Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste boekhandels en bibliotheken

Ben jij naast een fervent wandelaar ook een boekenwurm? Dan hebben wij in de komende Boekenweek (11 t/m 19 maart 2023) een paar hele toepasselijke wandelingen voor je op een rijtje gezet. Wandel langs – en door – de mooiste boekhandels en bibliotheken van Nederland. We geven je meteen een paar fijne boekentips!

afbeelding van boekhandel Dominicanen in Maastricht, in een oude kerk.
Boekhandel Dominicanen, Maastricht. (Foto's: © Shutterstock)

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

In Maastricht staat de 13e-eeuwse Dominicanenkerk, een kloosterkerk gebouwd voor de Dominicanen. Tegenwoordig kun je er terecht voor boeken uit ieder genre en een goed kopje koffie. Vergaap je aan de eeuwenoude muurschilderingen en de bijzondere architectuur van de voormalige kerk.

Wandeltip: De stadswandeling door Maastricht (6,5 km) voert je vlak langs deze bijzondere plek. Wijk iets van de route af om de boekhandel te bezoeken.

Adres boekhandel: Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht

Van der Velde Boeken in de Broeren, Zwolle

In een prachtige 15e-eeuwse kerk in hartje Zwolle is Van der Velde Boeken gevestigd. Een bezoek meer dan waard. En niet alleen om te verdwalen tussen de boeken, maar je kunt hier ook genieten van een laat ontbijt of lunch met een heerlijk kopje koffie in de Brasserie. Of droom in het Hemelcafé, bovenin de kerk, weg bij je favoriete boek.

Wandeltip: De kerk in de Broeren ligt iets van de route af, maar is tijdens de Hanzestadswandeling Zwolle (2,4 km) zeker een omweggetje waard.

Adres boekhandel: Achter de Broeren 1-3, 8011 VA Zwolle

afbeelding van een boekhandel met een oud kerkorgel.
Boekhandel In de Broeren, Zwolle. (Foto: © R. de Bruijn Photography, Shutterstock)

De Vries Van Stockum, Haarlem

In 1905 opende boekhandel De Vries de deuren. Inmiddels is de winkel uitgegroeid over vijf winkelpanden, maar ademt het nog de sfeer van weleer uit. Ondanks dat het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan, is de boekhandel flink met de tijd meegegaan en dient ze als gids voor wie door het woud van boeken het bos niet meer ziet.

Wandeltip: Ontdek Haarlem op interactieve wijze met de Audiotour Haarlem (3,4 km), die je langs vele bezienswaardigheden voert met leuke anekdotes en verhalen.

Adres boekhandel: Jacobijnestraat 7, 2011 TG Haarlem

afbeelding van het oude pand waar boekhandel Donner in Rotterdam zit.
Boekhandel Donner, Rotterdam. (Foto: © 365 Focus Photography, Shutterstock)

Boekhandel Donner, Rotterdam

Na faillissement van de boekhandel in 2014 maakte de boekhandel middels een crowdfunding een doorstart. Daarmee werd ook meteen naar nieuwe huisvesting gezocht, die werd gevonden in het voormalige ABN AMRO gebouw, een prachtig statig rijksmonument. Naast een keur aan boeken biedt Donner ook een kleine supermarkt met lokale producten en kun je bij Diner bij Donner even bijkomen met een hapje en drankje, terwijl je uitkijkt over de skyline van Rotterdam.

Wandeltip: Ontdek de binnenstad van Rotterdam met deze wandelroutes van 9 of 13 kilometer.

Adres boekhandel: Coolsingel 129, 3012 AG Rotterdam

Handelingenkamer, Den Haag

Een verborgen parel in Den Haag, waar je even wat moeite voor moet doen om deze te kunnen bezoeken, is de Handelingenkamer. Hier worden alle geschreven notulen van de Tweede Kamer in ingebonden boeken bewaard. Het gebouw en de bibliotheekszaal zijn in 1876 ontworpen in neo-Hollandse renaissancestijl. De bibliotheek kent veel invloeden uit China, zoals de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, het gebruik van de rode kleur, de schubben in de dakkoepel en de drakenkoppen aan de balustrades.

Wandeltip: de NS-wandelroute door Den Haag (8 of 19 km) komt nagenoeg langs het plein aan de Hofvijver.

Adres bibliotheek: Plein 2a en 2b, 2511 CR Den Haag

afbeelding van een kamer in de bibliotheek met krullerige reling.
Handelingenkamer, Den Haag. (Foto: © Maarten Zeehandelaar, Shutterstock)
afbeelding van een boekhandel in de kerk.
Broederenkerk, Zutphen (Foto: © Maarten Zeehandelaar, Shutterstock)

Bibliotheek Broederenkerk, Zutphen

Wie in Zutphen een boek wil lenen, gaat daarvoor naar de kerk. In de 14e-eeuwse Broederenkerk is namelijk de bibliotheek gevestigd. Je kunt hier ook terecht voor een kopje koffie in het leescafé of als flexwerker een dagje in een andere omgeving werken op één van de werkplekken.

Wandeltip: een wandeling die je tot vlakbij de bibliotheek voert is de Berkel- en Warnsveldroute (8,2 km). Een mooie afwisselende route door zowel de binnenstad als het buitengebied.

Adres bibliotheek: Broederenkerkplein 2, 7201 JP Zutphen

Bibliotheek Neude en Boekhandel Broese, Utrecht

Iedere Utrechter kent het oude postkantoor op de Neude. Daar is na een grondige verbouwing de bibliotheek gevestigd. Neem de tijd en laat je tijdens een rondleiding mee terugvoeren in de tijd en ontdek alle kleine details van dit bijzondere rijksmonument. De innerlijke mens kun je verwennen in één van de twee restaurants. Ga je toch liever met een eigen boek naar huis? Aan de achterzijde van het gebouw, aan de Oudegracht, is boekhandel Broese gevestigd, met een lekker groot assortiment aan boeken. Ook wandelgidsen!

Wandeltip: de Stadswandeling Utrecht (ca. 3 km) voert je langs de Neude.

Adressen: Neude 11, 3511 AJ Utrecht (bibliotheek) en Oudegracht 112-b, 3511 AW Utrecht (boekhandel)

afbeelding van de buitenkant van de bibliotheek Neude, Utrecht.
Neude, Utrecht (Foto: © Lars Fortuin, Shutterstock)

Boekhandel Gianotten Mutsaers, Tilburg

Deze boekhandel is net een grote huiskamer. Met lekkere fauteuils om in weg te zakken, knusse hoekjes en fijne verlichting. Ook een lunchcafé voor een goed kop koffie en iets er bij ontbreekt niet. Dus als je het wandelen even zat bent, is dit een fijne plek om op te laden.

Wandeltip: een aanrader is om deze urban wandelroute (ca. 6 km) op de laatste zondag van de maand te lopen. In het dwaalgebied kun je lekker je weg zoeken tussen de kraampjes en in de middag is de boekhandel (nabij knooppunt 48) geopend.

Adres boekhandel: Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg

afbeelding van de cover van het boek Noorderlichtlopers
Noorderlichtlopers, cover van het boek.

Lezen over wandelen: 6 boekentips

Na een wandeling is het de hoogste tijd om met een goed boek op de bank te ploffen. Er zijn onlangs weer wat nieuwe titels uitgebracht, met wandelen als thema. Hoe toepasselijk wil je het hebben!

The barefoot dutchman – Anton Nootenboom
Anton is veteraan en hield aan zijn uitzendingen naar Afghanistan PTSS over. Met zijn wandeltocht van ruim 3000 kilometer door Australië, op blote voeten, vraagt hij aandacht voor de mentale gezondheid van mannen. Je vindt hier meer informatie over het boek.

Noorderlichtlopers – Tim Voors
Noorderlichtlopers is het derde boek van Tim Voors over zijn wandelavonturen. Je kent wellicht ook zijn bestseller Alleen, over de meer dan 4000 kilometer die hij aflegde op de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. In zijn nieuwe boek neemt hij je in woord en beeld mee naar de Kungsledentrail in Lapland, waar het noorderlicht en rendieren zijn pad kruisen. Bekijk het boek hier.

Landlijnen – Raynor Winn
Samen met haar man trekt Raynor Winn - bekend van Het zoutpad - van het noorden van Schotland naar de kust in het zuidwesten van Engeland. Een wandeltocht van ruim 1600 kilometer, vol onzekerheid en hoop. Een ontmoeting en confrontatie met het landschap, de onzekerheden in het leven en gezondheid. Bekijk het boek hier.

The hiking trip – Jenny Blackhurst
Een jonge backpacker raakt vermist op de West Coast Trail in Canada. Niemand weet of ze is omgekomen of verdwenen is. Tot twintig jaar later er een lichaam wordt gevonden. Er is maar één iemand die het geheim kan oplossen. Een geheim dat Laura al die jaren met zich heeft meegedragen. Het boek is Engelstalig.

Op Pieterpad – Wim Huijser
Dit boek is het vervolg op Aan de wandel, waarin de literaire karakters Maarten en Nicolien over meer vrije tijd beschikken en meer gaan wandelen. Ze besluiten op Pieterpad te gaan en ontdekken dat het Pieterpad is als het leven zelf. Hier vind je meer informatie over het boek.

Gewoonweg Schitterend - Anne-Marie Kruiper
Ook in het boek Gewoonweg Schitterend staat het Pieterpad centraal. Anne-Marie laat de wandelgidsen thuis achter, liever richt ze zich op de ontmoetingen met mensen die ze op haar pad tegenkomt. Wandel met haar mee en ervaar de schoonheid van de natuur, interessante gesprekken en waardevolle inzichten. Bekijk het boek hier.