Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Help, ik heb last van pijn onder mijn voet

Lezersvraag: “Tijdens het wandelen begin ik steeds pijn te voelen onder de bal van mijn voet. Ik heb al verschillende zooltjes uitgeprobeerd en ben overgestapt op andere wandelschoenen, maar de pijn blijft terugkeren. Wat kan ik doen om deze pijn te verlichten?”

Help Ik Heb Last Van Pijn Onder Mijn Voet; Pijn voeten
(Foto: © Shutterstock)

Pijn onder de bal van de voet tijdens het wandelen, een ongemak dat vaak voorkomt bij fervente wandelaars, staat bekend als metatarsalgie. Het is belangrijk om te weten dat metatarsalgie zelf geen specifieke diagnose is, maar eerder een symptoom dat een scala aan onderliggende voetproblemen kan signaleren. Deze pijn wordt voornamelijk gevoeld aan de onderkant van de middenvoetsbeentjes, de zogenaamde metatarsalen, en kan diverse oorzaken hebben. 

Metatarsalgie: drie categorieën

Metatarsalgie kan in drie hoofdcategorieën worden ingedeeld, afhankelijk van de oorsprong en aard van de pijn. Hieronder zetten we ze voor je uiteen. 

Primaire metatarsalgie 

Dit treedt op wanneer er een onevenwicht is tussen de druk die je voeten ervaren tijdens het wandelen en hun vermogen om die druk te weerstaan. Factoren zoals langdurige activiteit, ongeschikte wandelschoenen, of een natuurlijke gevoeligheid kunnen hierbij een rol spelen. 

Help Ik Heb Last Van Pijn Onder Mijn Voet: Voeten pijn
(Foto: © Pexels)
Help Ik Heb Last Van Pijn Onder Mijn Voet; Pijn hak
Metatarsalgie kent drie verschillende hoofdcategorieën. (Foto: © Shutterstock)

Secundaire metatarsalgie 

Bij deze categorie wordt de disbalans veroorzaakt door een externe aandoening, die niet direct gerelateerd is aan de voetstructuur zelf. Een voorbeeld hiervan is reumatoïde artritis, waarbij de ziekte secundaire veranderingen in de voet veroorzaakt, resulterend in pijn. 

Metatarsalgie zonder statische afwijkingen 

In sommige gevallen kan pijn in de voorvoet ontstaan zonder dat er duidelijke structurele afwijkingen zijn. Een voorbeeld is Morton's neuroom, een aandoening waarbij een zenuw tussen de middenvoetsbeentjes verdikt en vaak ontstoken raakt. 

Analyse door een specialist

Omdat metatarsalgie verschillende oorzaken kan hebben, is het cruciaal om niet alleen te vertrouwen op zelfzorg zoals het wisselen van wandelschoenen of het gebruik van zooltjes. Hoewel dit nuttige eerste stappen zijn, kan een diepgaandere analyse door een gespecialiseerde zorgverlener, zoals een podotherapeut of sportarts, noodzakelijk zijn om de specifieke oorzaak van jouw voetpijn te identificeren. 

Help Ik Heb Last Van Pijn Onder Mijn Voet: Voeten specialist
Bij pijn aan de voeten, laat een specialist ernaar kijken. (Foto: © Pixabay)
Help Ik Heb Last Van Pijn Onder Mijn Voet; wandelschoenen zand
(Foto: © Shutterstock)

Behandelplan op maat

Na een grondige evaluatie, waarbij mogelijk een biomechanische analyse van je looppatroon wordt gedaan, kan de specialist een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Dit kan variëren van fysiotherapie, specifieke oefeningen voor voetversterking, tot aanpassingen in je wandelschoenen of zelfs orthopedische interventies in ernstigere gevallen. 

Tip voor nu

Tot slot, probeer in de tussentijd belastende wandelactiviteiten te beperken en zoek naar alternatieven die minder druk op je voeten leggen. Dit helpt verdere irritatie te voorkomen terwijl je aan een duurzame oplossing werkt voor de pijn onder de bal van je voet. 

(Bron: www.vindeenmasseur.nl)