Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Een liesblessure: wat is het, hoe kom je eraf en hoe voorkom je het?

Veel sporters en zeker ook wandelaars hebben het wel een keer meegemaakt. Aan het begin of juist na de wandeling heb je een licht trekkend gevoel in je lies. Wandel.nl geeft meer inzicht in de aard van liesblessures, hoe ze ontstaan en vooral wat je eraan kunt doen.

Een Liesblessure Wat Is Het, Hoe Kom Je Eraf En Hoe Voorkom Je Het: Liesblessure been
(Foto: © Shutterstock)

Vroegtijdig ingrijpen is vrijwel altijd de beste optie bij een liesblessure. Om te voorkomen dat pijn in de lies een langdurig probleem wordt, is het vooral zaak tijdig je wandelactiviteit of trainingsarbeid omlaag te brengen en voldoende rust te nemen tot de klachten over zijn. 

Overbelasting

In ongeveer een derde van de gevallen treedt een liesblessure acuut op. In bijvoorbeeld voetbal en atletiek gebeurt het regelmatig - bij een explosieve beweging schiet het ineens in de lies. In tweederde van de gevallen treedt de pijn echter sluimerend op als gevolg van overbelasting. Veruit de meeste liesblessures in het wandelen vallen in die laatste categorie. In eerste instantie probeer je de irritatie te negeren, maar na verloop van tijd wordt de pijn erger en ben je genoodzaakt je wandelkilometers of trainingsarbeid te verminderen of te stoppen.  

Een liesblessure, wat is dat?

Allereerst; wat is nu precies de definitie van een blessure in de lies? Eigenlijk zegt dat niet meer dan dat er pijn optreedt in de liesstreek, want in die zone zitten meerdere spieren en pezen. Regelmatig komt de pijn voort uit de adductor-spier, de spier aan de binnenkant van het bovenbeen waardoor het been naar binnen kan bewegen. De meeste liesblessures doen zich hier voor. Het probleem kan echter ook nog meer aan de binnenkant zitten, in de plooi van het bovenbeen naar de buik, of de oorzaak van de pijn zit in het heupgewricht.

Een Liesblessure Wat Is Het, Hoe Kom Je Eraf En Hoe Voorkom Je Het: Liesblessure pezen
De meeste blessures komen voort vanuit de adductor-spier. (Foto: © Shutterstock)

Geblesseerd. En dan?

Als je tijdig rust neemt en de (lichte) klachten na verloop van tijd overgaan, is nader onderzoek niet nodig en kun je na een tijdje de spieren weer meer belasten. Blijf je echter klachten houden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om het probleem exact te lokaliseren. Dan kan bijvoorbeeld ook uitgesloten worden dat sprake is van een blessure van ernstiger aard, zoals een liesbreuk. Kan de huisarts de aard van de kwetsuur niet precies vaststellen, dan is wellicht een scan van de lies in het ziekenhuis nodig. 

Een Liesblessure Wat Is Het, Hoe Kom Je Eraf En Hoe Voorkom Je Het: Blessure lies
Bij minimale pijn kun je lekker blijven wandelen. (Foto: © Shutterstock)

Zoals gezegd hoeven liesklachten lang niet altijd te betekenen dat je je wandelschoenen voorlopig kan opbergen. Bij lichte klachten kun je zeker actief blijven, maar dat betekent wel dat je heel goed naar je lichaam moet luisteren. Alleen als de pijn tijdens en na de wandeling heel licht is, kun je lekker blijven wandelen. Op een schaal van 0 tot 10 zou de pijn niet boven de 2 uit moeten komen. Voel je meer pijn, breng dan je activiteit verder terug, tot een punt waarop de pijn acceptabel is. 

Ervaar je lichte liesklachten tijdens en na de wandeling, dan zijn er ook oefeningen die je herstel kunnen bevorderen. Zeker voor herstel en/of versterking van de adductoren zijn er verschillende oefeningen. Op deze pagina’s vind je verschillende filmpjes van oefeningen die kunnen helpen tegen liesklachten (en ondertussen zet je daarmee ook andere spieren aan het werk), waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je te werk moet gaan.  

Liesblessures voorkomen

Voor alle blessures en dus ook voor liesblessures geldt; voorkomen is altijd beter dan genezen. In het algemeen is het voor het voorkomen van blessures goed voor de wandeling een warming-up te doen en te zorgen voor goede schoenen die voldoende steun en comfort bieden. Specifiek voor de lies kun je  de bovengenoemde oefeningen ook als preventieve training doen. Ook hier geldt, twijfel je over het nut of het effect van een oefening, raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut. 

Een Liesblessure Wat Is Het, Hoe Kom Je Eraf En Hoe Voorkom Je Het: Yogaoefeningen
Voorkom blessures door goed voor de wandeling een warming-up te doen. (Foto: © Shutterstock)

Tot slot zijn er verschillende merken compressiekleding die kunnen helpen spierblessures (en dus ook liesblessures) te voorkomen of klachten kunnen beperken. Wat op dit gebied voor jou werkt of nodig is, is heel persoonlijk. Laat je vooral goed adviseren in een erkende speciaalzaak of raadpleeg ook hier een arts of fysiotherapeut voordat je iets koopt en voorkom zo onnodig hoge kosten.