Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelend je brood verdienen

Heb je een hart voor wandelen? Dan is lekker in beweging zijn, buiten in een mooie omgeving echt een cadeautje! Wat nu als je met wandelen ook nog eens je brood kunt verdienen? We sommen hier enkele beroepen op waarmee jij dat ook kunt.

afbeelding van een groepje wandelaars met een boswachter in het bos.
Op pad met de boswachter. (Foto: © Cirkel der Natuur, Flickr)

Postbode

Misschien maakt wandelen niet rechtstreeks deel uit van het takenpakket, maar als postbode heb je zeker een actieve baan in de buitenlucht. Afhankelijk van hun ronde zijn postbodes al snel zo’n drie uur ofwel 15.000 stappen aan het wandelen. Frisse lucht, beweging en genoeg sociale contacten, wat wil je nog meer?

afbeelding van een postbode die zijn werk doet.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van twee vrouwen die samen wandelen (een is coach)
(Foto: © Shutterstock)

Vitaliteitscoach

Als vitaliteitscoach begeleid je mensen op het gebied van voeding en leefstijl. Ellen Abbringh is zo’n coach en trekt regelmatig de wandelschoenen aan om er met klanten op uit te trekken. “De huidige mens zit de hele dag en is vaak vervreemd van de natuur”, vertelt ze. “Mijn klanten zijn bezig met leefstijlverandering en nu kan ik met ze op een stoel gaan zitten maar beter gaan ze al wandelend ervaren wat het met ze doet als ze hun gedrag veranderen. Vanuit die positieve ervaring wil ik ze stimuleren de rest van de week ook buiten in beweging te komen. Het is laagdrempelig en goed voor de gezondheid, de geest, om eventueel af te vallen en tot rust te komen. Ik wandel zowel met klanten individueel als in groepjes. Zelf zet ik op een rustige dag al zo’n 10.000 stappen, wat kan oplopen tot het dubbele als ik veel klanten heb of ook nog een rondje ga hardlopen.”

afbeelding van een groepje wandelaars met een trainer.
Ook een idee: word FitStap-wandeltrainer. (Foto: © Robin Munnich)

Routemaker

Misschien denk je er niet altijd bij na, maar iedere wandelroute is ooit door iemand uitgezet, bewegwijzerd en eerder bewandeld. De eerste bewegwijzerde wandelroute in Nederland was de ANWB-route van Amsterdam naar Arnhem. Maar ook nu nog worden elke dag nieuwe routes bedacht en gelopen door routemakers. We vroeger routemaker en wandelschrijver Sietske de Vet naar haar ervaring hiermee. Zij heeft vorig jaar samen met een collega een wandelgids van het Gooi gemaakt.

afbeelding van twee mannen die een wandelroute bestickeren.
Werken aan de routemarkering op Ameland. (Foto: © Johan Vellinga)
foto van een vrouw wandelend in het bos
Routemaker Sietske in Blaricum. (Foto: © Ad Snelderwaard)

Sietske: “Als routemaker houd je rekening met een paar criteria. Onverharde paden hebben de voorkeur, maar dat lukt niet altijd in ons dichtbevolkte landje. Soms ontkom je niet aan verharde wegen, maar die neem ik alleen op als er niet veel verkeer is, want anders kan het onveilige situaties opleveren. Voldoende variatie is ook belangrijk, denk aan afwisseling van heide, bos, weiland en water. Komt de route door een mooi natuurgebied of langs bijvoorbeeld een fort, dan schrijf ik daar graag over. Zo vind je in de wandelgids van het Gooi naast een routebeschrijving en kaartjes ook achtergrondinformatie over wat je onderweg tegenkomt. Natuurlijk neem ik ook graag horeca op in de route. Beginnen met een kop koffie, onderweg lekker lunchen of na afloop iets drinken op een terras, dat maakt de wandeling compleet!”

Boswachter

Volgens de Nationale Beroepengids is een boswachter iemand die ‘waakt en zorgt voor een natuurgebied. In Nederland is dat meestal een bos, zoals de naam al zegt. Een boswachter is een opsporingsambtenaar die ervoor zorgt dat bosbezoekers zich aan de regels houden. Ook heeft de boswachter vaak een rol als voorlichter.’

Het precieze takenpakket verschilt, maar boswachters lopen doorgaans hun ronde door het natuurgebied en kunnen mensen aanhouden en aanspreken op hun gedrag. Voorlichting geven wordt vaak gedaan via het geven van rondleidingen of excursies waarin ze mensen meer leren over de natuur. Er zijn ook boswachters die wandelroutes voor bezoekers uitstippelen of ze zelfs begeleiden op een wandeling. Wie kent het gebied immers beter dan de boswachter?

afbeelding van een vrouw die haar werk doet als boswachter, met een grondboor.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van Andrea die een foto maakt van paddestoelen.
Andrea in actie tijdens een wandeling voor Wandel.nl.

Redacteur Wandel.nl

De redacteur voor Wandel.nl mag uiteraard niet in dit rijtje ontbreken. “Artikelen schrijven voor Wandel.nl is niet alleen heel erg leuk, maar vooral inspirerend”, zegt Andrea van Lieshout. “Ik ontdek achter de laptop fantastische routes in de meest mooie gebieden van Nederland. Ik krijg dan direct zin om de wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Als een route in de buurt is, of ik schrijf over een bepaald thema en het weer laat het toe, dan trek ik er op uit om foto’s te maken.”

Wandelblogger

Het wereldwijde web is een bron van inspiratie voor wandelaars. Niet alleen Wandel.nl probeert hieraan bij te dragen, dat doen ook een heleboel leuke wandelinfluencers en bloggers. Sommigen van hen kunnen zelfs hun brood verdienen door de mooiste routes te lopen! “Natuurlijk zit er iets meer aan vast”, vertelt Bregje Schipper van het blog Wandelvrouw.nl. “Je moet een groot netwerk van volgers opbouwen en een website creëren die veel bezoekers trekt. Je wandelt, maar maakt onderweg foto’s en filmpjes, post berichtjes op Facebook en Instagram en schrijft naderhand je artikelen voor je website of voor de opdrachtgever.”

afbeelding van Bregje op een vlonderpad in de Hoge Venen.
Bregje Schipper op pad voor een verslag van de Hoge Venen.

Bregje wandelt het hele jaar door in alle provincies van Nederland en door Europa. Daar waar de opdrachten haar brengen of op plekken die ze absoluut zelf wil ervaren. Op een gemiddelde dag loopt ze 10.000 stappen. Is ze op pad voor haar werk, dan zijn het er al snel zo’n 30.000. “Wat ook leuk is dat je de outdoorspullen waarover je schrijft mag houden. Zo heb ik de mooiste wandeloutfits van Fjallraven en RevolutionRace.”

afbeelding van een vrouw met twee honden bij een busje van de hondenuitlaatservice.
Hondenuitlaatservice in Flevoland. (Foto: © Abby Flatcoat, Flickr)

Meer voorbeelden?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wandelende beroepen. Wat denk je bijvoorbeeld verder nog van een stadsgids, een hondenuitlaatservice of een schoenentester? Je kent zelf vast nog meer voorbeelden!

Vacatures bij KWbN

Bij Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) kun je ook de hele dag met wandelen bezig zijn! Samen met onze honderden verenigingen, tochtorganisatoren, trainers, begeleiders en vrijwilligers willen we wandelaars zo veel mogelijk wandelplezier bezorgen. Dat doen we ook via dit platform Wandel.nl. Wil jij je steentje bijdragen om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen met wandelen? Kijk op KWbN.nl voor de actuele vacatures. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar vrijwillige reporters.

Team Kwbn
Team KWbN.