Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Rekoefeningen voor wandelaars: nodig of overbodig?

Rekken en strekken: de meningen over het nut daarvan zijn vaak verdeeld. Zijn rekoefeningen voor wandelaars nodig of overbodig? Wandel.nl vertelt je over rekoefeningen en legt je uit hoe je deze op een verstandige manier kunt uitvoeren tijdens je wandeling. Ook kun je een aantal voorbeeldvideo’s bekijken.

Header Rekoefeningen Voor Wandelaars Nodig Of Overbodig

Wat is het nut van rekoefeningen?

Door aan het begin van je wandeling rekoefeningen te doen, verbetert de doorbloeding van je spieren. Je spieren worden daardoor soepeler. Dit vermindert de kans op blessures. Met soepelere spieren kun je bovendien met een betere techniek lopen. Hierdoor loop je makkelijker en kost het lopen (zeker bij langere afstanden) je minder moeite.

Tijdens het wandelen worden sommige spieren korter. Door aan het eind van je wandeling je spieren te rekken, breng je deze weer op lengte. Hierdoor herstellen je spieren sneller van de inspanning. Daarnaast kunnen rekoefeningen ook voor een moment van ontspanning zorgen.

Hoe kun je verstandig rekken?

Het is heel belangrijk om op de juiste manier je spieren te rekken. Rek je op een verkeerde manier, dan werkt dit juist averechts en vergroot je de kans op blessures.

Tip 1:

Het belangrijkste: je mag tijdens het rekken alleen een lichte rek in je spieren voelen. Het mag absoluut geen pijn doen.  

Tip 2:

Doe altijd eerst een warming-up voordat je gaat rekken. Je spieren moeten altijd al opgewarmd zijn voordat je ze gaat rekken. Wandel eerst tien minuten in een rustig tempo en begin daarna pas met de rekoefeningen. Zoek hiervoor een rustig plekje op, bijvoorbeeld een grasveld.

Tip 3:

Doe de oefeningen op een stabiele ondergrond, niet in mul zand of op een veld vol hobbels en kuilen.

Tip 4:

Gebruik een boom, bankje of ander object om je aan vast te houden tijdens sommige oefeningen.

Tip 5:

Rek je spieren niet verend, maar constant (houd de spanning op je spieren ongeveer 10 tot maximaal 30 seconden vast). Herhaal de rekoefening twee tot drie keer.

Tip 6:

Schud je spieren na het rekken even los.

Tip 7:

Voer de rekoefeningen op de juiste wijze uit. Neem de tijd voor de oefeningen en denk goed aan je houding. In de video’s hieronder kun je zien hoe je de oefeningen moet uitvoeren.

Video's met rekoefeningen

Wandeltrainer Bart Putman legt je in onderstaande video’s een aantal rekoefeningen uit: voor je kuiten, bovenbeenspieren, binnenkant bovenbenen en je schuine buikspieren.