Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Op wandelavontuur met/zonder beperkingen

Voor Tim van Bezooijen (30) uit Lopik is een lange wandeling een uitdaging. Sinds zijn geboorte leeft hij met spierspasmes en onwillekeurige bewegingen. Op Wandel.nl vertelt hij over zijn ervaringen met wandelvakanties en een off-road rolstoel.

afbeeldingen van wandelaars in de natuur, met een off-road rolstoel.
Foto: © Rob Oostwegel

Tim is werktuigbouwkundig ingenieur en woont vlak buiten de dorpskern van Lopik, op een kleinschalige boerderij met minicamping aan de Lek. “Een familiebedrijfje waar ik graag de handen uit de mouwen steek en de vakantiegangers een mooie tijd wil bieden.”

Sinds zijn geboorte leeft hij met een lichamelijke en motorische beperking. “Ik zeg liever handicap. Het beestje heeft een naam, maar het wordt pas een beperking wanneer je omgeving en jijzelf daar ook zo naar kijkt”, zegt hij. Door een zuurstoftekort tijdens zijn geboorte leeft hij met Cerebrale Parese (CP). “Het zuurstoftekort heeft geleid tot een hersenbeschadiging waardoor de aansturing van mijn spieren niet goed verloopt. Hierdoor ervaar ik vrijwel altijd spierspasmes en onwillekeurige bewegingen, zeker in de fijnere motoriek.”

afbeelding van Tim van Bezooijen tijdens een wandelreis
Tim van Bezooijen (midden) tijdens een wandelreis. (Foto's: © Stichting Onbegrensd Avontuur)
afbeelding van wandelaars in de duinen.

Schrikreacties

Door zijn handicap kan Tim bijna nooit stilzitten. “Bij mij is er altijd wel iets dat beweegt tenzij ik slaap of ergens bij kan wegdromen. Ik heb een overmatige schrikreactie. Er bouwt constant spierspanning op en een plotselinge gebeurtenis triggert deze spanning waardoor het ineens vrij komt. Je kunt het vergelijken met de opbouw van geladen deeltjes tot een bliksemflits.”

Autorijden lukt niet vanwege de schrikreacties. “Dat is te gevaarlijk, gezien de snelheid en drukte op de weg. Fietsen of op de trekker rijden gaat wel, omdat dit langzamer gaat en omdat het vaak minder druk is. Omdat ik wel kan lopen, is het voor mij goed te doen om met het OV te reizen.”

Bij bijna alles dat hij onderneemt, moet Tim praktisch nadenken. “Zolang ik thuis of op het werk ben, wordt mijn eten klaargemaakt en laat ik mijn drinken brengen. Dankzij mijn instelling om zoveel mogelijk zelf te doen, heeft mijn omgeving daar eigenlijk totaal geen problemen mee. Op de boerderij heeft mijn vader mij gelukkig altijd veel dingen laten uitproberen. Hij zegt altijd: ‘Probeer het maar! En als het niet gaat: roep of vind een andere manier’.”

afbeelding van wandelaars met een Joélette (wandelvoertuig)
Op pad met de Joélette, een off-road rolstoel. (Foto: © Rob Oostwegel)
afbeelding van wandelaars met een beperking, aan het pauzeren in de natuur.
Genieten van de rust in de natuur: ook erg belangrijk voor wandelaars met een handicap.

Belangrijk: rust in de natuur

Wandelen is voor Tim een uitlaatklep maar ook een uitdaging. “Mijn loopbeweging is niet zoals het hoort, dus in evenwicht blijven of lang lopen kan belastend worden. Hierdoor ga ik niet zo snel wandelend op pad en zeker niet op paadjes waar evenwicht belangrijk is. Dat is jammer, want door in de natuur te zijn ervaar je ook rust, iets wat belangrijk voor mij is.”

In stedelijk gebied is een looproute vaak vlak of aangepast, en er is vaak wel iets om vast te houden, voor de balans. In de natuur is dat anders, zegt Tim. “Daar staat geen reling naast een afdaling. Het is dus heel belangrijk om vooruit te kijken en snel te reageren, je niet te snel af te laten leiden. Daarom moet ik niet zwaarbepakt gaan wandelen of lange gesprekken voeren.”

Meer actie en avontuur

In 2021 ontdekte Tim het bestaan van de off-road rolstoel, waarmee hij gelukkig vaker de natuur in kan. Voor die tijd boekte Tim vaak vakanties met hotelovernachtingen, maar miste hij actie. De Joélette, zoals de rolstoel heet, kwam op zijn pad via Stichting Onbegrensd Avontuur. Een verademing: “Hierdoor kan ik aan wandeltochten meedoen en kom ik ook eens op moeilijk bereikbare plekken, waardoor ik meer van de omgeving kan zien. Zo ben ik niet steeds alleen maar bezig met balans zoeken en kan ik meer degelijke gesprekken voeren met de medewandelaars.”

afbeelding van een wandelaar met een off-road rolstoel op een moeilijk begaanbaar pad.
Met een off-road rolstoel kom je ook op moeilijk begaanbare paden.
afbeelding van wandelaars die een modderplas trotseren.

Off-road gaan

Met Stichting Onbegrensd Avontuur ging hij mee op twee avontuurlijke wandelweekenden, in Vijlen en Eupen, en maakte hij een dagtocht bij Maastricht. In Eupen ging hij voor het eerst off-road met de Joélette. Met een groepje van 7 mensen leerde hij offline te navigeren op de natuur, met een kompas en kaart. Dankzij de robuuste bouw van de rolstoel kon hij spontaan allerlei paadjes inslaan. “Geitenpaadjes, smalle wandelpaden, mountainbiketrails, noem maar op. Ook paden met stenen, boomwortels, modderplassen. Met deze stoel is het allemaal mogelijk. De wandeling was heel basic en ik heb er ontzettend van genoten!”

Met een beetje hulp en misschien een hulpmiddel, kunnen we allemaal op avontuur!

“Wees inclusief”

Hij roept wandelaars, wandelorganisaties en reisorganisaties op om met elkaar in gesprek te blijven over de mogelijkheden om toch off-road te gaan, en elkaar tips te geven. “Er worden prachtige wandeltochten en avontuurlijke reizen georganiseerd waarbij je misschien niet had gedacht dat ze mogelijk waren voor mensen met een lichamelijke beperking. Met een beetje hulp en misschien een hulpmiddel, kunnen we allemaal op avontuur!”

afbeelding van wandelaars met een beperking, op wandelreis.
afbeelding van wandelaars met een beperking die een riviertje trotseren.

Het ware avontuur

Tegen wandelorganisaties of andere mensen die meer inclusief willen zijn, zou Tim willen zeggen: “Betrek mensen met een beperking in je planning. Iemand die al jaren of zelfs zijn hele leven gehandicapt is, weet het beste wat hij of zij wel of niet kan. Wanneer iemand de uitdaging niet krijgt, zal diegene ook niets nieuws ontdekken.” Meer avontuur, dus! Tim: “Probeer eens iets zonder te weten wat de uitkomst zal zijn! In die instelling schuilt voor mij het ware avontuur.”

afbeelding van wandelaars in de natuur.