Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tien verrassende tips om calorieën te verbranden

Wie af wilt vallen zal meer calorieën moeten verbranden dan binnenkrijgen. Met deze verrassende manieren en tips verbrand je niet alleen een paar extra calorieën, maar houd je het ook uitdagend.

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Wandelen heuvel
(Foto: © Shutterstock)

Heb je als doel om een paar kilo af te vallen? Dan is het belangrijk om te weten dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan je verbruikt, of meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt. Om één kilo lichaamsvet te verliezen moet je 7.000 calorieën verbranden. Dat betekent dat je flink actief moet zijn. Bedenk dat met 10.000 stappen zetten je ongeveer 400 tot 500 calorieën verbruikt. Het kost je op deze manier twee weken om een kilo af te vallen. Mits je ook let op je voeding en niet meer eet dan je dagelijkse energiebehoefte. Met deze tips en verrassende manieren helpen we je een handje wat extra calorieën te verbranden. 

Calorieën verbranden tip 1: wandelen met een extra boost

Als je beweegt, verbrand je calorieën. Wandelen is dus een hele goede manier om (te beginnen met) af te vallen. Hoeveel calorieën je met wandelen verbruikt is afhankelijk van onder meer jouw persoonlijke leefstijl, leeftijd, gewicht en wandelsnelheid en -duur. Dat kun je grofweg berekenen met deze formule. 

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Afval bos
Afval van de grond rapen als extra boost tijdens je wandeling. (Foto: © Shutterstock)

Je verbrandt dus helemaal niet zo heel veel calorieën met wandelen, maar dit kun je een boost geven door tijdens het wandelen oefeningen toe te voegen. Na iedere kilometer of vijf minuten wandelen voer je een opdracht uit, die je naar eigen inzicht kunt variëren: squats, uitvalspassen, een aantal passen dribbelen, enzovoorts. Of neem een vuilniszak mee en pak het rondzwervende afval van de grond. Zak vol? Bukken, tillen en sjouwen in één! Door oefeningen te doen verhoog je steeds je hartslag, zet je andere spiergroepen aan het werk en verbruik je energie. 

Calorieën verbranden tip 2: krachttraining

Als je de oefeningen uit de vorige tip toepast, ben je eigenlijk al een beetje bezig met krachttraining. Door regelmatig krachtoefeningen in de sportschool of thuis met je eigen lichaamsgewicht aan je schema toe te voegen, bouw je spiermassa op. En het voordeel van spieren: deze verbruiken in rust ook energie!  

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Krachttraining sportschool
(Foto: © Pixabay)
Tien Verrassende Tips Om Calorieën Te Verbranden: ijsbad calorieën
Verbruik meer energie d.m.v een ijsbad. (Foto: © Michele Ursi, Shutterstock)

Calorieën verbranden tip 3: zoek de kou op

Je lichaam verbruikt met koude meer energie om de interne temperatuur op peil te houden. Zet thuis de verwarming een standje lager, ga lekker in de kou wandelen, spoel na het douchen met koud water af of neem een ijsbad.  

Calorieën verbranden tip 4: drink groene thee

Groene thee bevat naast een beetje cafeïne ook veel antioxidanten, zoals epigallocatechinegallaat (EGCG). Dit stofje staat er om bekend de stofwisseling te kunnen stimuleren. De verbindingen in groene thee verhogen de hormoonspiegels, die vetcellen vertellen vet af te breken. Hierdoor komt vet vrij dat beschikbaar komt als energie. Dit effect kan door sporten zelfs nog versterkt worden. 

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Thee drinken
(Foto: © Pexels)
Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: gewicht weegschaal
(Foto: © Shutterstock)

Calorieën verbranden tip 5: neem altijd iets mee

Een uitdagende! Neem, waar je ook heen gaat, iets mee. Of het nu een flesje water is dat je in de hand houdt, of een rugzak met wat extra gewicht, zoals een paar boeken. Bovendien handig als je een mooie wandeling maakt en in het voorjaarszonnetje een fijn plekje tegenkomt om even te zitten. Kun je meteen in je favoriete boek lezen. Doordat je lichaam extra gewicht moet dragen, of doordat je continue iets vasthoudt, train je weer die spieren en verbruik je energie. 

Calorieën verbranden tip 6: meer water drinken

Water zorgt niet direct voor een extra verbruik van calorieën, maar heeft indirect wel invloed. Honger wordt soms verward met dorst. Als je goed hydrateert, dus drinkt, zul je minder eten. Bovendien verhoogt het drinken van voldoende water (twee liter per dag) je stofwisseling en zal je algehele gezondheid beter zijn. Je kunt beter trainen en je bent energieker. 

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Fles water
Drink 2 liter water per dag om je gezondheid te verbeteren. (Foto: © Pixabay)
Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Eiwitrijk eten
Eet eiwitrijk om meer energie te verbranden. (Foto: © Shutterstock)

Calorieën verbranden tip 7: eet eiwitrijk

Wist je dat je lichaam meer moeite moet doen om eiwitten te verbranden? Wanneer 25 tot 30 procent van je totale calorie-inname bestaat uit eiwitten, verbrand je ongeveer 80 tot 100 calorieën per dag extra. Het kost je lichaam namelijk meer energie om eiwitten te verwerken dan koolhydraten en vetten. 

Calorieën verbranden tip 8: niet stilzitten

Heb je een zittend beroep of zit je veel in de auto? Dan zul je waarschijnlijk op die momenten heel inactief zijn. Hier kun je wat verandering in brengen die een positief effect hebben op je calorieverbruik. Let eens goed op je houding en neem een actieve zithouding aan. Span je buik- en bilspieren aan, wiebel met je benen onder je bureau, beweeg mee met de muziek, oftewel: zit niet stil. 

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden: Squad oefening
(Foto: © Shutterstock)
Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden; Vrouw bad
(Foto: © Shutterstock)

Calorieën verbranden tip 9: heet bad

Met een uur dobberen in een heet bad (40 graden) verbrand je evenveel calorieën als met een lichte workout. Doordat je lichaam zich moet aanpassen aan de temperatuur komen er eiwitten vrij die reageren op de warmte. Dezelfde eiwitten die vrijkomen als je een ontsteking of infectie hebt. Doel van de eiwitten is om je te beschermen tegen de warmte. Dit proces zorgt ervoor dat je energieverbruik toeneemt. 

Calorieën verbranden tip 10: eet pittig

Eet eens vaker een pittige maaltijd. Pittig gekruid eten bevat namelijk capsaïcine. Dit zit ook in rode pepers. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam het vermogen om vet te verbranden vergroot. Kies dan wel voor verse producten, zoals gedroogd chilipoeder of verse pepers en niet voor kant-en-klare sauzen of mixen. Die bevatten namelijk veel zout en suiker en leveren weer onnodige calorieën op. 

Tien Verrassende Tips Om Calorieen Te Verbranden; Peper vork
Eet verse pepers om vet verbanding te vergroten. (Foto: © Pixabay)