Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zij vielen ruim 20 kilo af door te wandelen

Ruim 20 kilo afvallen door te gaan wandelen: het is écht mogelijk. Wij spraken met twee wandelaars over de vele voordelen van hun nieuwe leefstijl: ze werden fysiek en mentaal fitter, ontmoetten nieuwe mensen en ervaren meer energie. “Door het wandelen en afvallen ben ik thuisgekomen bij mezelf.”

afbeelding van een groep wandelaars aan de rand van het bos.
(Foto: © Graddy Franke)

Zijn stappenteller tikt aan het einde van 2022 bijna de 4.000 kilometer aan. Dat ging bijna geruisloos. Een goed teken, want het betekent dat wandelen een serieus onderdeel in het leven van Graddy Franke (60) is geworden. Sterker nog, wandelen is inmiddels een passie voor de Emmenaar.

Wandeltraining

Dat was voorheen niet zo. Althans, niet in deze mate. Hij liep zijn rondjes met de honden en tijdens zijn vele werkreizen maakte hij regelmatig een ommetje. Maar Graddy vond dat hij meer aandacht moest besteden aan zijn gezondheid. Wandelen vond hij interessant, met name vanwege het sociale aspect en de looptechnieken. Daarom bezocht hij een informatieavond over wandeltrainingen. “Later bleek dit het 12-weken FitStap wandelprogramma te zijn van de Koninklijke Wandelbond Nederland. Een mooi programma onder leiding van Wilko Koster met naast wandeltrainingen aandacht voor voeding, eetpatronen en mentale fitheid”, vertelt Graddy.

afbeelding van Graddy Franke.
Graddy Franke.
afbeelding van een groep die wandelt door een winterlandschap.
Graddy Franke gaf zich op voor een wandelprogramma met een groep.

Met een groep

Ondanks dat afvallen niet zijn primaire doel was, vlogen de kilo’s er vanaf. “Ik gaf me op voor het programma, want het leek me leuk om samen met een groep in de buitenlucht te wandelen”, vertelt hij. “Maar het programma zorgde ervoor dat ik in een mum van tijd gewicht verloor.” Graddy viel zo’n 25 kilo af. En daar plukt hij nu dagelijks de vruchten van. Hij voelt zich fitter en zijn cholesterol- en suikerwaarden verbeterden. “De energie die ik heb, is én voelt anders.”

Intermittent fasting

Naast de wandeltrainingen experimenteerde Graddy met zijn voeding. “Mijn lichaam en geest bleken het goed te doen op eten in een beperkte periode, intermittent fasting. Ik eet nu tussen 11.00 uur en 19.00 uur. Verder paste ik niet heel veel aan in mijn eetpatroon, alleen minderde ik de suikers.”

afbeelding van wandelaars in een zonnig winterlandschap.
Voor een wandeling van meer dan 25 kilometer draait Graddy zijn hand niet meer om.

Vliegwieleffect

De combinatie van wandelen en het dieet zorgde ervoor dat Graddy zijn streefgewicht bereikte. Daardoor gaat het wandelen makkelijker. Voor een wandeling van meer dan 25 kilometer draait hij zijn hand niet meer om. En daardoor voelt hij zich fysiek en mentaal beter. Hij noemt het een vliegwieleffect, want het één stimuleert het ander. Bijkomend voordeel is dat hij tijdens zijn wandelingen nieuwe mensen ontmoet. “Ik maak in het noorden en oosten van het land regelmatig lange wandelingen. Daar kom ik in contact met mooie mensen met prachtige verhalen.”

Plezier

Graddy hoopt dat hij met zijn verhaal andere mensen inspireert. De gouden tip? “Zorg dat je plezier hebt in het wandelen, vind gelijkgestemden en doe kennis op over wandeltechnieken en trainingsvormen. Dat laatste hielp mij enorm. Met name het wisselen in afstanden, tempo en inbouwen van rustdagen. En voordat je het weet vliegen de kilo’s ervan af en heb je een goede verslaving te pakken.”

De energie die ik nu heb, is én voelt anders

Opnieuw leren lopen

Ook Daphne Buijk (37) uit Roosendaal verloor gewicht doordat ze startte met wandelen. Wat heet. Ze verloor door het wandelen te combineren met een koolhydraatarme leefstijl ruim twintig kilo. De aanleiding om te gaan wandelen was voor Daphne ingrijpend. Ze raakte halfzijdig verlamd en moest opnieuw leren lopen. Door dit stapje voor stapje op te bouwen, begon haar afvalproces.

afbeelding van Daphne Buijk in een natuurlandschap met sloten.
Daphne Buijk.
afbeelding van een vrouw die de rust en stilte in het bos ervaart.
Ervaar de rust en stilte tijdens je wandeling. (Foto: © Shutterstock)

Rust en stilte

Daphne herstelde en het wandelen werd een onderdeel van haar leven. Het gaf haar rust. “Het wandelen verlaagde mijn stresslevel. En dat had op zijn beurt een positief effect om mijn afvalproces. Het wandelen gaf rust in mijn hoofd. Ik kreeg antwoorden op vragen die al lang in mijn hoofd speelde. Dat kwam vooral door de stilte die ik ervaarde. Dat gaf me zelfvertrouwen en moed om door te gaan.”

Klachten verdwenen

Naast de rust die Daphne vond, werd ze steeds fitter. “Mijn chronische pijn en reumatische klachten werden minder. Ik had geen pijn meer en merkte niets meer van die extreme vermoeidheid die ik voorheen had. Sterker nog: ik was vol in de energie en tegelijkertijd viel ik af.”

Tijdens het wandel- en afvalproces leerde ze zichzelf weer kennen. “Ik ben thuisgekomen bij mezelf. Ik ben blij en trots op wie ik ben. Voorheen was de spiegel een voorwerp dat ik het liefste kapot wilde maken. Nu houd ik weer van mezelf. Ik kijk in de spiegel en ben tevreden met wie ik ben, van binnen én van buiten.”

Het wandelen verlaagde mijn stresslevel

'Gun het jezelf'

Inmiddels is wandelen niet alleen een onderdeel van haar levensstijl, maar vanaf april 2021 werkt ze als wandelcoach. “Mijn tips voor mensen die willen afvallen door te wandelen? Gun jezelf om te wandelen. Al is het maar twintig minuten op een dag. Je verbrandt calorieën en het maakt je productiever. Ik zou zeggen: trek je schoenen aan, pak een gezond tussendoortje en flesje water en ga lekker wandelen.”

afbeelding van de rug van de jas van Daphne Buijk, met een tekst over haar wandelcoaching.
Daphne Buijk is nu wandelcoach: "Trek je schoenen aan en ga lekker wandelen!"

Meer lezen?

In Magazine Wandel.nl lees je meer persoonlijke verhalen over afvallen door te wandelen. Wandelaars Gea van Mierlo (53) uit Hedel en Klaas-Jan Gräfe (49) uit Nijmegen vertellen in nummer 4 (december 2022 – februari 2023) over het genot van het wandelen, het aanpassen van hun eetpatroon en de moeilijke momenten en overwinningen. Magazine Wandel.nl is verkrijgbaar in onze Wandelshop. Op Wandel.nl lees je nog meer tips over afvallen door te wandelen.