Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Help, ik schaam me voor mijn voeten

De zomer komt er weer aan en dat betekent voor veel mensen dat de slippers en sandalen weer uit de kast komt. Maar wat als je je schaamt voor je voeten of bepaalde voetklachten? Wij zetten vijf veel gehoorde klachten én oplossingen voor je op een rijtje.

Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: Poeder voeten
(Foto: © Shutterstock)

Als wandelaar weet je hoe belangrijk je voeten voor je zijn. Daar hoort ook een goede voetverzorging bij. Toch is dit iets wat er bij veel mensen bij inschiet. Sterker nog: veel wandelaars ervaren voetklachten, maar doen er niets aan. Zonde! Want dit kan een gevoel van voetschaamte tot gevolg hebben. En dat is helemaal niet nodig. Met de juiste verzorging van jouw klachten loop jij er deze zomer maar wat graag op je blote voeten bij. 

Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: Eelt voeten
(Foto: © Shutterstock)

Voetschaamte #1: eelt

Wie veel kilometers loopt, zal waarschijnlijk ook eelt op de voeten hebben. Het hoort er een beetje bij, maar het kan het aanzicht van de voeten negatief beïnvloeden. Eelt kun je op verschillende manieren verwijderen. Met een eeltverwijderaar gaat het makkelijk, maar het is niet de meest voetvriendelijke manier. Onze voorkeur: 

  • De voeten weken in een voetenbad met warm water; 
  • De voeten scrubben; 
  • Eelt verwijderen met een puimsteen; 
  • De voeten hydrateren met een verzorgende voetencrème. 

Heb je erg hardnekkige eeltplekken, of heb je er last van? Maak eens een afspraak bij een pedicure voor een behandeling. 

Voetschaamte #2: kalknagels

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie en zijn erg hardnekkig. Je komt er niet zo  maar vanaf en daarom blijven veel mensen er mee rondlopen. Maar liefst één op de vier mensen heeft last van kalknagel(s). De schimmel is erg besmettelijk. Voorkom daarom het lopen op blote voeten op openbare plekken, zoals het zwembad of de sportschool. Heb je toch een kalknagel, ga dan even langs de huisarts voor een anti-schimmelmiddel. Met een speciale lak of een pillenkuur kom  je er vanaf. Je hebt echter wel geduld nodig. Het kan zo enkele maanden duren voordat de nagel volledig vernieuwd is. 

Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: kalk nagels
Gebruik speciale lak om van kalknagel af te komen. (Foto: © Shutterstock)

Voetschaamte #3: blauwe nagels

Niet alleen vervelend om te zien, maar ook pijnlijk: blauwe teennagels. De oorzaak ligt in druk op de nagels door te krappe schoenen of te veel naar voren in de schoenen glijden tijdens een afdaling in de bergen. Er ontstaat dan een bloeduitstorting onder de nagel. Je kunt niet veel anders dan wachten tot er een nieuwe nagel onder de blauwe nagel is gegroeid, waarna de oude nagel er af zal vallen. Wie de nagels wel eens voorziet van een lakje, kan een blauwe nagel met een hippe kleur ‘camoufleren’. Heb je echt pijn aan de teen door de druk van het bloed onder de nagel? Ga dan langs de huisarts of medisch pedicure. Die kan een gaatje in de nagel boren, waardoor het bloed kan afvloeien en de druk en pijn zal verminderen. Ga nooit zelf aan een blauwe nagel prutsen!  

Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: Blauwe nagel
(Foto: © Shutterstock)

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor goed passend schoeisel als je gaat wandelen. Omdat je voeten tijdens het wandelen uitzetten, is het belangrijk de juiste maat (meestal een maatje groter dan je gewend bent) te dragen. Ook het veteren van de schoen is belangrijk, helemaal als je in de bergen gaat wandelen. Zorg dat je hiel goed tegen de hielkap drukt en gebruik eventueel een speciale vetertechniek om de tenen wat meer lucht te geven. 

Voetschaamte #4: wratjes

Wratten zijn huidophopingen die ontstaan door het Humaan Papillomavirus (HPV). Ook dit virus is, net als de schimmel van kalknagels, erg besmettelijk. Voetwratten zijn onschuldig, maar kunnen wel pijn doen. De ophoping van cellen kan in de voet groeien en door de druk van lichaamsgewicht bij staan of lopen, veroorzaakt dit pijn. Over het algemeen verdwijnen wratten vanzelf weer, maar stoor je je er aan of wil je er gewoon zo snel mogelijk vanaf? Bezoek dan even de huisarts. Met vloeibare stikstof kan de wrat aangestipt worden, waarna deze er na enkele dagen als een korstje afvalt. 

Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: wratten voet
Met een bezoek aan de huisarts kan de wrat met enkele dagen verholpen worden. (Foto: © Shutterstock)

Voetschaamte #5: stinkvoeten

Houd jij liever overal waar je komt je schoenen aan, omdat je je schaamt voor de geur van jouw voeten? Voeten die snel vochtig worden door transpiratievocht kunnen een nare penetrante geur met zich meedragen. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën die goed gedijen in een warme en vochtige omgeving. Gelukkig is er heel veel wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen of te voorkomen. Zorg allereerst voor een goede voethygiëne: 

  • Was je voeten met een antibacteriële zeep en droog de voeten en (tussen de) tenen goed af; 
  • Doe schone sokken aan, liefst van (merino) wol of katoen; 
  • Vervang je sokken als deze vochtig zijn geworden; 
  • Was je sokken op een hoge temperatuur, bij voorkeur met een antibacterieel wasmiddel; 
  • Draag goed ademende schoenen en laat je schoenen na het wandelen goed luchten; 
  • Loop zoveel mogelijk blootsvoets, op slippers of sandalen;  
  • Verzorg je voeten goed met een regelmatig voetenbad met een bacteriedodend middel en houd de teennagels kort.  
Help Ik Schaam Me Voor Mijn Voeten: voeten bad
Houd je voeten schoon in een voeten bad met bacteriedodend middel. (Foto: © Shutterstock)

Bij wandelingen kun je nog de volgende maatregelen nemen. En bij aanhoudende problemen kun je de huisarts of pedicure om raad vragen. 

  • Gebruik talkpoeder op de voeten, voordat je je (schone) wandelsokken aandoet; 
  • Met een zweetvoetenspray of -crème zorg je er voor dat je voeten minder transpiratievocht afscheiden en het bestrijdt tegelijk de bacteriën die de nare geur veroorzaken. 

Tips bij voetschaamte

Het is geen overbodige luxe om zo nu en dan een bezoek te brengen aan een pedicure om de voeten te laten verzorgen. Niet alleen worden je voeten optimaal verzorgd, zodat je huid en nagels in topconditie blijven. Een pedicure kan ook eeltplekken, likdoorns en andere vervelende plekken verwijderen. Meer tips om je voeten zelf te verzorgen vind je hier. En die slipper en sandalen? Gewoon aandoen! De voeten blootstellen aan de buitenlucht is niet alleen heerlijk, het is ook gezond en kan klachten voorkomen en verminderen.