Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wil je afvallen? Zo geef je je stofwisseling een boost

Eén van de factoren die je helpt met afvallen is je stofwisseling. Als deze goed werkt, kan je lichaam calorieën uit je voeding omzetten in energie. Met deze vijf tips kun je je stofwisseling een handje helpen.

Wil je afvallen Zo geef je je stofwisseling een boost; ochtendwandeling
(Foto: © Shutterstock)

In je lichaam vinden allemaal processen plaats. Je stofwisseling, of metabolisme, is het biochemische proces waarbij voeding wordt omgezet in energie. Je metabolisme beïnvloedt daarnaast ook de afvoer van afvalstoffen, de ademhaling, bloedcirculatie en temperatuurregeling in het lichaam. Factoren kunnen invloed hebben en er voor zorgen dat je metabolisme sneller of langzamer werkt. Dit kan invloed hebben op je gewicht en je algehele gezondheid. Door je metabolisme te verhogen, zou je in theorie dus kunnen afvallen. Maar hoe doe je dat?

Wil Je Afvallen Zo Geef Je Je Stofwisseling Een Boost: Groep bewegen
(Foto: © Shutterstock)

Stofwisseling boost #1 Bewegen

Bewegen biedt vele voordelen voor je gezondheid, maar wist je dat het je metabolisme ook een boost kan geven? Door bijvoorbeeld te wandelen verbruik je niet alleen energie om je lichaam te bewegen, je lichaamstemperatuur zal ook iets toe nemen. Je kunt dit effect nog vergroten door op nuchtere maag, dus ’s ochtends voor het ontbijt, een wandeling te maken. Door te bewegen op een nuchtere maag zet je je lichaam extra ‘aan’.

Stofwisseling boost #2 Krachttraining

Wie aan kracht- of HIIT-training (High Intensity Interval Training, red.) doet, zal de voordelen van ‘afterburn’ kunnen ervaren. Tijdens een training verbrand je calorieën, maar ook na de activiteit is je energieverbruik hoger dan wanneer je niet getraind hebt. Dat komt omdat je lichaam onder andere de voorraden zuurstof en creatine weer aan moet vullen en daarnaast melkzuur uit de spieren af moet voeren en spierweefsels moet repareren. Deze processen hebben zuurstof nodig, waardoor je zuurstofverbruik stijgt en je energieverbruik dus ook.

Overigens gaat het niet om enorme aantallen calorieën. Volgens een Italiaanse studie verbrandt het lichaam na een traditionele krachttrainingssessie 88 calorieën extra in de eerste 22 uur na de training. Toch is het aan te raden om kracht- of HIIT-training in je leefstijl op te nemen. Niet alleen verbruikt spiermassa in rust meer energie als vetmassa, maar krachttraining zorgt er ook voor dat je blessures kunt voorkomen en dus lekker actief kunt blijven.

Wil Je Afvallen Zo Geef Je Je Stofwisseling Een Boost; Krachttrainen man
Blijf fit en voorkom blessures met krachttrainen. (Foto: © Shutterstock)

Stofwisseling boost #3 Voeding

Ook met voeding kun je je metabolisme een boost geven. Kruid je eten met (cayenne) peper, kurkuma, gember. Dit stimuleert de peristaltiek van de darmen, waardoor het lichaam opwarmt. Dat versnelt weer het metabolisme. Je keuze van voeding is belangrijk. Producten met veel suiker hebben een lage thermische waarde en zijn voor het lichaam makkelijk te verteren. Het kost dus weinig energie. Als je kiest voor voedingsproducten met een hoge thermische waarde, zoals groente, eiwitten of veel vezels, kost het je lichaam meer energie om je voeding te verteren en versnelt je stofwisseling.

Wil Je Afvallen Zo Geef Je Je Stofwisseling Een Boost; Rijst Kip
(Foto: © Shutterstock)

Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig en voldoende eet. Als je meerdere kleine porties per dag eet, blijft je spijsvertering aan het werk en verbruikt dus energie. Eet ook niet te weinig calorieën. Je lichaam zal dan in een spaarstand gaan en zuiniger omgaan met energie. Calorieën worden dan eerder opgeslagen als vet.

Stofwisseling boost #4 Koudetraining

Om je lichaam op temperatuur te houden, verbruikt het lichaam energie. Een te koude omgeving is niet goed, maar de kachel een paar graden kouder of het inpassen van koudetraining in je leefstijl kan een positief effect hebben op je metabolisme.

Lees hier meer over koudetraining
Wil Je Afvallen Zo Geef Je Je Stofwisseling Een Boost; Man ijsbad
Koudetraining kan je metabolisme positief beïnvloeden. (Foto: © Michele Ursi, Shutterstock)
Wil Je Afvallen Zo Geef Je Je Stofwisseling Een Boost; Groene thee
(Foto: © Shutterstock)

Stofwisseling boost #5 Drinken

Wat je drinkt heeft invloed op je metabolisme. Zo staat alcohol er om bekend om het vermogen van je lichaam om vet te verbranden te verminderen. Alcohol laat je dus beter staan. Daarentegen zijn water en thee vloeistoffen die helpen tijdelijk het metabolisme te versnellen. Door koud water te drinken heeft je lichaam tevens energie nodig om het water op te warmen tot lichaamstemperatuur. Groene thee, oolong thee en koffie staan er om bekend het metabolisme met enkele procenten te verhogen en te helpen bij het verbranden van vet. Belangrijk dus, om voldoende te drinken. Maar overdrijf niet. Teveel water drinken kan een toxisch effect geven!

Vraag om advies

Deze tips zijn makkelijk toe te passen in je leven, maar we raden je aan om advies in te winnen bij een huisarts of diëtist als je op een duurzame manier af wilt vallen en/of als je te maken hebt met gezondheidsproblemen.