Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Inspirerende boeken over wandelen: 5 tips

Wandelen is voor veel schrijvers een grote inspiratiebron. Onderweg zie je in de natuur van alles om te beschrijven en de stilte geeft ook ruimte in het hoofd voor nieuwe ideeën. Dat levert voor de wandelende lezer allerlei mooie boeken op. Wandel.nl zet vijf nieuwe titels op een rij om in te verdwijnen en nieuwe wandelinspiratie van te krijgen.

Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: Boek Lezen
(Foto: © Shutterstock)

1. Dwars door de Lage Landen 2

Volg je de nieuwe serie van Arnout Hauben ‘Dwars door de Lage Landen’ ook? In deze nieuwe serie trekt onze zuiderbuur met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens over het Diagonaalpad: vanuit Lauwersoog in Groningen naar de Panne in Vlaanderen, een voettocht van 1000 kilometer. Bij dit tv-programma hoort ook een boek met de verrassende titel ‘Dwars door de Lage Landen 2’. Dit is een wandelgids met de gemaakte route in 50 etappes over het Friese Woudenpad, het Pionierspad, het Floris V-pad en in België een stuk van de GR-5a. Net als in het programma heeft Arnout de routekaarten aangevuld met interessante achtergrondinformatie over bezienswaardigheden en verborgen parels. Voorin geeft de schrijver de lezer als opdracht het boek vooral te gebruiken en mee op pad te nemen: “Maak er je eigen unieke verhaal van, met je vuile wandelschoenen, verkreukelde pagina’s en een hoofd en een hart vol nieuwe herinneringen.”  

Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: Lage landen
Dwars door de lage landen 2.

Boekinfo:  

 • Titel: ‘Dwars door de Lage Landen 2’ 
 • Auteur: Arnout Hauben 
 • Aantal pagina’s: 360   
 • Uitgever: Uitgeverij Balans 
Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: Lies Dieben
Zes Miljoen Stappen.

2. Zes miljoen stappen

Voor wie graag wil lezen over een wandelavontuur ver van huis is dit boek een absolute aanrader. Het reisverhaal van Lies Dieben speelt zich ook grotendeels ver van de bewoonde wereld af. Zij liep namelijk de Pacific Crest Trail, een onafgebroken voetpad van 4256 kilometer dwars door Amerika. In ‘Zes miljoen stappen’ neemt Lies je mee op haar reis door de meest afgelegen gebieden van Amerika. Ze beantwoordt vooral de vraag hoe een meisje uit Rotterdam erop komt om zo’n monstertocht in haar eentje te ondernemen. In haar persoonlijke verslag neemt ze je mee op haar hoogtepunten en dieptepunten. Hoewel ze tijdens de reis denkt op zichzelf aangewezen te zijn, komt ze er gaandeweg achter dat je soms juist verder komt met anderen. 

Boekinfo:  

 • Titel: Zes miljoen stappen 
 • Auteur: Lies Dieben 
 • Aantal pagina’s: 224 
  Uitgever: Nucifraga Books, 2024 

3. Werkwandelaars

Voor veel mensen is wandelen vooral een vrijetijdsbesteding, maar sommigen kunnen wandelen voor hun beroep (Zie ook dit artikel). Over dat selecte gezelschap van mazellaars gaat het boek ‘Werkwandelaars’. Vroeger werd veel meer werk te voet gedaan, zoals landmeters en mollenvangers. Tegenwoordig heeft de helft van Nederland een zittend beroep en geldt de wandeling vooral als onderbreking van dat passieve werk. Voor dit boek gingen Schrijver-wandelaar Wim Huijser met fotograaf Andrea Gulickx op zoek naar beroepswandelaars. Zo portretteerden zij een routemaker, een veldbioloog, een dijkbeheerder, een schaapsherder, een landschapsarchitect en vele andere interessante ‘werkwandelaars’. Deze gepassioneerde mensen vertellen over hun werk en hun gebied wat ze uiteraard op hun duimpje kennen.  

Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: Werk wandelaars
Werk wandelaars.

Boekinfo: 

 • Titel: Werkwandelaars 
 • Auteur: Wim Huijser 
 • Aantal pagina’s: 192  
 • Uitgever: Noordhoek, 2024 
Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: Stiltewandelingen Nederland
De mooiste stiltewandelingen van Nederland.

4. De mooiste stiltewandelingen van Nederland

Wandelen is een perfecte manier om stil te staan, letterlijk en figuurlijk. Het boek ‘De mooiste stiltewandelingen van Nederland’ helpt je die stilte te vinden. In deze Roots wandelgids staan namelijk 16 wandelroutes door heel Nederland door stiltegebieden en stille natuurterreinen waar je echt op kunt gaan in de natuur. Het boek neemt je mee in hoe je in die gebieden kunt genieten en tot bezinning kunt komen. Je zal nog verstelt staan hoe je in ons drukke land van de Wadden tot aan Limburg in alle stilte kunt wandelen. Met dit boek in je binnenzak of rugzak heb je allerlei extra’s mee voor een intensere wandelervaring, zoals informatie over flora en fauna onderweg en waar je goed kunt struinen door de uiterwaarden of stiltegebieden.  

Boekinfo: 

 • Titel: De mooiste stiltewandelingen van Nederland 
 • Auteur: Roots 
 • Aantal pagina’s: 160 
 • Uitgever: Fontaine Uitgevers, 2024 

5. De Camino

Ben je na een wandeling juist toe aan wat spanning dan is de literaire thriller ‘De Camino’ een boek om niet meer weg te leggen. In dit met de ‘NS Publieksprijs 2023’ en ‘Hebban Thrillerprijs 2022’ bekroonde boek, zorgt schrijfster Anya Niewierra voor de onverwachte combinatie tussen wandelen en misdaad. Het verhaal gaat over Lotte, die een ogenschijnlijk rustig leven lijdt in Zuid-Limburg. Totdat haar man Emil onverwacht zelfmoord pleegt tijdens het wandelen van de Camino. Ze besluit die pelgrimstocht te gaan lopen om uit te vinden wat haar man tot die wanhoopsdaad dreef. Tijdens die voettocht naar Santiago wordt ze gevolgd door een persoon, die niet wil dat Lotte de waarheid ontdekt… 

Inspirerende Boeken Over Wandelen 5 Tips: De Camino
De Camino.

Boekinfo: 

 • Titel: De Camino 
 • Auteur: Anya Niewierra 
 • Aantal pagina’s: 384 
 • Uitgever: Luitingh-Sijthoff, 2022