Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen met diabetes

Als jij diabetes (suikerziekte) hebt, hoe kan wandelen je dan helpen om gezonder te worden en je beter in je vel te voelen? Wandel.nl geeft je tips.

Wandelen Met Diabetes: Wandelen park
(Foto: © Diabetesvereniging Nederland)

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij er te veel suiker (glucose) in je bloed zit. Vroegen noemden we dit daarom ook wel suikerziekte. Om glucose uit je bloed te halen, heeft je lichaam insuline nodig. Dit wordt gemaakt in je alvleesklier. Bij diabetes kan het lichaam de glucose in je bloed niet goed op peil houden. De meest bekende vormen diabetes zijn type 1 en type 2.

Diabetes type 1 

Bij diabetes type 1 maakt je lichaam geen insuline meer aan. Dit komt omdat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Om dit op te lossen moeten mensen met diabetes type 1 zelf insuline toedienen via een insulinepen of een insulinepomp. 

Diabetes type 2 

Bij diabetes type 2 maakt je lichaam niet genoeg insuline meer aan. Of je lichaam reageert niet meer zo goed op insuline. Ook hierdoor kan de glucose niet goed uit je bloed gehaald worden. De behandeling van diabetes type 2 is (meestal) anders dan bij type 1. Bij sommige mensen bestaat de behandeling uit een gezondere leefstijl. Door gezond te eten of meer te bewegen hebben sommige mensen minder, of zelfs helemaal geen meer medicijnen (pillen) nodig. Soms is het ook bij diabetes type 2 nodig om insuline te spuiten. 

Wandelen Met Diabetes: Diabetesvereniging Nederland
John en Gert zijn vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland en wandelen veel. (Foto: © Diabetesvereniging Nederland)
Nooit gedacht dat ik van wandelen zo enthousiast zou worden

Dit zijn de ervaringen van Angela

Angela de Rooij, belangenbehartiger bij Diabetesvereniging Nederland, vertelt over haar ervaringen met wandelen: “Ik was altijd een fietser. Lekker snel door stad, bos en lanen. Vroeger gingen we al op fietsvakantie met de kinderen en een aantal jaren geleden ben ik samen met mijn man vanuit Berlijn naar huis gefietst. Ik vond het altijd fijn dat je met fietsen snel kilometers kon maken. En eerlijk, als ik ging wandelen kwam ik altijd met pijnlijke voeten thuis.” 

Inmiddels is ze gegrepen door het wandelvirus: “In coronatijd werd ik door de wandel-app ‘Ommetje’ van Erik Scherder geactiveerd om toch ook eens door mijn buurt te gaan wandelen. En het virus heeft me gegrepen: ik wandel geen vierdaagse, maar elke dag 7000 stappen is inmiddels routine geworden. En ik zie veel meer: mooie stoeptegels, ontluikende bloemen of opgroeiende fazantenkuikens.” 

Wandelen Met Diabetes: Diabetes park
(Foto: © Diabetesvereniging Nederland)
Wandelen Met Diabetes: Diabetes app
Het bijhouden van het glucose gehalte in de app. (Foto: © Diabetesvereniging Nederland)

Angela heeft zelf ook diabetes. “Daarom ben ik toch wat voorzichtig met mijn voeten en ga ik regelmatig naar de podotherapeut. Ik heb nu steunzolen en kreeg het advies om wandelwol te gebruiken. Met deze adviezen loop ik als een kieviet. Ik vind wandelen nu zo leuk dat ik elke maand aansluit bij een wandeling die vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland van de regio Utrecht organiseren. We kletsen over van alles wat ons bezighoudt en soms wisselen we diabetesnieuwtjes uit. Bijgaande foto hebben we gemaakt tijdens een afsluitend kopje koffie in het café. Het bewijs dat wandelen een gunstig effect op je bloedglucosewaarden heeft.” 

Voordelen van wandelen als je diabetes hebt

Heb je diabetes, dan is het goed om regelmatig te wandelen. Het heeft namelijk een positief effect op je lichaam, je gewicht en je bloedglucosewaarden. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat glucose gemakkelijker uit je bloed gehaald wordt. Het hoeft geen zware inspanning te zijn. Elke dag een half uurtje stevig doorwandelen helpt al. Bij sommige mensen met diabetes type 2 kan bewegen ervoor zorgen dat ze minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig hebben. Mensen met diabetes type 1 spuiten insuline, net als sommige mensen met diabetes type 2. Ook als je insuline gebruikt is bewegen belangrijk omdat je daardoor gevoeliger wordt voor insuline. Hierdoor hoeven mensen dan minder insuline te gebruiken. 

Langetermijnvoordelen 

Wandelen heeft ook op de langere termijn voordelen op je gezondheid als je diabetes hebt. Het zorgt ervoor dat je een kleinere kans hebt op complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten of mentale problemen. Bewegen draagt namelijk bij aan: 

•  Soepelere spieren en bloedvaten 
•  Een gezond(er) gewicht 
•  Betere bloeddruk 
•  Betere bloedsomloop 
•  Betere cholesterolspiegels 
•  Minder dagelijkse stress en spanning 
•  Minder kans op depressies 
•  Betere nierfunctie 

Wandelen met diabetes
(Foto: © Shutterstock)

Wandelen met diabetes: tips

  • Gebruik je insuline en ga je een lange, intensieve wandeling maken? Meet dan altijd je bloedglucose voordat je je intensief inspant. Bewegen kan een hypo veroorzaken. Is je bloedglucose laag, breng dit dan eerst op peil. Ook kan het handig zijn om glucosetabletten mee te nemen. 
  • Controleer regelmatig, maar zeker na een (lange) wandeling, je voeten op wondjes. Bij diabetes genezen wondjes minder gemakkelijk. 
  • Koop (wandel)schoenen die de hele voet ondersteunen om te voorkomen dat je drukplekken of wondjes krijgt. Er zijn speciale schoenen om een diabetische voet te voorkomen.  
  • Vind je het leuk om te wandelen met andere mensen met diabetes? Kijk dan ook eens in de agenda van Diabetesvereniging Nederland. 
  • Wil je meer tips wandelen en gezond leven met diabetes? Kijk dan ook eens op voluitlevenmetdiabetes.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief.