het dier in alle rust.
  • Neem langzaam afstand van de wolf. Op die manier verstoor je het dier niet.
  • Mocht je een hond bij je hebben, houd die dan aan de lijn.
  • Loop de wolf niet achterna.
  • Voer de wolf niet. Op den duur kunnen de dieren hierdoor opdringerig naar mensen toe worden.
  • Komt de wolf te dichtbij, gebruik dan je stem en maak gebaren.

Wolf gezien?

De kans dat je in Nederland tijdens je wandeling een wolf tegenkomt, is niet zo heel groot. De schuwe dieren trekken zich overdag terug op een rustige plaats. Tot nu toe is de wolf een aantal keren in het oosten van Nederland gesignaleerd. Kom je een wolf tegen, probeer dan een foto of filmpje te maken en geef je waarneming door op deze site van Wolven in Nederland. En bedenk je dat je één van de weinigen bent die in Nederland een wolf in de vrije natuur heeft gezien.