Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen en dementie

In onze serie ‘wandelen met een ziekte’ belichten we iedere keer een aandoening, waar veel mensen mee te kampen hebben. Hoe kan wandelen helpen om gezonder te worden en je beter in je vel te voelen? In dit artikel belichten we dementie.

zoon omarmt zijn vader in de natuur.
(Foto's: © Shutterstock)

Wat is dementie?

Verdwalen, vergeetachtigheid, problemen met taal of veranderend gedrag. Het zijn slechts enkele symptomen die kunnen wijzen op dementie. Bij dementie kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Er is sprake van een afbraak van zenuwcellen in de hersenen of de verbindingen tussen de cellen. Hierdoor kunnen de hersenen minder goed functioneren. De schade is onomkeerbaar en de beschadigingen zullen verergeren met toename van de ernst van de symptomen tot gevolg. Hierdoor kunnen de meeste mensen met dementie niet meer thuis blijven wonen en verhuizen naar zorginstelling.

Gemiddeld leven mensen met dementie acht jaar en wordt de diagnose gesteld na 14 maanden.

Er zijn wel meer dan 50 verschillende vormen van dementie, waarvan Alzheimer de meest bekende is. Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie. Dat aantal zal, gelet op de vergrijzing, toe gaan nemen naar meer dan een half miljoen in 2040, verwacht Alzheimer Nederland.

twee vrouwen wandelen samen in de natuur.

Stimuleren

“De meeste mensen met de diagnose dementie willen zo lang mogelijk blijven doen wat ze al deden, voordat ze dementie kregen", vertelt Carolien van IJsendoorn van Alzheimer Nederland. "Het is voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten, een slopende ziekte. En juist daarom zo belangrijk om in beweging te blijven. Beweging, en wandelen in het bijzonder, heeft een positief effect op lichaam en geest. Dat geldt voor iedereen en zeker ook voor mensen met dementie. Een kwetsbaar brein is extra gebaat bij een goede doorbloeding. Wandelen stimuleert dat op een gezonde en veilige manier.”

Tips voor mensen met dementie

Wie dementie heeft, kan onzeker worden door de toename en verergering van de symptomen. Even naar buiten gaan voor een wandeling is niet meer zo vanzelfsprekend. “Blijf echter niet binnen zitten,” waarschuwt Carolien. Ze geeft tips om toch vooral te blijven wandelen.

de benen en schoenen van iemand die wandelt op straat.
  • Naarmate de dementie vordert, wordt het oriënteren vaak wat lastig. Dan is het fijn om samen te wandelen. Een maatje is ook fijn voor de gezelligheid en is een extra stimulans om er op uit te gaan.

  • Wandel je liever alleen? Een GPS-systeem, bijvoorbeeld een app op de telefoon, kan ook een goede hulp zijn.

  • Wanneer het fysiek lastiger wordt om te wandelen, is het goed om routes te zoeken die zoveel mogelijk een effen ondergrond hebben en vrij zijn van gemotoriseerd verkeer. Met deze aanpassingen kunnen mensen met dementie vaak nog lang genieten van het wandelen. Maar er zijn tal van manieren om actief te blijven. Je vind hier nog meer tips.

  • Blijf genieten, zoals je dat altijd graag hebt gedaan. En durf hulp te vragen aan familie, bekenden, vrijwilligers, maar ook mensen die je onderweg tegenkomt. De meeste mensen vinden het fijn om te helpen, of om samen te wandelen. Voor een keertje, of als vaste wekelijkse afspraak bijvoorbeeld. Wie weet, kunnen daar mooie vriendschappen uit voortkomen.

Tips voor naasten

Leven met iemand met dementie heeft een grote impact op je eigen leven. “Waarschijnlijk verandert je rol van kind of partner naar een meer verzorgende rol. Daarnaast neem je beetje bij beetje afscheid van de persoon die je naaste ooit was, omdat contact krijgen steeds moeilijker wordt en het gedrag verandert,” legt Carolien uit. “Deze tips kunnen je helpen om met je naaste in beweging te blijven en eventueel wat te ontzorgen.”

handen houden elkaar vast.
  • In veel gemeenten zijn wandelgroepen voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Vraag ernaar bij de huisarts, het ontmoetingscentrum of de casemanager dementie.

  • Ga je wandelen met iemand met dementie, neem dan zorg uit handen, zonder de regie over te pakken. Kijk wat er nog goed gaat en haak daarop in.

  • Wil je tips over omgaan met iemand met dementie, kijk dan eens op dementie.nl.
Meer informatie over dementie

Lezersreactie van Wilma:

Wilma Kneppers heeft in de zomer van 2023 de 4Daagse Nijmegen uitgelopen samen met haar wandelmaatje Cor, die de diagnose Alzheimer heeft. Cor was nog niet vergeten dat hij dit absoluut nog eens wilde doen voor de vijfentwintigste keer. Samen liepen ze met succes de afstand van vier keer 30 kilometer. “Dat was voor ons beide heel pittig, maar het is gelukt.”

Wilma heeft een paar tips voor mensen die wandelmaatje (willen) zijn voor mensen met Alzheimer:Mensen met Alzheimer hebben echt een wandelmaatje nodig om de weg – letterlijk en figuurlijk – niet kwijt te raken. Het kan wel zwaar zijn om als begeleider de ander te blijven ondersteunen en dit steeds te blijven doen. Bouw het wandelen heel geleidelijk op, steeds op een vaste dag en eenzelfde tijdstip. Langzaam routine opbouwen werkt het beste."

Wilma merkte dat het lopen van een evenement zoals de 4Daagse Nijmegen wel een extra uitdaging vormde. “Na één dag was me duidelijk dat het veel ingewikkelder was dan ik had verwacht. Thuis ging alles nog redelijk goed, volgens zijn partner. Maar eenmaal uit zijn dagelijkse omgeving, raakte alles zoek, wist hij niet meer wat we moesten doen en waarom we het deden. Ook brak er regelmatig paniek uit, vooral als er weer iets zoek was geraakt. Dus voordat je iets nieuws gaat ondernemen, bedenk dan goed hoe je dit aanpakt. Paniek voor de ander is erg akelig en beter om te vermijden.”