Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Voetmassage: zo masseer je je eigen voeten (+ cadeautips)

Onze voeten brengen ons waar we maar willen. Zonder dat we er erg in hebben belasten we ze flink. Met kilometerslange wandelingen, veel staan, weggestopt in sokken en schoenen. Daarom verdienen ze onze aandacht en mogen we ze best regelmatig verwennen. Met deze tips kun je je eigen voeten masseren en geven we je meteen leuke cadeautips voor de feestdagen.

Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten
Een voetmassage is goed voor na het wandelen. (Foto: © Kaspars Grinvalds)

Heb jij na een stevige wandeling of gedurende de dag vermoeide of pijnlijke voeten? Dan is er niets zo fijn om ze eens goed te verwennen. Door je voeten regelmatig te masseren verbeter je de doorbloeding en wordt het lymfesysteem gestimuleerd. Afvalstoffen kunnen hierdoor beter worden afgevoerd.  

Voeten masseren

Een voetmassage is niet alleen heilzaam, het werkt ook ontspannend. Vanuit de holistische zienswijze hangt alles met elkaar samen. De voeten hebben niet alleen een verbinding met je lichaamsdelen, maar ook met je organen.

Het masseren van de voeten, of specifiek een voetreflexmassage, kan je helpen om een verstoorde energiestroom te herstellen en kan daardoor klachten verminderen of helpen te ontspannen.

Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Hulpmiddelen
Een fijne, ontspannende voetmassage. (Foto: © vladans, Getty Images)

Voetmassage en hulpmiddelen

Wist je dat je voeten ook aan de basis staan van je algehele gezondheid? Je voeten zitten vol zenuwen en geven impulsen door aan de hersenen. Bij een standafwijking van of blessure aan de voeten zal het lichaam tijdens het lopen compenseren, waardoor klachten aan het bewegingsapparaat kunnen ontstaan, zoals de voeten, maar ook knieën, heupen of rug. Een voetmassage kan helpen klachten te verminderen of te voorkomen.

Geef je voeten de aandacht die ze verdienen

Redenen genoeg dus om de voeten de aandacht te geven die ze verdienen. Er zijn veel verschillende manieren om je voeten te masseren. Omdat je zelf misschien niet zo makkelijk je eigen voeten onder handen kunt nemen, zijn er veel verschillende ‘hulpmiddelen’ die hierbij helpen.

Balletje

Je voetzolen kun je heel makkelijk masseren met behulp van een balletje. Dit kan een tennisbal zijn, of een plastic bal met noppen. De bal met noppen geeft wat meer prikkels dan de tennisbal.

Door met zachte druk je voet over het balletje te rollen verminder je de spierspanning in de voetboog. Een heerlijk ontspannend gevoel.

> Koop hier jouw plastic bal met noppen

Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Balletje
Balletje om je voeten mee te masseren. (Foto: © Shutterstock)
Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Massageroller
Massageroller voor je voeten. (Foto: © Kim Tatiana)

Massageroller

De massageroller doet eigenlijk hetzelfde als het balletje, maar ligt wat stabieler op de grond en zal niet wegrollen. Bovendien is het met een roller gemakkelijker om de gehele voetzool te masseren en de druk op voet te variëren.

Massagerollers zijn er in verschillende varianten, zoals deze foamen massageroller.

> Koop hier jouw foamen massageroller

Voetmassage apparaat

Alsof je een echte voetmassage krijgt! De voetmassage apparaten van Fusselastic doen het werk voor je, terwijl jij lekker kan zitten en relaxen.

Met de verschillende massagestanden bepaal je zelf de intensiteit, terwijl de warmte zorgt voor extra ontspanning.

> Koop hier jouw voetmassage-apparaat

Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Massageapparaat
Een voetmassage-apparaat. (Foto: © Shutterstock)
Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Knikkers
Knikkers voor onder je voeten. (Foto: © Shutterstock)

Knikkers

Een simpele oplossing, helemaal als je kinderen hebt die graag knikkeren. Vul een bak, groot genoeg dat je met beide voeten erin kan, met knikkers. Dit kunnen knikkers van dezelfde grootte zijn, maar je kunt ook variëren met grootte.

Zittend op een stoel kun je met je voeten over de knikkers rollen en gewenst meer of minder druk geven.

Tips om zelf te masseren

Kun je niet wachten tot je jouw massagetool in huis hebt? Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met het masseren van de voeten.

Blote voeten

Hoe vaak loop jij eigenlijk op blote voeten? Trek je sokken, sloffen of schoenen eens uit en wandel door de tuin: over gras, bestrating, door de aarde, over grind. Probeer met je tenen eens een steentje vast te pakken, of graaf jezelf in in het zand. Niet alleen masseer je de voetzolen door op verschillende soorten ondergrond te lopen, je prikkelt ook de zenuwen in je voeten.

Slecht weer?

Slecht weer hoeft overigens geen belemmering te vormen om op blote voeten buiten te lopen. Wandelen door de plassen, over zompig gras of door glibberige modder geeft weer andere impulsen aan de voeten. En met een weldadig badje zijn de voeten ook zo weer schoon.

Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Blote Voeten
Met blote voeten buiten lopen. (Foto: © Shutterstock)
Voetmassage Zo Masseer Je Je Eigen Voeten Zelf Masseren
Je eigen voeten masseren. (Foto: © Shutterstock)

Zelf masseren

Het is niet de meest ideale houding en niet voor iedereen is dit mogelijk: je eigen voeten masseren. Hiervoor heb je een handdoek en een fijne massageolie nodig. Al zittend op de bank kun je een been optrekken tot achter je billen. Zet je voet op de handdoek om olievlekken op de bank of stoel te voorkomen.

> Koop hier jouw massageolie

Masseer met olie

Doe een beetje olie op je handen en masseer je voeten. Je zult zelf aanvoelen wat je fijn vindt, en wat gevoelig is. Schroom niet om bij gevoeligheid wat meer aandacht te geven aan die pijnlijke plekken.

Je kunt ook je hiel op de knie van je andere been (met een handdoekje er onder) leggen als je je knie niet zover op kunt trekken.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.