Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Afvallen zonder dieet, het kan echt

Wie een strikt dieet volgt, weet hoe moeilijk het is om dit vol te houden en het resultaat blijvend te behouden. Dat kan anders. We spraken met Marije Peek, die onlangs haar boek ‘Nooit meer op dieet’ lanceerde. Hoe kwam zij uit op een gezond gewicht, zonder crash-dieet en andere snelle trucs?

Afvallen zonder dieet, het kan echt; Marije Peek
Marije Peek. (Foto: © José van Riele)

Nooit meer op dieet. Het klinkt bijna als een sprookje. Want hoe val je af zonder dieet? Marije Peek ondervond zelf dat het volgen van diëten uiteindelijk geen blijvend effect had. Na 40 kilo afgevallen te zijn, kwam ze in een jaar ook weer tien kilo aan. Wat zijn haar tips om dit beter aan te pakken?

Poging tot diëten

Marije vertelt haar verhaal: “Als kind kampte ik al met overgewicht. Ik had als baby acute lymfatische leukemie en was gewend thuis altijd mijn zin te krijgen. Ook op het gebied van eten. Ik at nauwelijks groente en vooral ongezonde dingen. Daar kwam bij dat ik op school werd gepest vanwege mijn uiterlijk en een laag zelfbeeld had, wat het emotie-eten in de hand werkte. Ik werd steeds zwaarder.”

Rond haar 16e realiseerde ze zich dat het anders moest. Ze had veel fysieke klachten en was niet blij met zichzelf. Ze begon met sporten in de sportschool en diëten. Uiteindelijk viel ze 40 kilo af. Maar het strenge diëten eiste z’n tol toen ze alles losliet en al snel weer 10 kilo aankwam.

Afvallen zonder dieet, het kan echt; sportschool
Marije in de sportschool. (Foto: © eigen bezit)
Afvallen zonder dieet, het kan echt
Marije Peek. (Foto: © eigen bezit)

Nieuwe gedragspatronen

Een combinatie van drie pijlers was wat Marije hielp. “Afvallen, of het creëren van een gezonde leefstijl, is namelijk geen kwestie van diëten, maar van het vinden van de perfecte balans tussen voeding, bewegen en mindset. Ontwikkel nieuwe gedragspatronen en je zult merken dat het uiteindelijk vanzelf gaat en je helemaal geen calorieën hoeft te tellen. Ik tel al twee jaar geen calorieën meer en mijn gewicht blijft in balans.”

Vallen en opstaan

“In mijn boek ‘Nooit meer op dieet’ neem ik je mee in hoe ik die balans heb gevonden.” Marije werd door vallen en opstaan wijzer. “Ik verdiepte mij steeds meer in voeding en deed mijn best om meer te begrijpen wat voeding doet. Ik was vastberaden een plan te maken voor mijzelf. Pas op dat moment maakte ik kennis met de macronutriënten en de voedingswaarde van producten. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Ik ontdekte dat ik mijzelf de afgelopen jaren echt wel tekort had gedaan met de zwart-witgedachten, de ‘alles-of-niets’-mentaliteit en vooral het uithongeren van mijn eigen lichaam.”

Afvallen zonder dieet, het kan echt; Nooit meer op dieet
Nooit meer op dieet, het boek van Marije Peek, is verschenen bij Kosmos Uitgevers.
Afvallen zonder dieet, het kan echt; wandelen
(Foto: © eigen bezit)

Anders denken

Daarbij komt ook een verandering in je denken kijken. Al heb je de motivatie om af te willen vallen, overtuigingen kunnen je flink dwars zitten. Het vraagt oefening om bewust te worden van je eigen gedachten en deze om te buigen naar groei en vervolgens doelen te stellen.
Bewegen is de derde belangrijke pijler. “Het liefst ga ik sporten in de sportschool. Ik was in het begin bang dat iedereen ‘iets’ van me zou vinden, maar ik werd juist heel enthousiast ontvangen. De groepslessen vind ik heel erg leuk en die motiveren mij enorm.”
Ook wandelen is iets wat Marije met regelmaat doet. “Het is een vast onderdeel van mijn leven geworden. Mijn vriend en ik proberen iedere ochtend de dag te starten met een wandeling door het park, of ik ga wandelend boodschappen doen, of wandel een rondje na een drukke werkdag, het liefst met een vriendin of mijn moeder.”

Slim eten

Een gezonde levensstijl betekent niet dat je alle minder gezonde dingen niet meer kan eten. “Ik kan best veel eten, als ik het slim indeel”, legt Marije uit. “Ik leerde de juiste porties voor mij kennen. Er is zo ook ruimte voor een keer wat anders, als het maar in balans is. Een grote verandering voor mij was om er achter te komen wat voeding met hoge voedingswaarden met mij doen. Ik voel me energiek, levenslustig en zit veel beter in mijn vel. Omdat ik me beter voel, is het ook makkelijker die ‘alles-of-niets’-mentaliteit los te laten. Laat los dat maatje 36, die twee stuks fruit of twee ons groenten per dag te moeten eten, dat moeten. Geef niet op als het een keer tegen zit, maar focus op wat wel goed gaat.”

Afvallen zonder dieet, het kan echt; gezonde snacks
Gezonde snacks. (Foto: © Shutterstock)

Nooit meer op dieet: 5 tips

Iedereen kan op een gezonde en verantwoorde manier gewicht kwijt raken of op een gezond gewicht blijven. Met deze vijf tips van Marije kun ook jij een blijvend resultaat behalen.

1. Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding. Verdiep je er eens in door op de verpakkingen van de producten of een app te kijken hoeveel eiwitten je per maaltijd eet. Voeg minimaal 20 gram eiwitten aan iedere hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch en diner) toe. Door voldoende eiwitten te eten zul je merken dat je langer een verzadigd gevoel hebt en minder last hebt van cravings. Deze worden voornamelijk ’s avonds minder.

2. Kijk bij het avondeten eens naar je bordindeling. Doorgaans bestaat je diner uit groente, vlees en een koolhydratenbron, zoals aardappelen of pasta. Grofweg is de ideale indeling (maar dat is medeafhankelijk van jouw persoonlijke behoeften) ½ groente, ¼ eiwitten en ¼ koolhydraten.

3.Crash diëten en detox kuren zijn erg populair en leveren op de korte termijn wellicht een resultaat, maar op de lange termijn werkt het niet. Voor blijvend resultaat zul je balans moeten vinden.

4.
Beweeg! Zoek iets wat bij jou past. Of het een groepsles in de sportschool is, waarbij iemand precies zegt wat je moet doen, of wandelen. Wil je niet alleen? Zoek een maatje of zet een podcast of muziek op. Doe wat werkt voor jou, maar neem het initiatief. je zult zien dat het leuk is. En positieve ervaringen geven motivatie. Creëer voor jezelf gewoontes, waarbij bewegen de standaard is: laat de auto zoveel mogelijk staan en doe de boodschappen bijvoorbeeld te voet of start de dag met een blokje om.

Afvallen zonder dieet, het kan echt
(Foto: © Shutterstock)
Afvallen zonder dieet, het kan echt
(Foto: © Shutterstock)

5. Planning en structuur zijn erg belangrijk. In ons drukke leven, waarbij we moeten werken, voor het gezin en huishouden moet zorgen, een sociaal leven hebben en dan ook nog eens moeten koken, schiet een gezonde avondmaaltijd er wel eens bij in. Voorkom de makkelijke keuze van afhaal- of magnetronmaaltijden door:

  • Voor meerdere dagen tegelijk je avondmaaltijden in te kopen. Zo hoef je op de dag zelf niet te bedenken wat je wilt eten. Bovendien heb je er geld aan uitgegeven en is het zonde voedsel weg te gooien.
  • Ontbreekt het je aan tijd om iedere avond vers te koken? Bereid dan meerdere maaltijden in één keer voor. Door je maaltijden vooraf te preppen hoef je alleen maar een bakje op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan een grote pan nasi of een bananenbrood! Maak dit op je vrije dag en pluk daar de voordelen de rest van de week vanaf.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Het boek 'Nooit meer op dieet' door Marije Peek is verschenen bij Kosmos Uitgevers (prijs: 24,99 euro). Volg Marije op haar populaire Instagram-account @Fitmetmarije.

Bekijk het boek