Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Gemotiveerd wandelen: Marcel van der Perk maakte een netwerk van 25.000 km

Hoe houd je jezelf gemotiveerd om regelmatig te blijven wandelen of überhaupt zelfs naar buiten te gaan? Dat is heel persoonlijk. Marcel van der Perk had een vrij overweldigend doel. Hij startte in 2010 een soloproject en legde een eigen wandelnetwerk aan. Sindsdien wandelde hij ruim 25.000 kilometer kriskras door Nederland, waarbij hij verschillende wandelroutes aaneen heeft geregen.

Afbeelding Marcel van der Perk

Van idee tot doel

“Een persoonlijk doel was voor mij het beste om in beweging te blijven,” begint Marcel zijn verhaal. “Ik wandelde als kind veel met mijn broer in Zwitserland. We probeerden toen om wandelroutes aan elkaar te knopen en wandelden van dal naar dal via bergpassen. Het idee van wandelroutes knopen is me altijd bijgebleven. Vanuit mijn professie als universitair hoofddocent aardwetenschappen en geografie heb ik wel een voorliefde voor data verzamelen en gestructureerd werken. In 2010 ontvouwde zich het plan om heel Nederland te bewandelen.”

Het moest wel haalbaar zijn in een mensenleven
Afbeelding wandelnetwerk van Marcel van der Perk
Wandelnetwerk van Marcel van der Perk

Spelregels

Gaandeweg ontstond er een heel raster aan bewandelde wegen op de kaart van Nederland. Het eindpunt van de ene wandeling vormde het startpunt van een volgende. Of de wandeling werd gepland langs het begin- of eindpunt van een vorige. Er werden rondwandelingen gelopen, maar ook wandelingen van A naar B. Tijdens het spel ontstonden ook spelregels, die Marcel voor zichzelf stelde.

“In eerste instantie wilde ik een wandelnetwerk creëren, waarbij de afstand van elke locatie in Nederland maximaal op vijf kilometer van een wandelroute zou liggen. Het moest namelijk wel haalbaar zijn in een mensenleven. Later heb ik die vijf-kilometer-regel aangescherpt tot de regel dat het bewandelde netwerk zou worden opgebouwd uit polygonen van maximaal 100 km2 groot.”  Alle gewandelde kilometers werden met GPS getrackt en zo ontstond het hele netwerk op de kaart.

Boze boer

“In eerste instantie maakte ik zelf mijn wandelroutes via Google Earth en met behulp van kaarten,” vervolgt Marcel. “Iets wat ik heel leuk vind om te doen. Alleen kwam ik in de praktijk nogal eens voor een hek te staan of stond er een bord met verboden toegang en aanvullende bangmakerijen. Zo stond ik eens in de IJsselvallei voor een hek op een weg waar ik volgens mijn geplande route overheen moest. Ik ben doorgelopen, maar kreeg een boze boer achter me aan die er niet van gediend was dat ik over zijn terrein wandelde. Maar toen ik hem uitlegde wat ik aan het doen was, was het in orde. Gelukkig, anders moest ik een heel stuk omlopen via een provinciale weg. Met kaart en mobiele topografische kaarten is er altijd een alternatieve route te vinden, maar ik probeer dit soort situaties altijd te vermijden.”

Afbeelding Marcel van der Perk op de Sint-Pietersberg
In 2011: voormalig eindpunt van het Pieterpad op de Sint-Pietersberg, Maastricht (Foto: © Ida de Groot)
Het is voor mij de perfecte motivatie geweest om in beweging te blijven
Afbeelding Marcel van der Perk
In 2015: Zuidelijkste puntje van Nederland (Foto: © Melle Klein)

Nieuwe uitdaging

Dat is ook de reden dat Marcel overstapte naar bestaande wandelroutes. "Zo had ik meer zekerheid dat de paden ook daadwerkelijk toegankelijk waren. LAW’s, Streekpaden, routes uit wandelgidsen, ze kwamen allemaal aan bod. Het gepuzzel om de routes aan elkaar te knopen en het plannen van de wandelingen vind ik heerlijk om te doen. Het midden van Nederland was voor mij het makkelijkst om aan te reizen, maar voor het noorden en het zuiden van het land was het een ander verhaal. Ik reis voornamelijk met het openbaar vervoer en dan speelt reistijd ook een rol. Ik maakte van veel wandeldagen dan ook een weekendje weg. Een wandeldag beslaat toch al snel 25 tot 35 kilometer. In coronatijd moest ik me aanpassen vanwege het dringende advies niet met het openbaar vervoer te reizen. Enerzijds verbleef ik meer in Nederland, maar anderzijds was het reizen binnen Nederland een uitdaging. Hierdoor ontstond ook het idee voor een vervolg op dit project, namelijk het verkleinen van de polygonen. Ik had zo dichterbij huis een nieuwe uitdaging erbij. Op deze manier wandelen is voor mij de perfecte motivatie geweest om in beweging te blijven en mezelf uit te dagen nieuwe wandelroutes te verzinnen."

Na ruim 1.100 wandeldagen en meer dan 25.000 kilometer is het wandelnetwerk van Marcel klaar en zijn alle polygonen bewandeld. In maart wandelde hij het laatste lapje op de deken dicht in Zeeuws-Vlaanderen. De volgende stap? "Het verkleinen van de polygonen dus. Ik begin met het midden van het land. Er zijn nog zoveel mooie stukken Nederland die ik nog niet gezien heb of waar ik graag nog naar terug ga."

Dé tip

Voor de wandelaar die motivatie zoekt heeft Marcel een simpel advies. "Stel jezelf een doel. Dat hoeft niet meteen zo groots te zijn. Bekijk vooral wat in jouw mogelijkheden ligt en waar je blij van wordt. Dat kan zijn het wandelen van een LAW, of alle wandelingen uit een wandelgids, of alle klompenpaden. Met een doel voor ogen hoef je niet te piekeren over wat je nu moet gaan doen. En doe het dan gewoon. Er is dan geen ruimte voor smoesjes of beren op de weg. Bovendien kom je op zulke mooie en verrassende plekken! Voor mij waren de Sallandse Heuvelrug en de Twentse Stuwwallen echt wel hoogtepunten. Ook al geniet ik ook enorm van het voor mij dichtbij gelegen Kromme Rijn gebied. Maar bovenal, wandelen is een heerlijke manier om het hoofd leeg te maken."

Wil je meer weten over Marcel en zijn wandelnetwerk? Ga naar zijn LinkedIn-pagina.

Afbeelding Marcel van der Perk
In 2020: Langs de Waddendijk bij Lauwersoog (Foto: © Ida de Groot)