Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen en wetenschap: dit zijn de feiten

Wandel.nl deelt hier enkele wetenschappelijk bewezen feiten, weetjes en bijzonderheden over wandelen. Mocht je ooit nog twijfelen aan het positieve effect van wandelen, dan is dit je bewijs. Uitstekende feitjes om je omgeving mee te overtuigen om een rondje mee te lopen!

Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten: Vrouw in zonlicht
(Foto: © Shutterstock)

Wandelwetenschap #1 Van 4.000 stappen per dag leef je langer

Dat wandelen gezond is, dat weten we allemaal. Werd eerst 10.000 stappen per dag als minimum benoemd, studie wijst nu uit dat een dagelijks kort stukje van 3.967 stappen een vroegtijdelijke dood al verkleind voor vrijwel alle medische oorzaken. Om het risico op een vroegtijdig overlijden aan hart- en vaatziekten te verkleinen is zelfs 2.337 stappen per dag al voldoende. 
Overigens, als je meer stappen per dag zet, heeft dat een nog groter gezondheidseffect. Twijfel je dus om nog even naar buiten te gaan voor een ommetje? Niet twijfelen, maar doen!

(Bron: European Journal of Preventive Cardiology)

Een interessante aanvulling is de wandelsnelheid waarmee je je stappen zet. Je behaalt extra gezondheidsvoordelen met een hogere pasfrequentie, ongeacht je stappentotaal.

(Bron: Journal of the American College of Cardiology)

Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten; Wandelen bosgebied
(Foto: © Shutterstock)
Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten; Jongeren in Bosgebied
Wandelen is populair bij jongeren. (Foto: © Shutterstock)

Wandelwetenschap #2 Wandelende jongeren op zoek naar rust en ontspanning

Wandelnet heeft in samenwerking met de ANWB onderzoek gedaan naar jongeren en wandelen, waarbij de Nationale Wandelmonitor 2021 als basis werd gebruikt. Veel jongeren (16 tot 30 jaar) hebben het wandelen in de coronaperiode ontdekt en zijn na de pandemie blijven wandelen. 
Jongeren zijn vooral op zoek naar rust en ontspanning en ervaren een gevoel van vrijheid, waarbij vooral een natuurlijke wandelomgeving erg wordt gewaardeerd. 

(Bron: Trendrapport jongeren en wandelen)

Wandelwetenschap #3 Je beweegt meer als je dicht bij een park woont

ZonMW startte in 2022 met een onderzoek naar de invloed van een groene leefomgeving op beweeggedrag. Dat er een verband is tussen de aanwezigheid van aantrekkelijk openbaar groen in de woonwijk en bewegen, was al bekend. In het onderzoek wordt nu gekeken of dit ook echt zo is en welke maatregelen dan het beste werken. Leiden aanpassingen in de omgeving echt tot meer bewegen en dus gezondheidswinst? Onder de projectnaam Space2Move worden lopende experimenten gevolgd en onderzocht welke maatregelen met betrekking tot aanpassingen in het openbaar groen het beste werken. 

(Bron: ZonMW)

Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten; Wandelpad park
(Foto: © Shutterstock)
Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten; Grasveld zaadjes
(Foto: © Shutterstock)

Wandelwetenschap #4 Groen helpt tegen stress

Hoe groot is de invloed van natuur op onze mentale gezondheid precies? Psychologe en onderzoekster Daphne Meuwese deed hier onderzoek naar. Meuwese ontdekte dat groen om ons heen ons beter in staat stelt om te verwerken en dat we ons in de natuur meer ontspannen voelen. In de natuur is alle ruimte voor bezinning. Al binnen vijf minuten is de positieve invloed van het groen merkbaar en vloeit stress weg. Geen natuur in de buurt? Zelfs het kijken naar filmpjes van natuur of naar een kamerplant kan al ontspannend werken. Maar beter is het om dagelijks even een de natuur in te gaan. Combineer je dat met wandelen? Dan heb je helemaal een win-win situatie. 

(Bron: When in need, nature is there for you, Daphne Meuwese)

Wandelwetenschap #5 Onbewust zaden verspreiden

‘Leave nothing but footsteps’ is een bekende kreet onder wandelaars. Dachten we dat wandelen een zeer lage impact had op de natuur, dan komen we toch even bedrogen uit! Onderzoek in Australië heeft uitgewezen dat hikers en mountainbikers onbewust meehelpen aan het verspreiden van onkruidzaden. Vooral de verspreiding van zaden die oorspronkelijk niet in een bepaald gebied thuishoren kan schadelijk zijn voor het milieu. Het risico kan verkleind worden door schoenen en kleding goed schoon te maken. 

Tip voor als je regelmatig wandelt in het buitenland of in verschillende ecosystemen: maak je wandelschoenen, dus ook de zolen goed schoon, voordat je naar een ander gebied gaat om verspreiding van uitheemse zaadjes te voorkomen. 

(Bron: Sciencedirect)

Wandelen En Wetenschap Dit Zijn De Feiten; Grasveld in zonlicht
(Foto: © Pixabay)