Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De voordelen van alleen wandelen

Wandelen kan gezellig in een groep of met een wandelmaatje, maar ook individueel kun je prima op pad. In je eentje wandelen heeft zelfs ook voordelen. Welke? We zetten ze voor je op een rij.

Wandelaar rustend in bos

Ga jij er wel eens alleen op uit? Niet iedereen vindt het fijn om alleen een wandeling te maken, maar als je de voordelen op een rijtje zet is het echt het overwegen waard.

Rust

Trek er eens alleen op uit, ga het bos of de polder in en ervaar de rust en stilte om je heen. Het is goed voor lichaam en geest om je even helemaal los te maken van de druk(te) van alledag door bijvoorbeeld  het thuis lesgeven aan de kinderen en thuiswerken, of gewoon om je vier muren even te ontvluchten. Tijdens een wandeling kun je je gedachten alle kanten op laten gaan, kom je tot nieuwe ideeën, los je dat ene probleem op of kun je je gedachten ordenen. Met wandelen laad je je op om de dag fris te beginnen of juist de middag of avond met meer energie door te komen.

Wandelaar op het strand

Geen rekening houden met

Als je alleen gaat wandelen, hoef je met niemand rekening te houden. Je kunt je eigen tempo bepalen, training doen of aan je techniek werken. Maar je kunt ook zelf je route bepalen. Plan eens geen route maar luister naar je gevoel en laat de benen leiden. Geen vooraf gemaakt plan, maar intuïtief de neus achterna. Niemand die jou zegt waar je heen moet en zo ervaar je pure vrijheid.
Daarnaast kun je ook je eigen tempo bepalen. De ene dag is de andere niet. Laat de benen eens spreken in plaats van je trainingsschema. Heb je zin om stevig door te stappen of sta je om de haverklap op de rem om de omgeving in je op te nemen? De keuze is aan jou.

Podcast of muziek

Als je met iemand samen loopt zul je niet snel met een headphone of oordopjes in lopen. Maar als je geen gesprekspartner hebt kun je ongegeneerd naar je favoriete muziek of podcast luisteren. Zeker als je dat normaal gesproken niet doet tijdens het wandelen ervaar je je wandeling heel anders.

Forest bathing

Buiten zijn is gezond, in het bos helemaal. In Japan ontstond in 1980 een fenomeen genaamd shinrin-yoku oftewel forest bathing. Je neemt als het ware het bos met al je zintuigen in je op en verbindt je met de natuur. Een natuurbadje van twee uur brengt al vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Je komt even los van de technologie, het helpt je om in het hier en nu te zijn, het gaat stress tegen en helpt je te relaxen.

Wandelaar in het bos

Je hoeft niet veel moeite te doen om een bosbad te nemen. Zoek een plek waar je je fijn voelt (dat kan ook je tuin of het park zijn), laat de telefoon thuis of zet hem uit en laat je zintuigen het werk doen. Ruik de geur van atmosfeer van het bos en die regenbui, adem de frisse winterlucht diep in. Voel de kou tintelen op de huid, de grond onder de voeten (misschien doe je wel even je schoenen uit om de grond met de blote voeten te voelen) en de structuur van het gras of een boomstam met je handen. Kijk om je heen en zie de zon door de takken schijnen en ontdek de verschillende kleuren om je heen. Als je je helemaal onderdompelt in het bos kom je tot een relaxte ‘state of mind’ en ervaar je pure blijdschap. En dat kunnen we in deze tijden allemaal wel gebruiken.

Wandelaar in de mist

Dieren spotten

Als je alleen door de natuur wandelt heb je grotere kans om dieren te spotten, als je tenminste niet hard met je muziek meezingt. Neem een verrekijker en gidsje mee (of download een app op je telefoon) met daarin informatie over vogels, insecten, bomen, planten, diersporen, etc. Met een beetje plantenkennis kun je zelfs je eigen maaltijd bij elkaar zoeken. Ook in de winter kom je genoeg dieren tegen, boswachter Tim geeft je tips om oog in oog te komen staan met dieren tijdens je winterwandeling.

Bewijs

Wil je toch je wandelavontuur delen met je wandelvrienden? Neem je telefoon of fotocamera mee en neem eens de tijd om die ene mooie foto te maken. Deel je foto’s via je social media of organiseer een online meeting met je wandelvrienden om de mooiste foto’s en bijbehorende verhalen van de afgelopen week met elkaar te delen.