Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De juiste wandelschoen

Waar moet je op letten bij de aankoop van een wandelschoen? Een paar tips van Veluwe Outdoor.

Wandelschoen aantrekken op boomstam in het zand

Wandel.nl in samenwerking met Veluwe Outdoor

Een goede wandelschoen vinden, het lijkt gemakkelijker dan het is. Zeker als je te maken hebt met een ‘moeilijke voet’, dit kan behoorlijk wat koopstress opleveren. Waar moet je op letten?Gerard Posthuma van Veluwe Outdoor licht drie misvattingen bij het kopen van schoenen toe.

Binnenkant wandelschoen pasvorm

Pas schoenen in de middag 

“Je kunt schoenen altijd passen, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Voeten worden niet langer in de loop van de dag, de wreef zet alleen iets op. Het komt dan vooral aan op juist strikken: de schoen moet voldoende volume hebben. Als de voeten wat opzetten, kun je ze meer ruimte geven door de schoenen wat losser te strikken.”

Hoe lichter de schoen, hoe beter

“Bij veel mensen, zeker beginnende wandelaars, leeft het idee dat wandelschoenen per definitie zwaar zijn. Ze willen geen stugge kistjes, maar zo licht mogelijke schoenen. Als een schoen heel licht is, heb je geen of minder steun. Steentjes voel je door de zool heen. Een lichtgewicht schoen slijt vaak ook sneller. Mensen die een iets zwaardere schoen proberen met een goede afwikkeling, ervaren vaak toch een fijnere loop. Staar je dus niet blind op gewicht.”

Met een goede schoen ben ik klaar

“Met een goede schoen ben je er niet: gebruik deze in combinatie met de juiste wandelsokken. In veel winkels liggen speciale passokken klaar. Draag in ieder geval nooit katoenen sokken. Deze nemen vocht sneller op en drogen langzamer. De enige manier waarop die sokken drogen is door warmte aan de voet te onttrekken; dan krijg je het steeds kouder. Er zijn speciale wandelsokken van kunstvezel of wol. Deze sokken hebben geen naden en je voeten blijven er droger in, zodat je ook minder kans op blaren hebt. Zulke sokken maken echt verschil.”

Veluwe Outdoor, Stationslaan 41A, 8071 CK Nunspeet www.bredewandelschoenen.nl